嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想請教BB比蚊咬得好利害, 搽乜野好? 或者有乜驅蚊方法? 屋內已放置了電子蚊香, 但BB仍不能幸免被蚊咬. 隻蚊餓到連耳仔, 耳背骨, 頭頂同後尾枕都唔放過. )

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

好媽媽勳章

我BB都係俾蚊咬到一撻撻,我都想知吖

別墅

原文章由 babycam 於 08-5-4 00:32 發表
想請教BB比蚊咬得好利害, 搽乜野好? 或者有乜驅蚊方法? 屋內已放置了電子蚊香, 但BB仍不能幸免被蚊咬. 隻蚊餓到連耳仔, 耳背骨, 頭頂同後尾枕都唔放過. ) ...

試下滴D寶寶金水落去同BB沖涼
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

男爵府

原文章由 ppccyy2001 於 08-5-4 10:44 發表

試下滴D寶寶金水落去同BB沖涼

寶寶金水係咩黎架?係邊度買架?

midco_chan 該用戶已被刪除

洋房

蚊咬

點解唔買個BB床蚊帳呢? 搽完藥膏都仲會有蚊蚊架..

大宅

我會開冷氣+用防蚊貼唻驅蚊...

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係用蚊帳for bb床,so far bb暫時冇比蚊咬過,不過我就慘啲,我成為家中唯一供給蚊蚊大餐 ,所以今日嗱嗱淋去買個滅蚊燈,個老世話work,咁唯有買嚟博一博,希望可以唔使再比蚊蚊做大餐啦!

大宅

原文章由 loloyen 於 08-5-8 00:02 發表
我都係用蚊帳for bb床,so far bb暫時冇比蚊咬過,不過我就慘啲,我成為家中唯一供給蚊蚊大餐 ,所以今日嗱嗱淋去買個滅蚊燈,個老世話work,咁唯有買嚟博一博,希望可以唔使再比蚊蚊做大餐啦! ...

滅蚊燈??是否酒樓見到藍色光管嗰D??

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

差唔多啦!

原文章由 Lamui 於 08-5-8 00:41 發表

滅蚊燈??是否酒樓見到藍色光管嗰D??

大宅

好媽媽勳章

work 唔work 呀?

原文章由 loloyen 於 08-5-8 01:08 發表
差唔多啦!

侯爵府

唔知呀!我都係今日買,試下先,如果work話你聽!

大宅

將d寶寶金水搽落耳背, 手肘, 腳 可以驅蚊, 好work架, 係藥房有得買 嘖蚊怕水都ok

大宅

好媽媽勳章

我試過 ..1 . 用花露水好似點香{芬}咁點...
2. 點哂乾咗既橙皮{一定要好乾} 我 c6 話要燒到橙皮黑哂咁咁都可以燒得一陣.千奇唔好就咁諗住用火機喎,因為係唔得仲會燒到隻手,我方法係攞"立捉".. c6 話佢燒個晚見到隻蚊由高處跌落嚟..
3.仲有可以用 chicco 蚊怕水

複式洋房

我一路都是用滅蚊燈的,我以前住宿舍好多蚊, 都是用它的,
現在我兩個女都沒有俾蚊咬,
但要留意個用法,
先把蚊燈放入房, 最好是晚上, 睡前一至兩小時(愈長愈好),
把房的燈熄掉, 把門窗關上, 時間放得愈長愈好,

這樣睡時便沒有蚊, 最安全亦可在睡前,
看看燈上有沒有蚊的屍體,
這樣確保它們真的死了.

洋房

我的女兒有一次又係比蚊咬, 隻衰蚊專攻面部, 連我老公都肉赤,
成日問我有什麼辦法可以唔比蚊咬個囡呢?
如果BB比蚊咬完最好搽BB專用的寶貝濕疹膏, 是無比膏出品, 兩三日便退紅腫了, 千祈唔好比BB抓被蚊咬的部位
midco_chan 該用戶已被刪除

別墅

原文章由 ccue148 於 08-5-4 11:30 發表

寶寶金水係咩黎架?係邊度買架?

寶寶金水好似之前都見過電視廣告,係D細路比蚊叮蟲咬後用黎止痕消腫用既,滴落水幫BB沖涼可驅蚊蟲,都幾有效的,一般藥行、萬寧、屈人寺都買到
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至