興趣嗜好

跳至
[攝影] 偏光鏡

首頁

尾頁

大宅

偏光鏡

小弟並非係咩攝影高手,以下純屬個人既拙見,如有錯漏,歡迎大家更正、補充或討論。

偏光鏡(polarizer filter),係繼UV保護鏡另一個非常有用既濾鏡,對我黎講係必買既濾鏡。

偏光鏡有以下既用途與功效:

1. 加強天空藍色,令白雲更加顯現及有立體感,使遠景更清晰明亮,用黎拍攝風景最適合不過喇。

使用前_______________________________________使用後
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12419/zzbk01.jpg[/img]

2. 減輕玻璃及水面既反光,用黎拍攝玻璃後面或水底既野。

使用前_______________________________________使用後
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12419/zzbk03.jpg[/img]

係咪好神奇呢? 唔知仲有其他既用途呢?

男爵府

Re: 偏光鏡

請問幾銀呀?

禁止訪問

大宅

嘿嘿 寫道:
請問幾銀呀?

About HK$180. Actually, price is different depending on the size (diameter) and brand of filter.

大宅

stccmc 寫道:
偏光鏡對光源有要求, 唔係個個情況都用倒, 例如室外相機的方向要和太陽成九十度(如果我冇記錯)。

Totally agree with you. Also sometimes I can't get good effects no matter how I change shooting direction. Pehaps it's because of the cloudy sky without sunshine.

Any one use 偏光鏡? Please share your opinions and photos if possible

男爵府

咁又唔貴喎, 我都想幫部A70加d裝備, 呢排睇緊tele, 買埋偏光鏡都好喎.

首頁

尾頁

跳至