自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日見到呢單新聞,都唔好話唔怕,之前流感,而家有EV71,嘩嗰間學校都幾得人怕 ,有20幾個手足口,呢D病真的傳得好快,我都住係觀塘,好彩個女唔係係個間學校讀書,但係都係小心D。

衛生署生防護中心證實3宗腸病毒71型感染個案,其中4歲女童就讀學校由周五起停課兩周作清毒。

最新的3宗個案涉及一名4歲女童及其31歲母親,以及一名16個月大的女童。

4歲女童就讀於香港基督教服務處觀塘幼兒學校,該校由4月19日至29日期間陸續有學童出現手足口病的病徵,累積人數達23人,全部均向私家醫生求診,毋須入院。

該名4歲女童在4月24日出現紅疹,其母親亦於4日後出現手足口病病徵。化驗結果今日顯示,她們的糞便樣本對腸病毒71型呈陽性反應。

生防護中心建議該幼兒中心由5月2日至15日停課兩星期作徹底清潔及消毒。

大家都要小心自己好家人的健康,學校就更加不在話下LA,唔知個間學校之前有冇通知各位家長呢????

男爵府

大宅

有病就唔好返學啦...................
電視都有教啦..............
0黎d咪叩公民教育.................................
我不是任你處置
專借吾還

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

大宅

珍珠宮

我 99 家中就係有一個呢度讀o既小朋友中左招,又嘔又出晒水pop 飛滋,上星期我囡仲去過 99 度,佢當時淨係嘔,我無比阿囡同佢玩....依家諗番真係好驚架,唔醒起 d 玩具無消毒過 呢個星期點都唔番 99 度喇
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原文章由 bb123321 於 08-4-30 23:35 發表
唉!!

其實點解呢間學校日都爆三手觸口病? 因佢星期六日都開好多BB活動班比校外的小朋友( eg, 好多人報的幼兒潛能班), 我小朋友以前讀過呢個班但在另1个中心上, 又係有手觸口病要改 ...

我囡好耐以前都係呢度上過幼潛,人流多真係唔係幾好!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

就係D人吾自律囉....
明知自己個小朋友病重番學...
正PK ..生得仔就要揍啦..吾好諗住推佢番學先得呀...
都吾明D人乜心態..係咪自己個病要野人先安樂..唉
原文章由 webjen 於 08-5-1 08:36 發表

我囡好耐以前都係呢度上過幼潛,人流多真係唔係幾好!
[

洋房

我之前都有想過比個女讀呢間學校,因為有人介紹幾好,咁咪報名同去咗參觀,佢哋講到自己好好架,又話有天台的戶外操場,但其實我就唔太鍾意心女係天台到玩:;pppp: ,但個陣時都有考慮過架,但直到有一次,幫個朋友去接佢個仔放學,行咗五層樓梯,行到索哂氣 ,點知到咗門口冇咗老師把關,咁咪自己走入去望望,原來佢哋一班有成好多人,我想那天那個課室約50幾人,嘩都幾嚇人 ,所以我就唔比個女讀,取消咗個學位,蝕咗$500。
宜家想返起都真的好采冇入去讀,因為咁多人一班好多傳染病都好易傳染比其他人,聽新聞原來間學校有成195個學生讀,係個個地方收到咁多人的嗎?同埋我就覺得D環境好舊式,哄不過貼咗好多圖案係四周圍,原來仲係星期六做咁多其他的活動架,比埋其他未入讀小朋友去架,

洋房

原文章由 bb123321 於 08-4-30 23:35 發表
唉!!

其實點解呢間學校日都爆三手觸口病? 因佢星期六日都開好多BB活動班比校外的小朋友( eg, 好多人報的幼兒潛能班), 我小朋友以前讀過呢個班但在另1个中心上, 又係有手觸口病要改 ...

咁會唔會以前都有好多呢D情況,但冇報到出嚟呢mouth: ,始終人多都唔係咁好,讀完又唔係有什麼特別,因為我見到我朋友個仔都好頑皮

洋房

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

別墅

安 徽 阜 陽 感 染 EV71 型 腸 病 毒 的 個 案 增 至 2946 宗 , 21 人 死 亡
目 前 仍 有 800 多 人 留 醫 , 40 人 情 況 嚴 重 , 9 人 危 殆

希望各位家長小心

[ 本文章最後由 wwwww1999 於 08-5-2 12:19 編輯 ]

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

翡翠宮

我囝囝响嗰度返幼潛咖!!!

佢發左兩日燒呀!!好驚呀!
有冇人知手口足病有乜病徵??

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實呢間學校一向都好乾淨架, 但自從2年前轉咗校長就開始冇咁乾淨, 再加上多咗新移民讀就更加喇; 今次事件我就覺得係家長唔自律累事, 明知大陸又爆流感又爆EV71, 但都仲係唔聽人勸帶小朋友返大陸玩, 返到嚟有病喇, 小朋友都未好番晒就迫佢返學, 終於交叉感染, 沒完沒了...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

原文章由 canies 於 08-5-2 12:52 發表
我囝囝响嗰度返幼潛咖!!!

佢發左兩日燒呀!!好驚呀!
有冇人知手口足病有乜病徵??

嘔,手腳有水pop,口有飛滋!

翡翠宮

原文章由 webjen 於 08-5-2 14:27 發表

嘔,手腳有水pop,口有飛滋!

好彩囝囝冇呢Dsign, thx!!

另外收到通知,幼潛都要轉場地.

首頁

尾頁

跳至