跳至

首頁

尾頁

男爵府

我地想買個car seat等BB安全D, 但唔知 法拉利 好唔好(減緊價 ), 有無意見分享下??

或者有無第二款提議下.

Thanks.

大宅

我用緊combi都OK架。

你女女夠唔夠10KG?如果唔夠要向後坐(facing backward),即係個Car seat可以轉向後果種。但係如果夠10KG,就可以買只係向前果種,會平好多。

大宅

我用開Aprica car seat, 由new born 用到4歲, 細個果時就轉向打橫平瞓, 到around 一歲我就比佢坐起身向前, 不過我覺得日本car seat size 細, 應該用唔到4歲

我諗法拉利car seat 唔會特別安全啦, 佢都唔會花d resourse 去做bb car seat 啦

而家bb over 一歲, 好多car seat 都ok o家, 最好帶bb 去試, 佢係用家, 要佢坐得舒服先得

男爵府

我昨日去荷花, 一放落去就喊 , 但爸爸話一定要買喔, 我依家抱住她坐車, 到時買左又要鬥爭一番.

我個B得18磅, 但如果平好多都會買只向前的.

點算好??

大宅

原文章由 barrybbmami 於 5-5-08 14:12 發表
我用開Aprica car seat, 由new born 用到4歲, 細個果時就轉向打橫平瞓, 到around 一歲我就比佢坐起身向前, 不過我覺得日本car seat size 細, 應該用唔到4歲

我諗法拉利car seat 唔會特別安全啦, 佢都唔會花d resour ...

me too

大宅

芊芊都識行啦, 向前坐果d ok o家, 唔洗怕佢坐唔到, d car seat 講磅數都係for reference o姐, 佢地夠硬識坐向前都問題無大, 不過最緊要佢肯坐, 唔係買來都浪費

原文章由 trintrin 於 08-5-5 14:19 發表
我昨日去荷花, 一放落去就喊 , 但爸爸話一定要買喔, 我依家抱住她坐車, 到時買左又要鬥爭一番.

我個B得18磅, 但如果平好多都會買只向前的.

點算好?? ...

男爵府

我咪就係話她唔肯坐, 所以不如唔買啦.. 咁爸爸緊張交通安全, 尤其呢排咁多無端端.. 我都唔想買左唔用.. 唔坐car seat 會抄牌??

大宅

我都有用carseat.之前看過專家意見,carseat最安全就是向後,所以專家說為BB安全好,可以向後就向後,唔好貪向前喔
Twins 媽咪

複式洋房

如果無用開的話可能都要一段時間先會習慣!
但真係好緊要的,一急煞停佢無安全帶話好容易飛左出車!
買時要留意,用的方法(有D都幾煩),可用到的年歲或磅數,有否角度?向前或馴低等?會唔會有地撐等!

[ 本文章最後由 yan1163 於 08-5-5 21:53 編輯 ]

別墅

我都覺得一定要用, 因為實在關乎安全, BB唔肯用都要教到佢用.
我BB由new born開始用aprica, 覺得都幾好用, 不過如果你而家先買, 可能唔洗買由new born開始的, 可能會平D.

別墅

我都係用荷花法拉利,ok喎,佢細個用new born向後,而家用向前,你試下係前面放d玩具,佢或者會肯坐
大量嬰兒童裝

大宅

我係用 Chicco
由三個月大就開始比 Keith坐
到家陣Keith都習慣一個人坐係Car seat
因為爸爸會一個人車佢周圍去
好方便又安全
不過妳依家先開始比佢坐的話
可能佢會抗拒
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

大宅

我細女初初(10個月)坐都喊,但係移家大d又OK。
如果玩具唔得,俾佢食餅。我覺得食餅好WORK。

另外坐唔坐到4歲好睇你個小朋友的SIZE,我大仔3歲,都重FIT得入張combi car seat。(佢係中碼小朋友)。但係,佢d同學,大佢半年,可以大佢2個碼,又可以瘦過佢。

男爵府

等我放工再帶她去試下先, 唔該你們呀.

複式洋房

個人認為, car seat 係一定要用嘅. 我係澳洲呢面係 by law 架.

一般建議係6個月前向後坐. 6個月後/9kg以上/最重要係頸有是夠力量支撑起頭部才可以改為向前坐. 向後坐的原因是, 當意外發生時, BB的背部仍然會緊貼座椅(保護頸).

BB座椅最好安裝在後排中間座位(最安全的), 其次是後排靠行人路的位置. 絕對不能装在前座.

最好可以買張可以拆出來洗的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思,我又答答咀。

點解你地唔係一由醫院番屋企就開始用car seat嘅?你地好勇呀!真係唔怕一萬至怕萬一,我老公見過交通意外死傷果D真係好恐怖。所以佢一早買定。

亞仔一直用maxi cosi,不過睇落佢都幾熱(有時背隻流汗)其他牌子係咪無咁熱呢?你地夏天有無擺張蓆仔俾佢坐。佢都唔鐘意縛安全帶,次次縛親都扭,不過一開車就ok。

複式洋房

原文章由 Keith0217 於 08-5-6 10:01 發表
我係用 Chicco
由三個月大就開始比 Keith坐
到家陣Keith都習慣一個人坐係Car seat
因為爸爸會一個人車佢周圍去
好方便又安全
不過妳依家先開始比佢坐的話
可能佢會抗拒 ...

same same same
我都係用 Chicco . 由細細個就開始坐.
She loves it so much cos she could look out easily.
She actually fasten the seatbelt herself (w/ our little helps) cos we used to do that for her.

男爵府

你講既野我只差一樣無做的,就係由出世到而家都係向前坐!

我都係放car seat在後面中座!

不過我個thomas係同事送,好處係夠大,唔好處係好焗身,成日坐完之後個頭都濕晒

原文章由 hilarychan 於 08-5-7 19:24 發表
個人認為, car seat 係一定要用嘅. 我係澳洲呢面係 by law 架.

一般建議係6個月前向後坐. 6個月後/9kg以上/最重要係頸有是夠力量支撑起頭部才可以改為向前坐. 向後坐的原因是, 當意外發生時, BB的背部仍然會緊貼座 ...

男爵府

原文章由 Elefant老婆 於 08-5-7 21:12 發表
唔好意思,我又答答咀。

點解你地唔係一由醫院番屋企就開始用car seat嘅?你地好勇呀!真係唔怕一萬至怕萬一,我老公見過交通意外死傷果D真係好恐怖。所以佢一早買定。

亞仔一直用maxi cosi,不過睇落佢都 ...

點解呀?? 因為... 我都唔知 . 應該覺得好貴, 成日想等減價, 同埋我地一星期先出一/兩次車, 而且以前BB好定可以抱住, 依家成日周身YUK, 拖下拖下, 咁就的起心肝去看看.. 哇, 發達喇, 由$1799減到$799, 快D問下大家有無心水. 但荷花見唔到CHICCO 或 APRICA.

男爵府

原文章由 happyvv 於 08-5-8 10:21 發表
你講既野我只差一樣無做的,就係由出世到而家都係向前坐!

我都係放car seat在後面中座!

不過我個thomas係同事送,好處係夠大,唔好處係好焗身,成日坐完之後個頭都濕晒

...

請問點解放後座中間呢? 咁她可以向前望開心D? 不是較危險嗎? 大吉利是, 有無可能咁樣一飛沖天去?? 請指教.

首頁

尾頁

跳至