自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

人生第一次剝智慧牙, 今日去牙科診所見左牙醫, 照左X光片,
話我隻智慧牙打橫生, 同埋牙腳疊住神經線,
所以佢唔可以幫我剝, 要BOOK專科醫生來幫我剝,
本來報價報我$3000, 搵專科剝就要$4500.
但我唔明, 牙科診所掛牌不算專科嗎? 點解又要再約專科牙醫
我係咪應該睇多個牙醫問問, 但今日照左X光, 短期內可再照多次嗎?
其實由佢唔剝又得唔得? 有無JM可比下意見, 謝謝。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:有剝智慧牙既JM請入來比下意見

系呀,一般牙 e 唔會幫你脱, 依種情况要揾專科仲要book埋麻醉師去做

大宅

lovemy2kids 發表於 15-1-14 19:05
系呀,一般牙 e 唔會幫你脱, 依種情况要揾專科仲要book埋麻醉師去做
咁我係咪要乖乖地搵專科剝, 如果排政府係咪會平好多??

已刪除用户

回覆:智慧齒壓神經線,請JM入來比下意見

大宅

藍尾巴 發表於 15-1-14 19:18
政府邊度有得排?

我都有2隻
我都想知呀, 我上網見D人話可以排政府, 但唔知點排

水晶宮

如果壓住當然要搵專科剝啦,損害神經線後果好嚴重. $4500 吾貴啦,我下面果隻好近神經線,上面果隻勁近鼻竇. 幾間都吾敢同我剝,最後搵到個肯幫我剝,$7500兩隻. 腫都吾腫下,開晒刀車晒牙骨都冇腫. 但牙肉有點痛,食止痛藥都ok.

如果afford 到當然係私家剝,政府有排排. 蛀到爛都未到你. 同埋家人好多係公務員,係醫院剝個個都有不愉快經歷. 腫到呢,縫針又差又要返手縫,勁流血都止吾到。

大宅

Kittymummy 發表於 15-1-14 19:27
如果壓住當然要搵專科剝啦,損害神經線後果好嚴重. $4500 吾貴啦,我下面果隻好近神經線,上面果隻勁近鼻竇 ...
thx, 咁你剝個時係咪要全身麻醉?

水晶宮

引用:Quote:Kittymummy+發表於+15-1-14+19:27+如

原帖由 Treema 於 15-01-14 發表
thx, 咁你剝個時係咪要全身麻醉?
我一次過剝兩隻,上下咁剝,局部麻醉就得。我都係打橫生,只出1/3,再加上蛀晒⋯⋯⋯因為拖左近20年,又刷吾到!

大宅

Kittymummy 發表於 15-1-14 19:35
我一次過剝兩隻,上下咁剝,局部麻醉就得。我都係打橫生,只出1/3,再加上蛀晒⋯⋯⋯因為拖左近20年,又刷 ...
我上面兩隻無事, 下面兩隻都打橫同壓神經, 而家下面其中一隻出左一半, 有個洞成日食完野都要new牙, 但又無蛀到, 係久唔久痛下咁, 都拖左好多年, 一直都唔理唔理, 唔知剝唔剝好

水晶宮

引用:Quote:Kittymummy+發表於+15-1-14+19:35+我

原帖由 Treema 於 15-01-14 發表
我上面兩隻無事, 下面兩隻都打橫同壓神經, 而家下面其中一隻出左一半, 有個洞成日食完野都要new牙, 但又無 ...
有個洞同久吾久同痛下就即係已經開始蛀.
快剝,否則當蛀到去神經線時,痛到你叫救命. 早剝早享受講真的,一陣累埋前面隻大牙蛀埋就慘了.

禁止訪問

子爵府

叫牙醫寫REFERENCE LETTER 比您去政府排..
拎住REFERENCE LETTER 拎去有口腔服務既醫院排
不過你預排2年到...勁耐..但$100就可以剝WOR...勁平...私家又貴..我決定等

我2014 年4月入REFERENCE LETTER , BOOK 到2016年3月先剝

子爵府

公務員家屬可以排,但我前後等左2年先見醫生,醫生睇完再等1年先剝,無痛無蛀,其實可以等下,我一次過剝上下2隻,慳返幾千

首頁

尾頁

跳至