母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想放棄喂人奶

我同我太太, 不嬲都好希望喂人奶, 又健康, 又省錢, 又簡單(唔使開奶洗奶餅), BB出生的第二日第一次喂人奶, 過程非常順利, BB好合作, 之前擔心的弄痛乳頭同埋谷奶, 幸好這兩星期一直都沒有發生...

不過太太喂人奶, 付出時間非常多, 令她十分疲憊, 唔夠訓因而脾氣爆燥, 坐月坐得咁辛苦, 我很怕會令她精神有問題, 就像昨日, BB差不多要一個鐘頭食一次, 我發覺不單母親忙碌, BB整日都冇乜點訓, 食完奶look大隻眼等陣又扭計要食, 睇書話BB現在應該要訓二十個鐘, 我個BB尋日就咁樣太半日有乜點訓過, 我嘗試尋求原因, 健康院會說我太太喂奶方法非常正確, 太太亦曾打去喂奶熱線, BB有時喂一餐人奶可以訓三個鐘, 有時一個鐘就要食, 真係唔係好明, 跟媽媽奶的濃度有關嗎? 現在我們半夜同臨訓先都會喂奶粉的.
我個仔好得意架

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

Re: 想放棄喂人奶

mingb,
在頭3個月飲人奶的bb都係有咁的情況,無時無刻都要食,唔係你太太唔夠奶,係bb的需要!所有餵人奶的媽咪都係頭3個月會較為辛苦,如果你想太太舒服d可以叫佢學習躺餵,那麼佢可以有時間休息。家務方面你就可以嘗試分擔一下。我就不大贊成晚上餵奶粉因為晚上bb埋身食媽咪會增加奶量,否則會減少!
我個囝現在剛1歲都係feed on demand.

別墅

BBo係頭3個月既需求係會好大架,佢地除左想食奶之外,亦都好想有人抱住俾安全感佢地架!因為佢地剛剛離開住左10個月既溫床(媽咪個肚)麻.

俾D耐性啦,你同太太既辛勞每個母乳媽媽都好明白亦都親身經歷過,但係捱過頭3個月後你地一定會慶幸當初選擇母乳餵哺架!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

大宅

Xanthe,

點解頭三個月會比較辛苦既? 因為之後可以食其他流質野?

我個仔好得意架

大宅

畀面勳章

mingb :

其實頭幾個星期的奶會係"前奶"水份較多,比bb解渴,之後的奶係"後奶"較為飽肚,但餵得多後奶就會快啲有.我覺得餵bb食人奶開始時係較辛苦,因為雖然餵咗佢1個鐘,佢冇可能成個鐘都啜,會停下甚至瞓下,到你郁時,佢就醒又啜過,所以你成日以為佢係度食,我嗰時的做法係一餵完就比老公或工人掃風或抱佢,咁我就瞓下,其實媽咪的壓力好大,所以你的支持都好重要,試下同太太去公園行下舒緩下,而且充足的休息亦會令後奶上得好啲!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mingb,

首先要讚賞你關心太太和寶寶的身心健康, 上來這裡分享!
對於新生命加入家庭的初期, 大家都是在努力適應中. 處理不可預知又或是經已發生的事情時, 我們的情緒未能掌握之際, 就像是處於十字街頭般的困惱. 理解到你太太的自然反應, 有你的悉心的支持和鼓勵, 明白她的身心狀態, 願你們的適應可來得順利.

太太不愛又或者無暇上網, 請你將這裡好多過來人的經驗和分享, 列印出來讀給她聽吧! 有好多人都曾經歷過這段最"困身"的首兩個月, 也有人在低谷裡, 懷著信心和期盼寶寶的健康身體和精靈的智力發展而克服成功!

餵奶方法非常正確, 寶寶又吃得好, 這些硬件都是順利, 是好的開始, 不妨調整一下心情, 再次振作吧!

記得我坐月期間, 我兒子的飲奶情況好密, 每次吃20-40分鐘不等, 睡1-3小時不等, 我除了上廁和吃飯外, 就是整天在房裡餵奶, 因為他睡我就睡, 他醒來就是吃奶, 不分晝夜. 我就只知道他要吃就給他, 沒有想過奶的濃度啊! 又相信母乳的量是因應寶寶需求而生產的."只要他吃就給, 一定夠吃." 就專心地餵奶.

老爺奶奶都好照顧我們, 甚麼都不用我做, 我只是餵母乳和為兒子換片. 但我就是不習慣他們的機械式時間表的生活規律, 以及在照顧兒子飲食和大小二便的見解不同, 因為體諒到他們的出發點都是為我們好, 所以我只有點頭明白, 又要尊敬地聽時, 又要婉拒, 邊說感謝時, 邊說再看多一段時間去擋駕吧.

那個月就像在軍營裡生活, 每天就是專心於一邊聽著音樂, 一邊跟兒子說故事, 看見他甜密密的小臉, 當報以微笑時, 更教我甜在心頭, 看著他健康地成長, 一切的身心痛苦都盡忘了. 而老公來陪我們倆母子只有3天, 通電話也不多. 每次看見他對著兒子的溫馨甜蜜樣子, 我就更是忘記像坐牢的感受!

書上所說睡20小時以上的BB, 應該是指奶粉寶寶吧了. 如果我的兒子可以睡這麼多, 我就不用爭取他睡的時間就睡的休息時間了!

餵母乳是會漸入佳境, 越來越順利的. 加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

mingb 寫道:
Xanthe,
點解頭三個月會比較辛苦既? 因為之後可以食其他流質野?

mingb,
係bb需求問題同技巧問題!bb頭3個月不停啜係for佢的成長需要,所以咪好似不停食囉!但飲人奶的bb越大就會懂得啜快d,佢可能遲d啜5mins就會收工。通常食人奶的bb係6個月後才吃開始半固體食物!

大宅

mingb,
其實我唔係好贊成你地夜晚餵奶粉, 因為就係夜晚果餐既奶奶先可以令到媽媽有更多既奶奶可以足夠餵bb嫁~ 我bb岩岩到左3個月, 其實我一直餵人奶既技術上都無任何問題既~ 只不過屋企人唔係好支持~ 所以你肯支持你老婆, 其實巳經好好喇~ 坐月其間, 心情真係會較煩躁一d嫁, 你要多d鍚住個老婆, 餵奶雖然help唔到佢, 但係平時可以help下換片呀~ 沖涼其他既野~ 等你老婆休息多d, 心情都會好d嫁~

大宅

多謝你們,

很同意Glad說 "又相信母乳的量是因應寶寶需求而生產的."只要他吃就給, 一定夠吃." 就專心地餵奶."

Glad, 我太太的情況跟妳很類似, 令我很有同感, 我試試叫她半夜保持喂人奶, 或者這樣奶量比較充足, 比較好, 其實, 我們都不想放棄......
我個仔好得意架

版主

mingb,

你太太坐月的情況類似我的話, 我明白她要承受的壓力多大, 相信你也不輕. 加油吧! 只要你倆同心一意, 堅持給寶寶母乳, 對其他外來壓力, 就使之化成推動力吧!

你太太掌握到躺餵嗎? 因為這個方式, 可以讓母體休息, 半夜餵奶也來得輕鬆. 我就是經常躺餵, 餵時, 記緊要用軟枕或cushion或捲軟被, 墊在背部, 減輕脊骨的負擔, 會舒服好多.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Glad,

躺餵是喂奶熱線果度教佢的, 半夜都有咁做, 不過我八卦想知, 會唔會喂喂下自己訓著左架?
我個仔好得意架

子爵府

mingb 寫道:
Glad,

躺餵是喂奶熱線果度教佢的, 半夜都有咁做, 不過我八卦想知, 會唔會喂喂下自己訓著左架?

會嫁,所以要小心d,同媽咪要醒瞓!

大宅

mingb 寫道:
Glad,

會o架,不過我都算醒目訓(生仔前連門口警鐘響都聽唔到,一路睡)。當時醫院姑娘教我,雙腿間用某個姿勢夾住一個枕頭,咁就唔會flip去BB個邊。最好都係有人實地教會清楚D。

我最初餵人奶,都係餵到好癲o架,試過谷奶發燒(仲要當時好驚係感冒),阿仔仲係不停要食食食食食,成晚由11點食到臨天光,又試過每次以為佢已入睡,拉開少少,臨放落床就醒,終於由9點幾搞到凌晨4點幾,個次至真係睡著。最慘係每次以為上床在望時,連燈都全部熄晒,一心休息,佢就立即轉醒……

不過因為我有老公支持,終於捱過最辛苦的頭一個月(係我老公一再在我軟弱時,提醒我補奶粉後,就好容易走唔返轉頭,要自己考慮清楚)。之後漸入佳境,餵人奶真係好開心好享受好方便好甜蜜……

你太太有你支持,我相信你地都得o架﹗

大宅

Xanthe 寫道:
[quote]
mingb 寫道:
Glad,

會嫁,所以要小心d,同媽咪要醒瞓![/quote]

I always sleep while breastfeeding at lying position, it is still safe if you are 醒瞓 (totally agreed with Xanthe). But it is really an excellent method to feed baby when you are extremelly tired.

版主

mingb,

在躺餵中睡了, 是好自然的事, 我經常會的.
所以, 最好在日間多練習, 讓自己了解到寶寶在吃奶的情況. 掌握多些, 練得多了, 在半夜時分就可放心多了.

造物主是好有智慧的!
正如chingchingmom說生仔前, 火警鐘響都鬧不醒的, 做了媽媽就改變了!

我也是啊! 比以前醒訓! 還有我的嗅覺一向都很鈍, 可是在懷孕期間, 嗅覺就有進步, 老公讚我"醒目左"! 噢! 兒子出世了, 我的嗅覺靈敏得自己也不敢相信, 比起我那個嗅覺靈敏的老公還要利害!

原來, 我們的身體是會自動調節至一個可以達至最能保護和最能照顧到寶寶的狀態啊! 不是自己親身體會, 也不能理解到媽媽曾說過這個"天賦本能".

避免在睡夢中壓到寶寶, 可以獨立蓋被. 另外一如chingchingmon所說, 在大腿中間夾一個軟枕, 放在腿的最高位, 就可以有保障了.

洋房

不要放棄餵人奶!

我太太現在餵人奶,未曾補奶粉 (bb快3個月大,13磅重)。

麻煩一定有:
BB不願睡覺,媽媽的奶水不足夠而肚餓。
媽媽的奶水不足夠 〈-- 原因 -- 媽媽睡覺不好
媽媽睡覺不好 〈-- 原因 -- BB開始不原睡覺
BB開始不原睡覺 〈-- 原因 -- 媽媽的奶水不足夠

A cycle looping!

例如:有幾天, 由晚上1點至天光7點,bb都不睡覺。期間,我太太一路餵,一路掃背,bb一會兒起身,再餵,掃背,一會兒起身......!!

================
現在我(六、日、假期)幫BB沖涼。間中換片、掃背。

希望你BB快高長大!

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

伯爵府

mingb:

我上來是給你們打氣的!
有你這位體貼的丈夫,你太太很有福啊!
有你及你太太這麼愛bb的父母,一心要給寶寶最好的,你的寶寶更有福啊!

順便一提,如果寶寶含著乳頭睡著了,並沒有吸啜,是要想辦法弄醒他繼續食啊!否則媽媽和寶寶都像沒休息的時間。
bb女 = 恩祺媽 :-)

大宅

My baby boy is 3 months and 3 days, we have both breastfed and formula, but last 2 weeks he refuse to take the bottle and would cry immediately .... he seems to prefer bf but eating less as a result... anyone seen this before ?

大宅

dong-dong:
寶寶是聰明的,知道有最好的人奶當然不再喜歡次貨了,你正好可以藉此向全母乳的目標邁進。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊