論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

del

男爵府

Re: 明知工人買菜打斧頭,可以點?

盡量叫她去百x/惠x超市買

大宅

I will ask her to buy food in supermarket and get the receipt. But can't avoid if she needs to buy something from the market!

大宅

buy from surpermarket

伯爵府

我去的街市有d店會發單,當然不太忙時啦!你可以問下那間有單發的,規定她去這間,如果不是不付款自己比。我見幾元猪肉都有工人要開收據。

大宅

去超市啦,仲要講明買啲咩,買幾多,一定要有單據,無單無錢畀.

子爵府

醒目開學勳章

go to supermarket

侯爵府

之前曾經聽有個媽咪提過, 話係supermarket買野有d 工人好醒的, 第一次買晒d野, 跟住轉頭話不要, 甘個收銀就會退錢, 但係第一張單就已經出左, 所以佢都可以同你claim錢, 但係果d退左的錢就入左佢袋, 所以如果係supermarket買野, 都要check下係不係真係有貨比你.

水晶宮

叫個工人去supermarket 買o野, 對單同貨. 冇得打斧頭.

別墅

Is it possible to buy all the food for one week. It can avoid your maid 打斧頭. If the amount is not big, you better treat it as a bonus to her because it is uncontrollable.

大宅

醒目開學勳章

係呀,我之前都係度講過.係個超級市場經理講比我聽架.最多係賓賓用這招.

[quote]由 hinhinmummy 於 2004-04-22 14:17:56之前曾經聽有個媽咪提過, 話係supermarket買野有d 工人好醒的, 第一次買晒d野, 跟住轉頭話不要, 甘個收銀就會退錢, 但係第一張單就已經出左, 所以佢都可以同你claim錢, 但係果d退左的錢就入左佢袋, 所以如果係supermarket買野, 都要check下係不係真係有貨比你.

大宅

SK1 寫道:
係呀,我之前都係度講過.係個超級市場經理講比我聽架.最多係賓賓用這招.

這證明香港原來有好多唔理嘢嘅僱主,任得個工人玩,所以就有啲咁嘅工人出現喇.死未!

唉!其實都唔係好麻煩啫,每次check單就得啦.

大宅

del

del

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以一定要check貨同單囉. 我會睇下佢買左咩, 食飯有無出現到. 如果無, 會唔會係櫃或雪櫃. 如果唔係, 佢買左再係假期拎去同佢d姊妹分享埋你都唔知呀!!

民房

我就好D, 因為屋企有人喺度, 每次叫工人買完嘢返來都會第一時間叫佢當面攞返D錢, 如果覺得唔妥就要佢逐樣計番出嚟, 我講明落街買餸唔准帶自己錢, 唔俾佢有藉囗話係自己錢打斧頭, 必要時叫太太搜身, 除非佢收埋出面啫!所以冇機會俾佢打斧頭, 我建議你每次俾錢買餸時, 計準D, 錢唔好俾太多,咁Cat錢嘅空間都會少D, 最重要都係要心水清, 講清楚, 買肉類講明要幾多錢, e.g $20 排骨, $10 牛肉, 菜一斤都係幾炆, 咁俾$40 佢買餸。

大宅

或者你試下講明買幾錢野,例如: 買$10免治牛肉, $7白菜, $30條魚咁, 咁應該打極有限,否則會買得好小野回來. 咁就對唔住喇,唔夠食,只可以分小小比佢, 睇佢捱得幾耐

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我以前個印印好蠱惑架,每次叫親佢買ABCD四樣野,佢就買埋EFGH總共八樣,然後仲話A+D,B+G會好食D,總之次次有藉口over-budget,諗住比少D,打斧頭既金額都少D,點知佢自己帶錢同你買多D野,然後問你比留錢,死未?

大宅

yan_yan_mummy 寫道:
我以前個印印好蠱惑架,每次叫親佢買ABCD四樣野,佢就買埋EFGH總共八樣,然後仲話A+D,B+G會好食D,總之次次有藉口over-budget,諗住比少D,打斧頭既金額都少D,點知佢自己帶錢同你買多D野,然後問你比留錢,死未?

WAH...咁都得, 小小地一次半次就無所謂,如果次次係咁,我彩佢都傻, 多左叫佢自己俾錢,自己要蕃LOR!問佢下次仲敢唔敢自把自為

大宅

del

del

子爵府

醒目開學勳章

keifu 寫道:
我都試過講明買$20蚊豬肉煲湯,兩舊豆腐咁,但係舊煲湯豬肉就會要打撈至見得到,最多值10蚊,豆腐就得一舊的份量,但係煮個陣已經切碎哂,又係死無對證個隻!
我回家時通常工人已差不多煮好飯,所以無得check佢原裝買回來的菜是否齊全. :-(

好簡單,你咪搵日同佢一齊買,例如$20豬肉會有幾多等等,唔好比佢知你嘜都唔知!不過我去街市買送亦曾見過d賓妹問幾多錢,我又問幾多錢,同1份量佢個份會貴d!

首頁

尾頁

跳至