烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁
y

男爵府

請問大菜糕要買乜材料整(去邊到買)同埋點整架,thank you!

thank you!

等待驗證會員

Re: 請問大菜糕要買乜材料整(去邊到買)同埋點整架,thank you!

去雜貨舖或百佳買大菜,然後用清水煮滾煲溶D大菜,跟著落糖,然後可打蛋花;然後放入雪櫃凝固。

食時可放花奶或什果伴食。
[size=medium]mymyso

禁止訪問

Re: 請問大菜糕要買乜材料整(去邊到買)同埋點整架,thank you!

y

男爵府

MYMYSO / MING(cat):
唔該晒妳地呀,我想知整兩個人份量要用幾多材料呀!

如果整椰汁大菜糕:大菜糕份量要幾多,椰汁同淡奶要倒幾多份量,糖要乜款糖呀,要落幾多(一粒粒冰糖定一條條個隻)同埋雞蛋雖唔雖要落呀!成個過程大約要煲幾耐完成,最後可否用大湯碗盛載,然後解凍後直接放雪櫃
thank you!十分感激!

y

男爵府

MING(cat):
妳好叻呀!我見妳回答好多人整野食問題,妳係未好鍾意自己係屋企整野食架,妳點識咁多野呀!叻女,我都想跟妳學野

仲有,依到有好多媽咪整野食都好叻知好多野,請多多指教!妳地個個都係叻媽咪

首頁

尾頁

跳至