嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

囝囝快一歲仲未出牙仔,會唔會係缺鈣?

請指教...
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

子爵府

醒目開學勳章

Re: 囝囝快一歲仲未出牙仔,會唔會係缺鈣?

唔使驚, 我仔仔都係超過1歲先出牙仔咋, 醫生話同DNA有關, 番去問阿媽, 原來我自己都係咁遲出牙o架!
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

大宅

好媽媽勳章

wing530, 但我係六個月出牙,老公差唔多九個月出播...

別墅

的確係與不夠鈣有關, 你走去藥房買鈣水比你個仔補充一下鈣質, 到時很快出, 還會加快出牙時間, 使BB快D渡過辛苦的出牙期 !
我個女就4個月開始出牙, 很快就出晒20只 !

男爵府

環保接龍勳章

聽講遲出先好喎!即是話冇咁快老化,早出早甩,有如女性經期一樣,早來早收,但收
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

禁止訪問

民房

可以試下比芝士bb食, 芝士有豐富鈣質, 我囡囡也有吃的。

大宅

好媽媽勳章

維尼熊, 11個月bb可以食芝士嗎?

大宅

畀面勳章

維尼熊:

我比笑牛牌芝士bb食,唔知得唔得呢?

大宅

bb1歲可以食芝士架喇,我都係比笑牛牌芝士孖b食,佢地好鐘意架,其實我對b都好遲先出牙仔,14個月先出第一隻,我問過醫生,佢話唔洗太擔心,因為每個bb出牙仔嘅時間都唔同有早有遲,我對b而家21個月大都係得7隻牙仔咋.

大宅

好媽媽勳章

irenepang803: 比bb食芝士係唔係就咁一塊塊食?每次食幾多份量?一日食幾多次? 係唔係日日都食架?我未試過比bb食芝士架, 請多多指教...

男爵府

環保接龍勳章

其實為乜要bb 快出牙?順其自然吧.冇聽過話遲出牙有乜問題。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

大宅

我個囡現在13個月大,已經出了7隻牙,唔知會唔會快了一些呢?

別墅

以下是飲鈣水的好處 :
每日比鈣水(在藥房買)你阿B飲, 使佢D牙出快D,減少"爻"牙期, 你知啦出牙對於BB是很辛苦的事, 牙肉唔舒服 & D牙唔上唔落, 令到佢情緒不安&食唔到奶和飯仔, 成個人都瘦晒, 我個女就是o甘 !

大宅

Hi

My 13 months old daughter already has 15 teeth and she is now so cranky, I think its time to cut out another one. However, it doesnt matter if your bb's teeth cut out early or late.

男爵府

環保接龍勳章

鈣要配合鎂或維他命D.C等才可容易被吸收,要清楚知道你所吃的維他命是什麼成份。尤其對bb.. 有些物質會對其肝臟造成負擔。好多維他命都會標籤著一歲以下不適宜服用的。

男爵府

唔係呀, 買一粒粒個d(笑牛牌) supermarket 有, 加落d粥或糊仔到就得, 可以日日食. 每日食1粒. 我個係咁.
tszkiuma 寫道:
irenepang803: 比bb食芝士係唔係就咁一塊塊食?每次食幾多份量?一日食幾多次? 係唔係日日都食架?我未試過比bb食芝士架, 請多多指教...

大宅

fannynsf 寫道:

唔係呀, 買一粒粒個d(笑牛牌) supermarket 有, 加落d粥或糊仔到就得, 可以日日食. 每日食1粒. 我個係咁.
[quote]
tszkiuma 寫道:
[/quote]
fannynsf都講得啱,我都係買笑牛牌一粒粒嗰隻,但我通常會將一粒切一半比孖b食,每日一粒.

首頁

尾頁

跳至