跳至

首頁

尾頁

大宅

http://mypaper.pchome.com.tw/news/mlbw/3/1306480100/20080430183323/

大宅

畀面勳章

''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

侯爵府

原文章由 jennifer_lam 於 08-5-2 21:05 發表
http://mypaper.pchome.com.tw/news/mlbw/3/1306480100/20080430183323/

點解可以咁????? 多個人, 多相筷, 真係咁都唔得?? 仲狠心到可以唔比媽媽番屋企, 你咁對媽媽, 你想你d仔女第時點對你呀??

大宅

佢個女都做人阿媽啦~~~真係不孝女,咁樣對阿媽~~~:;pppp:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實重有大把依d老人家啦
就算仔女比飯佢食...都未必就係好

記得我細個時..有個阿婆住同一座...
佢朝朝一早就比人趕出門口...有時連拖鞋都著唔切就比人推出門口...
要起碼dinner先返得入屋...有時仔女(唔知係仔定女)唔高興...佢連dinner都冇得食...可能半夜..可能第二日其他街芳帶佢先可以返屋企
詳情唔係好記得..只係記得有個阿婆成日係樓梯間喊...久唔久聽到d c9同阿婆講野"阿婆,你又比人趕出黎丫?拖鞋呢?冇比你著??你等等我拎對拖鞋比你,你唔好行啦" "阿婆你又唔返得屋企食飯丫,你黎我屋企坐陣先啦."
好彩阿婆重有d好街芳

大宅

我好唔明, 點解呢個世界真係有人可以對自己亞媽咁, 究竟d 老人家由細點對自己d 仔女? 搞到d 仔女大個左要咁樣對佢地.

大宅

命也!
但願呢d無依老人生活盡快得到改善.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

珊瑚宮

原文章由 jennifer_lam 於 08-5-2 21:59 發表
我好唔明, 點解呢個世界真係有人可以對自己亞媽咁, 究竟d 老人家由細點對自己d 仔女? 搞到d 仔女大個左要咁樣對佢地.

咁就真係唔知囉
或者佢地以前都係咁對長輩囉
就好似我地睇到依d新聞..會話個仔女不孝,老左佢就知...
可能果d公公婆婆當年都比人咁話過...

大宅

唉!!
佢個女可能細細個就被迫出黎澳門打工,同老父母都無咩感情呢??
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

伯爵府

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

政府真正要幫既就係le d人,但偏偏佢哋吾知又吾理,有大把人後生搖搖就走去攞緩助金,然之後自己又去做嘢,收入真係仲好過我,政府根本冇真正去評審過.

[ 本文章最後由 in923 於 08-5-3 10:20 編輯 ]

別墅

原文章由 stephenietam 於 08-5-2 21:16 發表

點解可以咁????? 多個人, 多相筷, 真係咁都唔得?? 仲狠心到可以唔比媽媽番屋企, 你咁對媽媽, 你想你d仔女第時點對你呀??

Gina,

Will I follow her food steps .......

侯爵府

原文章由 GrandmaIrene 於 08-5-4 12:08 發表

Gina,

Will I follow her food steps .......

你唔係咁睇我呀? 失望...

珊瑚宮

原文章由 GrandmaIrene 於 08-5-4 12:08 發表

Gina,

婆婆...gina點睇都唔似會係咁啦
而且你似係安享晚年既人多

大宅

好慘呀! 其實澳門呢個地方都有好多活在邊緣既人. 政府近期既五千元, 對我地來說是錦上添花, 但對佢地來說就係好重要。

但最無情, 最唔明的是點解d仔女可以做到咁絶, 自己呀媽wo...

伯爵府

繁華底下的陰影──清貧戶專訪(十三)

記者王白石

原載於〔澳門勞動報〕第二十八期 30.04.2008

一個人老了,到底還有生存的價值嗎?這是一個愚昧的問題,卻又往往是老人家自省自問的問題。曾經有人說過「生兒育女是人生中最大的一場賭博」,說這句話的人該是期望「養兒防老」,卻又深信人性醜惡、人情單薄。人活到六十歲、七十歲卻未必能平靜安享晚年,生命、際遇並沒有「理所當然」這一回事。某些不肖子女總會認為家中的老不死,多活一天就累人累物多一天。老人黃碧,就是這種豪賭中的大輸家。
  人來人住的三盞燈今天正在舉行緬華潑水節,台上勁歌熱舞,台下水來水往,好不熱鬧。在熙熙攘攘的人群當中,有一個年老的身影正沉默的蹲在花圃的後面,擺滿一地的雜貨,等待客人的光顧,這就是黃碧婆婆。
  現年七十三歲的黃婆婆看起來比實際年齡還要老,深深刻在臉上的歲月痕跡告訴你她有多辛勞。上午十時,黃婆婆穿上破布鞋,拉著堆得滿滿的手拉車從關閘住所出發,步行四十分鐘,來到三盞燈一處行人路邊擺地攤。她在這裡擺賣已經多年,街坊都並不陌生,但卻無人過問她的身世,大概是明白「有頭髮誰想當瘌痢」的道理,不忍心叫老人提起往事傷心難過。
  黃婆婆費了很大的勁,將手拉車上的貨品一一放在地上陳列,她買的是一些小雜貨,橡皮筋、梳子、頭飾、別針、鈕釦,有的賣五毛錢,有的賣兩、三元,全是毛利相當少的東西,一天的生意額大概有二十餘元,週六、日會好一點,但加起來一個月也只不過是六百元左右,扣除成本後,毛利不夠五百元。既然賺取的金錢不多,為何黃婆婆還要繼續辛苦擺地攤呢?黃婆婆用不流利的廣東話跟記者說:「我年紀大無人請,無依無靠,只能當無牌小販。」黃婆婆吞著眼淚激動地繼續說:「我的女兒不准我回家!」黃婆婆一邊流著擦不乾的淚水,一邊將自己淒涼的身世哀傷的道來。
  一九九零年,當時五十七歲的黃婆婆從福建來到澳門,投靠在澳生活的女兒,與女婿、三個孫子一起生活。她的女婿在地盤工作,有一天打砲不小心出了意外,破了一條腿,失去了工作能力,家庭即時陷入經濟困難,當時黃婆婆女兒的三個兒子年紀很小,都還在上學,她不想多養一個人,又擺一雙筷,於是便要黃婆婆馬上回福建老家。黃婆婆回到福建,兒子和媳婦又推說倆口子月入加起來都不夠一千元人民幣,要供養黃婆婆,他們不願意也無經濟能力。於是黃婆婆活像人球一樣,被子女踢來踢去。在你推我擋的過程中,黃婆婆的子女說出了仵逆的說話,深深傷害了黃婆婆,更甚的是她的女兒狠心得不讓她進家門。在哭過、求過都無法令女兒回心轉意之後,黃婆婆傷心欲絕,背起包袱,離開不孝的子女,過起自力更生的生活。
  初時,黃婆婆在工廠當了三年半雜工,工廠結業之後,她去剪線頭、做清潔工,但由於年紀越來越大,雙眼視覺開始退化,視力模糊以至老闆不再聘用她,黃婆婆就去當水客。水客並不易做,既要搬貨往來珠澳,又要冒風險,黃婆婆曾經為了數元的回報,超額帶煙過關而被罰,得不償失。同時對於水客來說,時間就是金錢,從拱北開關到閉關,十七個小時裡,多走一趟就是一趟,多勞多得,因此黃婆婆很努力的走完一圈,又背起貨物,又跑另一圈,體力需要往往超出的身體可以負荷的限度,長期如此來回,黃婆婆的腳因而嚴重勞損,經常疼痛,加上心臟又有病,有時好幾天下不了床,走不了路。因此,黃婆婆後來甚少走水貨,改為到拱北購入小雜貨,帶回澳門出售,她曾在較近住所的在黑沙環區擺地攤,但銷路不佳,她移師到人流較多的三盞燈,果然銷情較好,所以她不惜每天花一個多小時拉車步行往返關閘與三盞燈。雖然不少街坊都會同情黃婆婆,而不時到她的地攤買東西,但由於她進貨使用的人民幣升值,令貨品的毛利變得更少,加上附近常有警員巡視,以致無牌經營的黃婆婆,經常「走鬼」,收入有限。
  俗言曰:「兒女不及近身錢」,無依無靠的黃婆婆只好努力賺錢,她說:「做到死都要做!現在租屋住好貴!一個床位五百元,包住一間屋要三千多元。」黃碧婆婆在關閘附近租住一個床位,月租五百元,外加三十元水電費,擺地攤的收入還不夠交一個月租。雖然租金不平,但環境卻相當惡劣,不足四百呎的單位就分租了四戶人,兩戶人住兩個房間,黃婆婆與另外一名男子分租客廳的一張碌架床,婆婆住下層,床上都堆滿棉被、雜物,記者還見到有蟑螂在上面爬行,可見衛生條件相當惡劣。
  現時,黃婆婆有申領九百五十元的政府養老金,不過這一點錢在通脹如猛虎,午餐肉罐頭也賣十二、三元的今天,實在是不足以應付生活的,因此跟進黃婆婆的社工正準備為她申請多一點的津貼,以緩解她捉襟見肘的境況。黃婆婆說:「我平日自己做飯,在拱北買一點菜,不餓的時候就不煮,或者食一點麵包,因為錢不夠用,希望社工能幫我申請到多一點福利,特別是爭取一個可以住的地方,不用交那麼貴租。」黃婆婆六年前已申請社會房屋,但直到今天她仍在輪候之列,希望她能早日上樓。
  記者在臨別時問婆婆兒女可有探望她,她即時又淚流滿面,說:「沒有!見過面,她不准我回家!」黃婆婆這樣的反應,證明了其兒女對她的傷有多深!  「樹欲靜而風不息,子欲養而親不在」,盼在黃婆婆有生之年,她的兒女會醒悟,報答她的養育之恩,善待婆婆,免得讓老人家和他們自己都遺憾終生。          

伯爵府

哎,除在黃婆婆,澳門仲有好多老人家都係咁~
有d因為自己父母沒有利用價值,就要叫自己的親兄妹轉告父母,叫自己父母離開他的家~(其原因是他的太太叫自己父母離開他們的家)

聽了這一點,我也覺得心酸,

大宅

我早幾日,特登走去睇下個婆婆,但真係聽唔到佢講咩lor...想幫佢買d野,但睇到全部都用唔着!!企耐d我個仔又扯我走!!

伯爵府

黃婆婆,
你d仔女咁對你,佢地以為一定會有報應架~~

大宅

原文章由 pinkylee 於 08-5-8 13:44 發表
黃婆婆,
你d仔女咁對你,佢地以為一定會有報應架~~

我唔係好明!!

首頁

尾頁

跳至