嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

開冷氣一問

請問各位, 如近日的天氣你哋會唔會開冷氣比bb呀? 我個b仲未夠2個月, 但有d傷風, 所以唔係好敢開冷氣, 因為就算開住好細冷氣sleep, 好似每朝佢個nose都會"室室"哋, 日頭通常只開fan, 但我同佢都會出晒汗(又怕熱親佢!), 所以夜晚都忍唔住開冷氣sleeping, 唔知你哋經驗係點呢? 請分享吓呀! thanks.

子爵府

畀面勳章

Re: 開冷氣一問

我開左喇, 不過較到岩岩好小涼就算, 真係怕凍親個b
同埋反而我晏就最熱果段時間開多, 夜晚訓覺未必開, 一係開一陣, 到我訓果時熄返

大宅

tracycck
如果bb有傷風,最好盡量保持空氣流通,唔好開冷氣住。
感覺佢熱著少d衫,出汗要更換或zip紗巾,希望你bb快d好番!

大宅

我個bb 6月出生, 所以一反屋企就開冷氣, that's ok
開到差不多九月先無開, 如果佢有"室室", 會唔會係有nose 糞 ?

男爵府

環保接龍勳章

要分清楚佢是熱是凍,焗都會焗傷風,如果焗到出哂汗先開冷氣重衰,一冷一熱點會唔病?本來空氣流通是好,但開窗是否一定有新鮮空氣呢?所以要視乎情況而定。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

你可以考慮用冷氣風扇,比傳統風扇涼些,又可以保持空氣流通,又唔怕冷到bb.

侯爵府

我都驚BB冷親, 要搵條大毛巾遮住床仔上部份, 希望冇咁容易吹親佢!

大宅

畀面勳章

tracycck :

我都有開冷氣比bb瞓覺,因為天氣咁熱,咁熱佢都瞓唔到,半夜醒咗就瞓唔番,我會將冷氣較到24,25度,再同bb着件薄的長袖衫同長褲,以防佢"fu"被,係床仔上蓋上毛巾以免冷氣直接吹到佢,你bb有啲傷風,試下將温度較高一啲,等唔駛咁凍之餘,大家都可以乾爽啲!

別墅

我都開左泠氣 zzz.唔開實在太濕泣啦.
我幫bb 著長衫長褲 zzz.同幫佢 cheak下頸背 law..

別墅

多謝晒大家的分享及意見呀! 我阿b依家好d啦!
佢就快2個月大, 好開心呀! 做咗mummy先感受到要湊大一個bb絕對唔容易... 各位, 佩服!佩服!

首頁

尾頁

跳至