論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

無謂爭辯,我個人睇法就係僱主提出工人放假就自己旅行不合理。

伯爵府

畀面勳章

我每次去旅行, 都係叫佢留家看屋, 及留錢叫佢自己攪掂食個方面!!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

tuenmunoasia 發表於 15-1-16 10:08
無謂爭辯,我個人睇法就係僱主提出工人放假就自己旅行不合理

其實我都係咁諗.

男爵府

引用:Quote:原帖由 yveoone 於 15-01-15 發表留

原帖由 林嬌嬌 於 15-01-16 發表
同你一様
平時只可做表面,又揍仔又煮飯,我通常兩星期先返,間屋好乾淨

子爵府

回覆:黎緊去旅行,點安置姐姐

留佢響屋企, 預咗佢hea, 唔太過份就算

別墅

回覆:黎緊去旅行,點安置姐姐?

多謝大家嘅意見

大宅

回覆:LiuB 的帖子

我工人做了3年好好,我去了3次旅行.6天,6天及12天.每次留家清潔及送一天大假給她.她可選擇出街或休息.

別墅

原來大家對工人咁好,我試過去旅行叫工人番菲律賓,佢肯我就無理了!佢一向好想番去見仔女,我有預支啲糧比佢作洗費但無實質津貼!

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

我家姐姐做咗差不多4年,除咗第一年因為佢只做咗幾個月無比佢返菲律賓之外,剛過去2年嘅暑假佢都返咗菲律賓,因為年年暑假我哋一家都去十幾日旅行,放佢一個喺屋企我覺得仲危險!反正我係咪都要包佢食,再加上水電煤,分分鐘仲貴過張機票,不如比佢返鄉下好過~當然機票係我比,所以就算要扣大假佢都好開心,而且年年咁放,一定超出佢嘅大假日數,最後著數果個都係佢!

其實咁樣安排都幾好,我同姐姐講係睇佢表現先決定比唔比佢返去,咁佢平時做嘢又會落力啲,而且一年可以返去一次睇佢啲小朋友,佢都會無咁掛心,起碼有個動力,好快下一年又可以返去!

另外通常我會要姐姐比我哋早一日返到香港,因為佢要喺我哋返嚟之前清潔屋企,同埋煮定飯煲定湯等我哋返

子爵府

引用:Quote:LiuB+發表於+15-1-15+13:48+黎緊三月

原帖由 babie2 於 15-01-17 發表
I will 3. 提議佢放Annual Leave返菲律賓一轉,FREE 機票(**ALL*** not 部分)。(tickets in addition to t ...
我都係咁,但8日又其實唔係太多,cut頭cut尾得6日,不如留屋企

首頁

尾頁

跳至