懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開刀生bb,產後點樣補?

各位媽咪:
我叔仔老婆已開刀生仔,但產後不知什樣去補,又唔知道應要食或唔應食的,如各位媽咪知道請告知,因為佢已生

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 開刀生bb,產後點樣補?

我都係開刀生既, 無論中西醫都話開刀產婦在產後都唔補得住, 因為要就住個傷口, 薑,酒,醋啦, 蝦,蟹,蛋,牛,鴨,鵝,荀萬萬不可以吃,千祈唔好煲生魚湯, 傷口埋口時會長肉芽, 等個傷口好番d, 才慢慢吃上述的食物吧. 但係我諗可以煲d紅棗水飲下,唔好飲咁多白開水.

子爵府

BK Milk勳章

sandrawsy:
恭喜你升級做左伯娘
我都係岩岩開刀生完BB,首先坐月呢個月唔補得,但係要係60日內補,即係生完第2個月一定要補,過左60日先補會吸收得慢,如果唔補過多幾年身體底子仲查過D婆婆;如果想傷口埋得靚可以煲田雞粥或者田雞湯飲 。
我自己過左12朝就有食小小薑醋,如果傷口痕同痛就唔食,仲有食薑飯、飲薑茶﹝因為開刀之後個肚有好多風﹞,另外可以燉﹝1﹞鹿茸+人蔘+蜜棗﹝2﹞鹿茸+豬展+雞肉﹝3﹞淮山+天麻+黨蔘+杞子+圓肉+紅/藍棗+豬展,全部都係燉2HRS,食完鹿茸記得果日唔好食蘿白同飲茶,紅棗水最好惡露清左先好飲。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

珍珠宮

好媽媽勳章

mayymlam

鹿茸唔是不是要等惡露清

大宅

好媽媽勳章

我都係一年前開刀生bbo架!生完之後, 我就飲花膠煲雞湯同, 薑醋同其他中藥(因不知中藥的約用, 又話寒底or熱底)就差不多1.5個月後才食, 生魚湯我無飲呀! 媽咪話傷口會唔靚架(不過靚唔靚都係得自己同老公睇啦!)

男爵府

我自己過左30日先食薑醋, 食薑蛋炒飯, 飲紅棗水. 另外我自己就燉﹝1﹞花膠+新鮮響螺+豬展 (2﹞冬蟲夏草+豬展+花膠. 全部都係燉3.5HRS, 食完以上燉品果日唔好食生冷野.

子爵府

BK Milk勳章

YanYan0116:
出唔出汗我就唔知,因為我食果時覺得天氣唔熱無汗出,惡露都差唔多清哂。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

洋房

我想問下, 開刀生完bb現在剛一個月, 期間我見都惡露乾淨便開始燉清雞湯飲, (我阿媽成日要我食的o野補) 但一飲完之後就有番. 停左幾日再試, 又一樣. 前幾日煲花膠, 雞同瘦肉湯, 又有小小啡色....我是否正常呢??咁既情況我應該可以食乜野呢??

子爵府

alfro,
我跟妳的情況一模一樣, 一飲就有,一飲就有, 但係媽媽和奶奶話唔好理照飲可也, 佢地話還掂都有"血", 如果唔係遲D先補都冇用喎!

洋房

surewin,

咁你食乜野補呀??同埋你呀b現在幾大呀??

民房

請問'惡露'是什麼東西?

首頁

尾頁

跳至