母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫生話bb過左6個月, 我d人奶會唔夠營養!

我記得之前o係bk都有個topic係講d唔專業既西醫, 唔建議人餵人奶!
我今日同bb去睇醫生, 佢話我餵人奶餵到6個月已很足夠, 過左6個月的話人奶的營養唔足夠比bb, 建議6個月後轉奶粉+solid food! 還很詫異我bb不是每天也有大便, 我告訴他, 健康院的姑娘話咁係正常喎, 佢叫我唔使聽。我很疑惑他是怎樣考牌的! 診所內還貼滿和式各樣奶粉的poster呢!

別墅

Re: 醫生話bb過左6個月, 我d人奶會唔夠營養!

hihi gigiso

哇..你個咩醫生唻ga..咁都得@@
係邊區.叫咩名呀?? 等我為意下唔好幫"親"佢先.

係wor..你個b都就唻6個月喇(同我個差唔多hee hee)..你攪清楚佢第一餐點食未呀?? (@@ 我仲未攬清楚..不過我媽話幫我"主"第一次wor...hee hee )

:-P
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

gigiso 寫道:
......我告訴他, 健康院的姑娘話咁係正常喎, 佢叫我唔使聽。我很疑惑他是怎樣考牌的! 診所內還貼滿和式各樣奶粉的poster呢!

哈哈!
真是可不用理會那些對母乳不求甚解, 又不更新自己的醫生啊! 醫生是尊重權威的專業人士, 世衛就是醫學專業的權威, 我這個小婦人, 就信世衛的建議啦!

"母乳資料庫" 中, 有母乳在不同階段的營養資料, 請你參考, 就可安心地繼續餵母乳.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

醒目開學勳章

哈哈,原來香港有咁多儍的醫生! :-x :-x

男爵府

gigiso,
你叫個醫生唔好癞喇...唉,甚麼叫專業呀?佢只係專係佢"傷風咳"度o羅,"母乳知識"no way喇...好彩我成日上bk攞料啫,如果醫生咁講,我一定大返佢呀

大宅

我都唔知touchwood下次亞仔再病時睇咩醫生好lu.....香港d醫生水平咁低!! 激死! 好彩上黎多咋, 可以肯定自己做既係o岩既, 唔係已經信左佢......

大宅

melody
個醫生o係沙田其中一個姓梁既小兒科!

我都未肯定點開始點餵, 但我想亞仔每一個第一次都比我, 所以決定自己餵佢! hehe.....

別墅

gigiso 寫道:
melody
個醫生o係沙田其中一個姓梁既小兒科!

我都未肯定點開始點餵, 但我想亞仔每一個第一次都比我, 所以決定自己餵佢! hehe.....
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

大宅

gigiso:
也不一定要轉醫生,回一句世衛建議餵到兩歲以上,或把他關於母乳沒營養的話當耳邊風便算數了。

大宅

gigiso,
請問是否一城o個個呢?
每當我去健康時, 姑娘問我是否仍然全人奶,
我話係, 佢地回應 : 好呀, 好好呀!!
我覺得好開心架

大宅

係呀~~每當有人讚或支持時我都會好開心, 可能就係呢D推動力啦!
我都好想餵到兩歲以上!!! 唔知得唔得呢?! 還有, 我真的不知如何分配SOLID FOOD 和餵人奶時間!

複式洋房

我都遇到類似情況,現已餵母乳6個月,bb仲未開始食糊仔,個個親人都同我講bb仲唔食其他食物會唔夠營養,又話我個bb得個肥字,唔夠力,啲骨唔夠硬,個b唔夠高等,又話我自己又太瘦,梗係bb吸晒我啲營養,快啲食其他食物或市面啲糊仔補給,如果唔係好似安徽嗰啲bb冇營養就.......
我有啲動搖。

別墅

gigiso:

"沙田其中一個姓梁既小兒科??" 係咪第一城 梁x宏醫生 呀? 果時我睇馮x亮醫生都係成日話我囝囝唔係日日有大便就係便秘, 要我餵纖維水比囝囝食, 之後我都冇再睇佢lu~

禁止訪問

大宅

霖霖媽:
我記得囡囡六個月前食全母乳時o個對脾脾又肥又實﹐食固體後反而開始變"林"左 :-( 。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

子爵府

醒目開學勳章

霖霖媽 + 850212:
我可以話比你知食奶粉的小朋友唔代表一定高同肥,我個囡就係一個人辦!

複式洋房

Xanthe , camillemom
咁我估個個b都唔同罷﹗
我個b啲肉都幾「林」,又唔係咁肯用力,個身比較「林」好多肉,但力度就「麻麻地」,成團野咁,唔係好肯郁動身體,依家接近6個月啦,仍未反身,所以我有啲擔心。

子爵府

醒目開學勳章

霖霖媽,
唔駛擔心我個囝係6個月都唔識轉身,佢都係差唔多7/8個月先識,你擔心可以做d練習train下佢!

大宅

霖霖媽:
I believe every baby's development schedule is different.
But it is recommended to add baby cereal when the baby is around 6-month as breastmilk doesn't have enough iron for the baby.
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

嘩...你個乜醫生黎架?...6個月大bb全人奶當然唔夠啦..不過可以人奶加粥仔,bb米粉架嘛...一定要奶粉+solid food??佢想sales你奶粉咋?

我仔仔到6個月全人奶...出街個個見到佢都話佢大隻架...係健康院本薄仔既中上線...人奶都唔知幾有營養丫...反而依家佢16個月...完全轉晒奶粉+solid food...好似就冇咁肥嘟嘟啦..個個見到佢都話佢瘦左 :-( (不過佢都有30lbs)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊