親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人可以提供去歐洲好玩的經驗?

歐洲之旅真是令人回味!有否媽咪有此同感

大宅

Re: 有冇人可以提供去歐洲好玩的經驗?

子爵府

係呀! 我以前從不聽古典音樂但自從去完歐洲之後都會喜歡聽. :-P

複式洋房

我兩年前去希臘,簡直係天堂!﹝不過今年就危險喎!﹞

男爵府

係呀.. 風景又靚... 好relax 呀... 好回味 :-P

公爵府

我未生仔前, 同老公咩背'郎'去瑞士和意大利, 自己設計行程, 而又順利去到每個地方, 真係好有滿足感. 最正係住在瑞士既雪山之中, 一起身就見到少女峄, 果種感覺真係好難忘記.

複式洋房

十分同意,瑞士我去了lucern, interlaken and geneva, 山水實在勁正!我o地仲租o左一架smart 四處去!!好爽!!europe首選!不過實在太$$$!!!

大宅

Please visit my baby’s photo album. You will see the photos that I took in 30 countries! I really miss those days—before I am a mother!!!!!

男爵府

我計劃七月去德國和瑞士兩星期, 有無酒店,行程提供參考?

公爵府

KristyMum
我記得當時我係9月中去, 算係low season, 妳可以參考下.
Post Hotel (St. Moritz)
Kulm Hotel (Zermatt)
Hotel Alpenruh (Murren)
去到先搵hotel(Stechelberg)
去到先搵hotel(Luzern)

男爵府

Thanks BBChu. 你係唔係坐冰河列車由St Moritz 去Zermatt呀?靚唔靚?坐8小時值得嗎? 我想去, 但好似幾麻煩咁, 相比Interlaken & 小女約峰, 邊度靚d? (十幾年前我去過小女約峰), 你重記唔記得當年瑞士行程? 可唔可以俾我參考下?
我張機票會Zurich入, 德國Munich走, 其他會員有無好玩地方推介?

複式洋房

瑞士真係冇O羊地方唔靚,黃金同冰河列車都好值得去,ZERMATT的馬特雄峄充就有代表性D,宏偉D!好正!

大宅

我前年去德國同奧地利兩星期,都係由慕尼克走.Muchen既動物園好適合小朋友,而且完全冇籠,睇得好舒服,動物既生態環境好自然.幫小朋友影定d相留番第日做project都好架.

你囡囡係咪得三四歲?有一間好得意既酒店係慕尼克可以介紹下.名一時我唔記得,如有需要我可以番屋企同你搵.我地住間房都算闊落同比較新式,不過同一間酒店有米奇老鼠做主題既家庭房,好趣致,但因為好易滿,所以要早訂.

德國你會行邊段?我地個時自己駕車,好爽,因為德國d路風景好靚,質素好高,而且冇收費公路,d人又有車品.我地先去中部Rottenburg,係一個童話世界,然後向西經黑森林去左一個普普通通既主題公園,叫做Europapark因為個女未當時末去過迪士尼,所以都好滿足好開心,然後落南面去新舊天鵝堡,再睇多一個Ludwig II起既堡壘,然後返慕尼克.

公爵府

KristyMum
我係由Zurich入, 即日再搭St Moritz , 住一晚, 第二日一早坐冰河列車去Zermatt, 大概5:00p.m., 就再搭纜車上gornergrat, 果間酒店是在山頂, 大概好似3600幾metre, 勁高. 風景好正. Interlaken主要都係方便睇湖和上小女峰

男爵府

多謝各位意見.

Blythemia>>>三歲半, 時間好快過呀. 我都打算玩西部呀, 近d, 但驚會落雨. 經basel入freiburg, day trip去法國colmar, 順路玩多個小鎮至Munich. 你有無去baden-baden? 我都諗緊好唔好自己駕車, 車租幾合理, 電油貴唔貴呢? "黑森林"呢個名好正, 令我諗起美味蛋糕. "有一間好得意既酒店係慕尼克, 同一間酒店有米奇老鼠做主題既家庭房” --- 咁就要麻煩你幫我搵搵啦 :-P :-P

BBChu>>>係唔係由Zermatt去Interlaken?? 我check過呢段轉火車要行7分鐘, 拿住行李會唔會唔方便? 你提供的酒店係經agent or 自己book呢?

大宅

KristyMum,

酒店既名叫做Hotel Econtel,唔係市中心,不過可以行到去火車站,都算方便.價錢都算係相宜既(不過而家歐羅實在好高).你可以上網睇下佢既介紹.

我都有去Baden-Baden,其實只係路過,黃昏到,住一晚就走,不過因為駕車,住既地方多D選擇,可以略為遠少少,但係可以平D.係呢度住左一間超正既studio apartment,一座三四層高既新式住宅其中一個單位.間屋大唔在講,全套廚房設施齊備,好似住家咁.早餐去屋主太太自己間屋個客廳個度食,佢好好人,重好鍾意小朋友.

其實Freiburg已經入黑森林(Schwawalden咁上下)範圍,D樹真係好靚好靚.我去個主題公園就係附近.

講起駕車好開心,因為我自己唔識,又唔曉睇地圖,所以靠哂我老公.去機場攞車時唔知點解無端端upgrade左架車,變左Benz既豪華級,車上有GPS導航,只要key in街名,就自動有把聲(當然係英文)教你點行,轉左轉右,行幾多米做咩動作,全部提哂,所以司機真係好舒服.至於汽油貴唔貴,老公話唔記得,不過點都一定平過香港.

別墅

wong338 寫道:
歐洲之旅真是令人回味!有否媽咪有此同感

睇番護照, 足足12年...... 但真係感覺好正~

我十分喜歡瑞士同德國, 而我第一次感到世界之大就在凱旋門, 真係感覺深刻, 由於兩個b細, 打算要等多3~4年才有機會再去~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

複式洋房

多謝你們的回應,我最中意是italy和瑞士,很舒服,不過食

男爵府

wong338>>>唔好意思, 用你地盤問左咁多野, 我都係最鐘意歐洲, 特別是法國, 瑞士, 西班牙.

Blythemia>>> upgrade去benz又幾jetso喎, 如果可以由瑞士駕車去德國都唔錯, 我尋晚同老公提下自己駕車玩, 佢不之幾想, 唔駛搬行李麻, 我有車牌, 不過唔揸, 只係幫手睇地圖, 路牌, 你有無book hotel 的websites介紹? 換左部腦, 無晒bookmarks呀!

大宅

Kristy,
帶住個小朋友,梗係想盡量方便D,如租車價錢合理都好架.各方面都多D彈性.預算又易D,唔駛限時限刻去趕火車,更加唔駛俾reservation既錢.不過你要留意唔同國家還車會唔會收附加費,因為有D公司就算同一國家,只要係還車既城市唔同,都會貴D架.

我去德國都成三年前,DBookmark都唔係度.不過你可以去德國旅遊局既官方網站,我D房都係從個度搵出來既,
http://www.germany-tourism.de

另外如果你都鍾意行博物館,千萬唔好放過Deutch Musuem.大人細路都會覺得好玩得意.

首頁

尾頁

跳至