母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 食左人奶約2星期,點解(乙)食(乙)重得慢?體重還輕過出世?

如題
[

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: BB 食左人奶約2星期,點解(乙)食(乙)重得慢?體重還輕過出世?

hellololo,

你寶寶是否兩星期大呢?
出世時, 多重呢?
最輕的時候是幾多天大呢?
最重的時候是幾多天大呢?
現在他多重呢?
他每天的大小二便的次數如何呢?
他每天飲奶情況如何呢?
是全母乳嗎?

建議你們盡快帶同bb去健康院請教, 並在餵奶技巧上請她們觀察, 並給予意見.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

珍珠宮

Re: BB 食左人奶約2星期,點解(乙)食(乙)重得慢?體重還輕過出世?

hellololo,

你bb會唔會係收水所以輕左咋?

子爵府

醒目開學勳章

如果佢每日都有6條小便尿片,就代表夠飽!可能係收水!

大宅

hellololo:
一般寶寶在出生後開始收水,但應該在兩星期後恢復出生時的體重。
可否較詳細說說寶寶體重的變化,以及每天有沒有濕六條片以上?

複式洋房

可能真係收水o者....千祈唔好影響你自己既情緒..
其實my case is same as u .....最後, 我bb到第3星期時重輕, 於是健康院d醫生姑娘叫我要補奶粉囉, 不過, 至依家, 我仍每餐要bb先吃媽媽奶, 再吃奶粉!
其實姑娘亦話bb吃奶姿勢正確, 大小便亦十分正常, 於是佢地話可能係我的前奶較多, 所以bb不會肥囉, 我之後亦多喝全脂奶&cheese, egg(之前好少食), 令d媽媽奶"結"d wor(係d媽媽教既)....當然, 自從bb有補奶粉, 我個人壓力少了(bb哭鬧少了, 睡長了, 最緊要係d長輩既施壓..), d奶反而重多左添, 所以我覺得係你既情緒好緊要, so, be happy always!
哥哥係04年2月13日出世, 祈姐係06年8月29日出世, 殷妹妹就係08年1月4日出埋黎喇! 一家5口樂也融融![url=http://www.babyhome.com.tw/bb/14331]快d入黎<舜祈殷 's love channel> 探下我啦!

禁止訪問

大宅

多謝各位mama 意見
我BB已有17日大
出世有3.36kg
最輕時有8日大
最重時就是出世當天
現在有3.2kg
每天大小二便都正常
我是喂母乳,但有時加喂約2oz 奶粉
[

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hellololo 寫道:
......每天大小二便都正常

hellololo,
看過irischan927和850212的分享, 再加上每天大小二便都正常的話, 可別太擔心!

這階段, 寶寶吃得密是在幫助母乳生產至夠寶寶吃. 努力給他吃的, 頻密的吸吮, 就是要刺激更多乳汁生產, 直至夠他的需要時, 就會減少吸吮, 你就會輕鬆多了.

給信心自己和寶寶吧, 全母乳是一定行的. 加油啊! 最緊要是放鬆心情, 心情靚, 自然有想不到成果啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Thanks all mama opinion
但這兩天我BB有啲怪怪,佢食完人奶都唔夠,再加2oz奶粉都食埋,是否照比佢食?但食完就會(吐反少少奶)跟住就乖乖睡覺。

是否就佢需要而比食?

[quote]
Glad 寫道:
[

子爵府

醒目開學勳章

hellololo,
你千祈千祈唔好補奶粉,你越補得多就會越少奶!係頭1個月最好就全程密d埋身餵(feed on demand),咁你bb一定夠食!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊