母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小b一个月大, 一直都係人奶.
我多數都係pump 出呢, 因為老公可以help
喂下.
我奶量唔多, 一次pump 4-6 oz.
但系我成日, 塞親就好痛.
好辛苦同唔開心.有冇mommy有類此經驗?
我可以点做?
我知俾bb吮多d會好d, 但係好快就返工.
都唔知点算, 返工冇可能一日pump咁多次.

大宅

原文章由 baby_turtle 於 08-5-1 02:42 發表
我小b一个月大, 一直都係喂人奶.
我多數都係pump 出呢, 因為老公可以help喂下.
我奶量唔多, 一次pump 4-6 oz度.
但系我成日都塞, 塞親就好痛.
好辛苦同唔開心.有冇mommy有類此經驗?
我可以点做?
我知俾bb吮多d會好d, ...

我以前都係好易塞,我覺得最好方法都係俾bb啜,因為我每次塞親,泵極都唔鬆,但只要朗朗一出馬,一兩次點都掂囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #2 baby_turtle 的文章

你要掉番轉諗, 有得塞至要開心, 冇奶既話都冇得塞啦.... 到你突然冇得塞果陣, 你就擔心呀!

塞左就快 d 埋身餵, 或者泵出黎, 通番自然唔痛.

返工泵得幾多就幾多, 唔好俾壓力俾自己, 有 d 野自己控制唔到, 總之順其自然. 我初初想返工前一排做好準備, 要 bb 定時食奶, 又想儲定冰奶, 點知突然冇奶, 加上 bb 要食藥成日訓, 準備唔到就要返工. 返到公司, 太多事發生, 唯有有時間咪去泵, 泵唔到咪返屋企埋身餵補數...

複式洋房

咁如果nipple又crack得好大獲咁點mai身呀...我宜家就係咁...4日la好辛苦又發燒...

大宅

原文章由 zilizala 於 08-5-2 21:11 發表
咁如果nipple又crack得好大獲咁點mai身呀...我宜家就係咁...4日la好辛苦又發燒...

你有冇用熱敷呀?
我医生教我將D米放入隻sock, 然後用microwave叮一分钟, 熱之後用尼敷個胸and 同時用手massage個胸, 要不停咁做, 睇下有冇用?

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

畀面勳章 大廚勳章

塞既原因係,因為我地大部份都係擠奶放係奶樽到,埋身餵比較少,故就好易塞,我之前都係咁一日都沒有埋身餵,,宜家我就每日,一定有最少兩餐係埋身餵,比bb啜多d乳頭,so宜家好暢順丫,

大宅

原文章由 zilizala 於 08-5-2 21:11 發表

可以试下breast shield看BB吃不吃,一边用羊脂膏搽D crack,等快D好.快D用热敷,按摸等同番D乳腺.
就算BB不吃都记紧要pump清D奶,否则可能会导致乳腺炎/停奶.

大宅

我bb唔肯埋身食好耐了,而家全pump,每日4次,每日total大約可以pump到30-32安。

我用双pump,出奶好d,再用手擠奶,個breast會無晒奶,咁就唔會塞啦。

如果你再有問題,可pm我

大宅

原文章由 christineyhng 於 08-5-5 10:37 發表
我bb唔肯埋身食好耐了,而家全pump,每日4次,每日total大約可以pump到30-32安。

我用双pump,出奶好d,再用手擠奶,個breast會無晒奶,咁就唔會塞啦。

如果你再有問題,可pm我 ...

我唔係好識用手擠,可唔可以教我呀?

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 christineyhng 於 08-5-5 10:37 發表

如果你再有問題,可pm我 ...

HELLO christineyhng

我想問你係用邊隻牌子的雙punp 呀? 會唔會好嘈ga? 因為我宜家用緊avent 手動單泵, 但係我唔知係唔係用錯力, 兩隻手都開始好痛, 近手腕位. 黎近19/5就要開始返工, 只得lunch time 泵, 諗近雙punp會唔會快d ? 同埋又話有報告話avent 手動泵有雙酚A.

所以諗緊係唔係應該要轉奶泵!!!

[ 本文章最後由 cpwendy 於 08-5-6 13:16 編輯 ]

男爵府

我都有成日塞住既問題, 我19/5就開始返工, 我都擔心塞塞下會停奶, 因上個星期先嚇親, 有一日掛住訓, 囡囡又無乜點喊我同佢一齊大覺訓, 點知一起身左邊胸勁勁勁...痛, 成個石頭咁, 攪左成晚先泵得果一兩安, 仲要個胸仲有好似有舊野係入面咁. 足足攪左三日係咁俾囡囡埋身食先可以成個鬆番晒!! 宜家擔心緊返左工後, 會唔會再發生咁既情況就大件事!!! 不過, 自從果次之後, 都少左奶. 咁點算呀?? 大家有無方法解救??

大宅

我又係左邊塞完到右邊,右邊之後又左邊..好慘..

尋晚明明通咗,我仲用手擠清先去瞓.

但半夜阿b冇食清就瞓,朝早再餵時已經塞咗,仲塞到手擠都唔出.連阿b都啜唔到...

男爵府

原文章由 scholar 於 08-5-6 14:52 發表
我又係左邊塞完到右邊,右邊之後又左邊..好慘..

尋晚明明通咗,我仲用手擠清先去瞓.

但半夜阿b冇食清就瞓,朝早再餵時已經塞咗,仲塞到手擠都唔出.連阿b都啜唔到... ...

我最煩惱都係咁!!! 我夠知埋身俾bb啜係最好, 但谷到好行的時候, 佢根本"吞"番出黎唔肯啜, 泵又泵唔到果下最苦惱!!!!

大宅

我餵咗全人奶都快5個月囉, 之前都係經常塞, 塞到好痛, 連舉起手著衫都痛, 都食止痛藥, 直情一邊胸塞著谷起一個小山丘, 痛到想死, 我都試過pump. 情況都通唔到, 都好方法, 就係直接比bb食, 密密餵, 通常都會好快食得順, 你可以試吓用攬球式方法, 或者將bb放在床, 你在他上面位置, 好似做掌上壓咁比佢食, 都可以食順到d塞咗的部份. 希望你試試可以幫到你啦!!

民房

其實塞左可以煲橙水飲嫁
3個橙連皮切片, 5碗水煲埋一碗水
再比bb埋身食 或者一邊按摩一邊泵
好work 嫁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊