產前產後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

關於產假一問

各位媽咪,我現在做半日文職,一天只係返四個小時工,咁立約又無講明有無產假,咁更加無提有無有薪產假啦,但係我都做左,五個多月啦,咁我睇返勞工法,跟連績性合約,係預產期之前返夠四十個星期,我都可以有有薪假既,但係早幾日我老細知道我有左bb,今日就問我會吾會遲職喎,可能會請人頂我個位,我覺得好無理由,原本都想遲職吾做,因為人工吾高,都吾想咁辛苦返工,但係一世人得個一二次,無理由無左我既權利加嘛,好吾開心,點算好??

珍珠宮

Re: 關於產假一問

firstly, check下勞工處, 如果宜家公司抄你有冇得賠先(當公司知你有bb之後).

男爵府

pekkle女,佢吾係想抄我呀,佢問我生完之後重做吾做咋,不過佢無心比有薪假我呀,我查過啦,我有架,而家佢想停薪留職喎,我老公叫我吾好做啦,因為人工又吾高,做黎賤辛苦自己囉,

大宅

如果係我就會話比佢聽:我唔會resign,你一係等我生完炒我啦,但anyway都要比返有薪產假我!!
就算錢少都唔好益佢ma :-x

男爵府

攪到工司大家都吾開心,都吾明點解,人地有左會開開心心,我有天好似做乜咁,神曾鬼厭咁,好吾開心,

珍珠宮

MaMaJOE 寫道:
pekkle女,佢吾係想抄我呀,佢問我生完之後重做吾做咋,不過佢無心比有薪假我呀,我查過啦,我有架,而家佢想停薪留職喎,我老公叫我吾好做啦,因為人工又吾高,做黎賤辛苦自己囉,

咁你應該答佢, "我冇打算唔做, 仲會做到生添. 我有有薪產假架嘛" 你睇下老闆有咩反應. (不過你之前一定問清勞工處, 佢終止你合約有冇得賠喎.
唔做野會好悶架喎, 都係幾啦鐘, 過下日辰都好呀.

珍珠宮

MaMaJOE 寫道:
攪到工司大家都吾開心,都吾明點解,人地有左會開開心心,我有天好似做乜咁,神曾鬼厭咁,好吾開心,

既然咁樣, 等公司郁你啦, 唔多唔小都有小小錢賠卦. 要黎買補品比亞b食都好呀.

男爵府

pekkle女,我算數啦,廢是攪到咁吾開心呀,唉,

子爵府

可參考以下網址http://www.labouraid.org/web01/maternity.htm

男爵府

其實如果係佢有意思吾同我續約,咁係咪即係抄我呀??咁我簽左二次同約,係咪一齊計,定係分開計架??

首頁

尾頁

跳至