樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

已租樓2年眼見樓價越升越有開怡心急
心儀屋苑兩年已升了50%
唔知而家買左先定等跌好?

如果而家買唔知算唔算大負擔
唔理加息因素
兩公婆每月扣除所有開支共可剩兩萬

大家可否比啲意見?

子爵府

回覆:買樓定係繼續租?

兩公婆工作穩唔穩定?有幾多積蓄?其實都有好多因素要考慮。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

都算隱定而且我地唔大使
而家剛夠付首期
只係擔心而家買係咪太高
如跌既話 供果筆支出可以少啲
但我都知冇得預計咁多

而家月月交租係輕鬆好多
但筆錢始終唔係自己

大宅

gladys1010 發表於 15-1-8 13:07
已租樓2年眼見樓價越升越有開怡心急
心儀屋苑兩年已升了50%
唔知而家買左先定等跌好?
same as you

大宅

等你問得來,睇得來,又升了,新年前會搶得好西利, 信不信由你

水晶宮

生活求安穩, 分析下未來的住屋經濟現金流...:

買樓: 首期$....供款$.....供款$.....供款$....供款$.....供款$
租樓及等時機買樓: 租金$...租金$...租金$......, 首期$....供款$.....供款$.

以上紅色的$, 都是不穩定可變的. 如果係我都會選擇盡快安穩下來.

大宅

好多時都係驚買貴,又驚買唔到最平,好少人驚供唔起,呢D怕蝕奃心理累咗唔少人等了又等,今日高價,明日低價

大宅

心儀屋苑兩年已升了50% ? 應該不會咁多, 兩年前(2013年初DSD前)到E+大约只有10-20%差不多.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

回覆:re911 的帖子

樓價真係升得好誇張,講緊34年居屋,實尺約446,業主叫價520真係值得買嗎?

恐怖嘅係,似乎總有人高追。

又睇過啲盤,27年私樓,低層,普裝,約450實尺,業主開價高估價一百萬

男爵府

回覆:買樓定係繼續租?

而家買到估價盤已經係筍
有能力有需要一定買好過租

男爵府

回覆:jjjbaba 的帖子

但係高估價成百萬,有能力同需要,就真係要買嗎??雖然有人話今日高價,明日低價,但,買完個心理壓力都好大喎!

大宅

我11月簽臨約既樓, 宜定估價都升左差唔多一成...
兩個月ja!!! 租個D 錢夠供有凸, 起碼我唔駛再一見業主打黎就驚係咪加租

珍珠宮

畀面勳章

是不是 2 年前一直等跌等到而家?

不停睇完又睇, 等完又等

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:但係高估價成百萬,有能力同需要,就真係要

原帖由 michelle1222 於 15-01-22 發表
但係高估價成百萬,有能力同需要,就真係要買嗎??雖然有人話今日高價,明日低價,但,買完個心理壓力都好大 ...
揀平d和估到價的,總會有,一定要落區行,揾多幾間AA幫手,總會有的。

大宅

引用:樓價真係升得好誇張,講緊34年居屋,實尺約

原帖由 michelle1222 於 15-01-22 發表
樓價真係升得好誇張,講緊34年居屋,實尺約446,業主叫價520真係值得買嗎?

恐怖嘅係,似乎總有 ...
我最近都睇過港島區既居屋,都係3x年樓齡但要差不多530萬,我真心覺得唔值,居屋點解要over 500萬!

我c6話唔好人追我地又去追,要冷靜,但最近睇住d樓價係咁升,真係好擔心

男爵府

引用:Quote:原帖由 michelle1222 於 15-01-22 發

原帖由 muffin_baby 於 15-01-22 發表
我最近都睇過港島區既居屋,都係3x年樓齡但要差不多530萬,我真心覺得唔值,居屋點解要over 500萬!

我c6 ...
唉,我都係,睇到好灰,同埋覺得好癲

男爵府

回覆:muffin_baby 的帖子

我都覺得唔值,但問題係,咁高價都有人高追。三十四年樓,兩房四百幾尺要五百幾萬,咁高價,樓市真係叫健康? 一般市民真係負擔到? 定係,只係我問題,無膽買又買唔起呢!

大宅

引用:我都覺得唔值,但問題係,咁高價都有人高追

原帖由 michelle1222 於 15-01-23 發表
我都覺得唔值,但問題係,咁高價都有人高追。三十四年樓,兩房四百幾尺要五百幾萬,咁高價,樓市真係叫健康 ...
值唔值,市場已反映一切。我會選新樓。只要自己有能力同自主需要,就係買樓時機。咁多年,年年都有人話樓價貴。最近08年,都話樓價貴。聽太多意見,只會阻礙自己前進

大宅

引用:Quote:原帖由 muffin_baby 於 15-01-22 發

唉,我都係,睇到好灰,同埋覺得好癲
唔使灰。我未買樓前,我冇留意關於樓的評論,就算新聞都唔入耳。我一心只係計自己條數,計好買得起就入,身邊家人,甚至老公都話貴,唔值之類說話。我話冇講野,冇影響我。人多意見多。我自住,最壞打算跌3成我都養得掂就得。因我自住,升跌對我冇影響。就算有買貴,都冇買錯。現買左年多,佢地都冇聲出。就算現升左2成。我都冇感覺,亦預佢會跌。但都冇所謂。因我目標清晰,係自住

首頁

尾頁

跳至