論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請工人有什

如題! 我希望可找到一位好工人!

大宅

Re: 請工人有什

1. 一定要

大宅

仲有要攞個工人嘅出生年月日畀個師傅算吓,睇吓佢係好人定衰人,幾有效,我唔係講笑的,係好認真的.

禁止訪問

子爵府

ballpen :

咁你找那個師傅算嫁

Tks!

大宅

snoopy,

我都係最近先知唔少人會搵啲師傅幫佢哋揀工人的,事緣我之前搵師傅幫我睇風水,咁我就畀埋個工人嘅出生日期佢睇,本想淨係睇吓個工人訓邊間房好(個師傅從來都無見過我個工人架),咁個師傅第一句就話我個工人幾好,雖然唔得醒,蠢蠢哋,但個人就勝在心地好,用得過,所以我將來如果要再搵工人,我都會算吓個工人嘅八字,同時會去問吓黃大仙(黃大仙都好靈的,佢連我上一次換工人嗰一劫都算到,但呢一劫一定要過的,如果唔係都用唔返我依家個工人),雙管齊下.

我依家個師傅係BK其中一個媽咪介紹畀我的,我覺得佢個人都幾好(搵師傅最緊要搵個心術要正的),收費唔係好貴,如果有人想要佢個名同電話,可以pm畀我.

洋房

Would u pls tell me the name and contact phone no of the 司傅?
Ty.

Edithisaac

子爵府

ballpen :

可唔可以PM 資料比我呀!
TKS!

男爵府

如果你要湊BB的, 最好搵個自己有細路仔既工人。
邊度做過都冇所謂, 最緊要言語上溝通到。
睇相揀工人時, 留意下佢有冇化裝修眉, 如果有, 呢個十成八九都係姿整鬼, 得閒 "初" 手甲都唔會理你個BB果隻。有時真係要睇下相, 越師奶越好, 千其唔好揀個太靚的, 亦唔好揀個 "一見噴飯" 果d, 普通過唔普通就最好。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

子爵府

ballpen,

麻煩pm埋比我,唔該!

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

男爵府

hi ballpen,

請pm給我

thank!

複式洋房

ballpen,

Pls pm me the details of the 師傅 and advise me of his costs.

Thanks.

大宅

Pls check PM

別墅

Fayme
我個人覺得要問埋個工人有冇M痛,因我未生仔之前都有痛,係好辛苦唔想做野的,但唔之顧傭公司很唔很問呢?因我當日申請工人唔記得問 :-P
http://images.snapfish.com[img align=right]http://images.snapfish.com/33%3A9672723232%7Ffp45%3Dot%3E2333%3D54%3A%3D%3C99%3DXROQDF%3E232354%3B8%3A5973ot1lsi[/img]

大宅

could you pls pm me and tell me the cost?

大宅

1. 找師傅睇當然係好啦, 但係好似我個工人o甘, 我用佐佢一年後, 先知佢個出生年份係假架(報大佐兩年), 連個passport都改埋添,佢話係印尼學校幫佢地做, 因為經太細拿不到工作visa, 係印尼好普遍, 重好少錢就攪掂. 之前我亞嫂果個重報大佐4年添.

至於請工人心得, 經過我一年半來的勞心勞力加勞氣, 有以下結論:
1. 唔好罔想你對佢好, 佢對你好, 最低b(我自己)係當佢係屋企一份子, 以為佢會比心機做, 好!..............難啦!!!!!你對佢好應份架嘛??!
2. 一開始所有規則要有10分嚴謹, 日子耐佐, 佢埂會差d, 到時佢交得7分比你, 你都可以接受嘛.
3. 所有野, 先小人後君子, 工作時間表(要簽署完成日期), 家庭守則, 申請放假要多少天前通知,等等, 總之你想得出都要做, 第日取消就一件事, 否則日後想加, 佢又覺得你挑剔佢啦!
4. 一定唔可以同檯食飯, (在餐廳除外), 因為要分清楚尊卑.

Grace

大宅

畀面勳章

ballpen :

可否pm資料比我?咁佢同你睇風水掂唔掂?

大宅

GraceYeung 寫道:
1. 找師傅睇當然係好啦, 但係好似我個工人o甘, 我用佐佢一年後, 先知佢個出生年份係假架(報大佐兩年), 連個passport都改埋添,佢話係印尼學校幫佢地做, 因為經太細拿不到工作visa, 係印尼好普遍, 重好少錢就攪掂. 之前我亞嫂果個重報大佐4年添.

係呀,無錯呀,年齡係可以假的,所以之前我都有提過話去問埋黃大仙囉,不過要無宗教信仰先得,如果有宗教信仰嘅,就可以向自己嘅神祈禱囉.

我心目中揀工人嘅程序係,第一,我揀左合自己心水嘅工人先,第二,搵師傅睇吓個工人啱唔啱自己(起碼可以知道佢嘅性格),第三,就請黃大仙幫我決定請唔請呢個工人囉,咁在我來講,我就覺得最穩陣.

仲有,提吓大家,凡事都唔可以太沉迷,因為人始終係人,人力有限(我講緊嘅係命理).

GraceYeung嘅心得,真係非常之好,照做包無錯.

子爵府

ballpen,

can you pm the contact no of the 師傅 to me? How much we need to pay? Thx.

大宅

GraceYeung 寫道:
......至於請工人心得, 經過我一年半來的勞心勞力加勞氣, 有以下結論:
1. 唔好罔想你對佢好, 佢對你好, 最低b(我自己)係當佢係屋企一份子, 以為佢會比心機做, 好!..............難啦!!!!!你對佢好應份架嘛??!
2. 一開始所有規則要有10分嚴謹, 日子耐佐, 佢埂會差d, 到時佢交得7分比你, 你都可以接受嘛.
3. 所有野, 先小人後君子, 工作時間表(要簽署完成日期), 家庭守則, 申請放假要多少天前通知,等等, 總之你想得出都要做, 第日取消就一件事, 否則日後想加, 佢又覺得你挑剔佢啦!
4. 一定唔可以同檯食飯, (在餐廳除外), 因為要分清楚尊卑.

Yes. 講得好啱. 要先嚴謹,第日取消就一件事. 一定要分尊卑,唔好"是但/無所謂",否則佢哋無大無細.
佢地永遠唔知甚麼叫自動自覺,所以要先小人後君子.
還有一開始就要求佢"笑口常開",大清早要叫你"早晨".
不防參考唔同的web site (BK 同佢哋賣廣告嗰 D),詳細例出你的手則和要求.唔駛同佢客氣.
否則就算請佢兩年都有排你受.

首頁

尾頁

跳至