母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb剛剛3個月.....

我既bb剛剛3個月,但係我發覺佢好似越食越密咁,係唔係正常架?有d人又話會越食越冇咁密,其實係點解?????定係佢擋我係奶咀??????有冇人可以話我知?

大宅

Re: bb剛剛3個月.....

你個B食得有幾密呀, 我個B而加2個半月大,就約4個鍾食一次,一日4 次, 次次都食20分鍾或以上,但有時都當我係奶咀

別墅

我通常比bb 3個鐘頭食一次(埋身餵), 佢好準時就叫嫁! :-P

大宅

Edison媽咪:
寶寶在某些階段會遇上快速成長期,那時對奶的需求量會上升。若你是全職媽媽,寶寶要吃時餵就是了,即使做人肉奶咀又何妨?畢竟寶寶吃得密必定有回報,就是會重得較好。

大宅

Daphne^^,譚媽媽 ,

我個bb係1個鐘一次,有時又食完好耐過左10分鐘又食,之前2個月時都唔係咁,係3個鐘,就係唔明無啦啦剛滿3個月就會咁樣?不過佢要食我就俾佢,因為我係全職媽媽,不過因為我仲希個大仔,我放得太多時間俾細仔,所以而家好少理大仔,我覺得佢好慘,佢成日都想我同佢玩,無奈我成日都要餵佢細佬 :-( :-( ,我想問下幾時先會耐d先食一次??????

男爵府

edison mami,

I have the same experience. It happens to some babies. are you a working mom?

男爵府

Edison媽咪 寫道:
Daphne^^,譚媽媽 ,

我放得太多時間俾細仔,所以而家好少理大仔,我覺得佢好慘,佢成日都想我同佢玩,無奈我成日都要餵佢細佬 :-( :-( ,我想問下幾時先會耐d先食一次??????

when your baby grows older, e.g. 4 or 5 months, I think the situation would improve.
try to play with your elder son when your little baby is sleeping. when I fed my son, my daughter (now 2 years old) was also crying. I got to tell her to be patient and told her that mama will be with her once bb finishes the milk.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Edison媽咪,

明白你的難處, 小b要吃, 又要滿足他; 大b要陪, 你又難抽身, 教你心煩!

試想一下, 可否有機會在餵小b時, 跟大b說故事呢? 如果大b的理解和表達可以的話, 說一些互動式的故事, 讓他有參與, 希望可以增加他在你餵奶時的耐性. 此外, 你有一些相片或影帶是照顧大b的情況嗎? 如果有的話, 給大b看看, 讓他知道自己小時候都是需要媽媽貼身照料的.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

醒目開學勳章

Edison媽咪,
我起初都有咁的問題,又要陪個大女(個時仲係SARS期間唔駛返學),又要餵個囝(佢30MINS就會食1次),眞係分身不暇!我就會儘量係同一時間同佢哋一齊,eg.我餵緊人奶時,我就會同個囡傾下偈,唱下歌....,免得佢以為好媽咪要細佬唔要佢!大女臨瞓前我一定錫下佢,抱下佢,攬下佢,同一時間你要同你老公做些配合,這樣應該好些。

大宅

Edison媽咪:
我兒子也快兩歲,很明白你的苦處。若你能夠在公眾場所餵奶,建議你天氣好時可多帶兩個孩子到戶外玩,若住所樓下有滑梯千秋等幼兒遊樂場最好,一方面大的開心,而三個月大的寶寶充滿好奇心,出街可能會忘了吃奶。我記得兒子在三、四個月大時,在家可以從早到晚不停吃,但出外顧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊