跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

你們的bb開始吃米糊嗎? 吃什麼牌子?? 怎樣吃呀??

大宅

我都好想知呀,但成日聽人講米糊好熱氣,我有個朋友佢只比左兩次米糊佢個仔吃,因她的bb食完米糊之後疴唔到 "poo poo"

複式洋房

朋友介紹我食嘉寶,
我買左一罐,三十幾蚊,
因為未夠四個月,所以未試

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我未過呢個brand, 請問係邊度買架?

原文章由 a903kat 於 6/5/2008 10:26 PM 發表
朋友介紹我食嘉寶,
我買左一罐,三十幾蚊,
因為未夠四個月,所以未試

大宅

i think that is not 熱氣

米糊既水份比奶粉少, 所以開始食米糊時都要嘗試比 bb 飲少少水, 如果唔係就比較難疴poo poo

原文章由 PurinBB 於 08-5-6 16:43 發表
我都好想知呀,但成日聽人講米糊好熱氣,我有個朋友佢只比左兩次米糊佢個仔吃,因她的bb食完米糊之後疴唔到 "poo poo"

大宅

咁快可以開始哩咩?唔係要5-6個月咩?
THZ!

複式洋房

4 個月可以食啦,
係用黎食粥仔之前實習,
嘉寶係百佳.萬寧.玩具玩斗城都有得買

別墅

我個醫生建議我可以比攪爛佐既肉碎汁比BB食, 係普通超級市場買到喎~~我都懷疑有咁快咩

大宅

依家通常 suggest 5.5-6個月先 try, 因為有d bb 個腸胃未發展得咁好

原文章由 雪瑩媽咪 於 08-5-7 13:45 發表
咁快可以開始哩咩?唔係要5-6個月咩?
THZ!

別墅

我會足 6 個月至俾佢食 HEALTHY TIMES 既 BROWN RICE !

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我買左earth's best既米糊, 媽咪話係淡而無味, haha~~~ 仲好, 唔洗太甜............

已經俾bb 試緊一匙半匙喇~

複式洋房

o甘係咪5-6個月一開始就食米糊呀?你地會唔會俾d蘋果水、蘿蔔汁俾bb?

別墅

原文章由 亞芝媽 於 08-5-8 12:01 發表
我會足 6 個月至俾佢食 HEALTHY TIMES 既 BROWN RICE !

我都係呀~暫時比佢開始食HEALTHY TIMES既樽裝南瓜容同蘋果容~~不過我自己都試過, 0的味怪怪地咁!!阿B唔係好原意食

大宅

畀面勳章

諗住5個月先俾呀b試!

複式洋房

剛滿四個月時我已經煮蘿蔔蓉比妹妹食, 不過因為佢唔係好識食, 為免浪費所以最後都在超市買咗盒享氏米糊. 依家每日都比一匙半匙佢食, 妹妹都好enjoy.

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我諗住試nestle的奶米糊, 罐上話可以四個月開始吃.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人地話nestle較甜......唔知係咪呢

我買左earth's best但係可惜個女唔食, 依家買左亨氏...... 希望佢食啦~

洋房

我個仔而家3個幾月..一日4餐有2餐食緊半碗米糊

大宅

I remembed that the MCH nurse did not recommend the intake of food other than milk before the age of 6 months. This is to avoid causing allergy to the babies digestive system. Letting them eat food other than milk may induce 致敏原 in their body.

I let my elder son try Earth's BEst rice cereal with my milk last time. THis time, I'll also let my younder son try it after he as reached 6 months

珍珠宮

Earth's Best 我個女唔肯食仲要喊........

首頁

尾頁

跳至