懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽好似我咁,剛生完不久又有0左呀?

我BB剛五個幾月喳!哎~~真估唔到咁快又有0左!所以話一次意外,足以至命(新生命) 千其唔好試呀!原來生完,真係好易再有架!
我諗緊到時一定好辛苦啦!好彩我有媽咪幫手喳!如果唔係都唔知點揍.......不過我都預0左哩一兩年會辛苦D 啦!你0地有冇過來人,一齊分享0下你0地0既苦與樂呀!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

別墅

Re: 有冇媽媽好似我咁,剛生完不久又有0左呀?

咁快???? 之前在bk見到有mama話生完成6個月重痛緊,你竟然可再次成功...勁呀!!

恕我八卦 :-P , 你生完幾耐有返m?? 同埋你兩公婆為何不做防範呢...

別墅

我唔係有左 但係我看完你個相冊覺得你BB地衫好亮啊 請問係邊都買家 :-P 多謝
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

禁止訪問

大宅

ww_so:

首先多謝你歡賞我BB的衫,其實我都冇乜買衫俾BB,好多都係人0地送0既,不過我自己就鍾意0係MICKY SHOP到買衫,因為D衫好COLOURFUL,好靚!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

juliet

恭喜你!但我有個問題想問,你係唔係開刀呀? 因為我都想半年到再有BB.

大宅

Irisyoyo:

係呀!我係開刀架!但我問過主診醫生,咁早又再有左怕唔怕架?佢話無問題喎!但一定要開刀,因為個子宮已有傷口,唔可以用力,驚爆~~~ 希望你快D有啦!大家一齊努力揍BB呀! :-P

大宅

juliet

你係全職媽咪定要番工架? 我BB唔係到啦, 所以至想快啲再有BB, 但又怕公司啲人話我, 大肚得咁密喎, 身邊嘅人又叫我唔好咁快,話危險, 但我真係好想再有BB呀! 你呢胎會唔會特別辛苦呀? 傷口係唔係好番晒啦? 你今次係意外, 咁!你之前容唔容易有架,因為我之前唔係咁容易架,我太多問題啦! 因為我要說服我身邊嘅人.謝謝!!!

大宅

Irisyoyo:

其實你同我個case真係好相似,我第一胎都係冇0左,成六個月BB俾細菌感染胎膜導至小產,個時真係好傷心,直至我生0左而家哩個才可平伏,我記得我個時都好似你咁好想快D再有,因此我四個月後又再懷孕,你唔洗驚架!我以前都係好難先有BB架,但生完之後,就好快又有左,因為醫生話個身體狀態,仲係好似生BB咁,好適合BB,所以照道理早D生係仲便加好,我係為0左生哩個先至辭0左份工架!而家做全職媽咪,其實都唔容易架!仲辛苦過返工架,哎加上我又有0左遲D,我照顧兩個都唔知點算 不過始終係自己骨肉,點辛苦都係自己揍0番比較好D :-P 如果你情況許可,亦可以考慮好似我咁唔做0野呀!安心係屋企安胎,期待小生命出世 希望你快D有BB啦!

大宅

juliet

原來你都小產過架, 真係唔好意思, 你而家大肚要記番啲唔開心嘅野添! 我聽我媽咪講小產左嘅BB會再番嚟,(佢安慰我嘅時候講) 咁! 你小產左嘅BB,你知唔知佢嘅姓別架? 自從放完產假之後, 都冇嘜心機做野, 唔做野又驚悶, 又唔知自己幾時會有, 而家我個腦淨係諗住幾時可以生BB, 我而家啱啱過左四個月咋, 傷口就好似好番晒, 篤落去都唔痛啦! 你呢胎需唔需要比之前檢查得密啲架?

大宅

我喺bb4個月大時有左第二個,早你小小,而家一個就黎四歲,一個就三歲,剛剛相距一年,兩個都係開刀,辛苦就梗有,而且我仲要返工,靠工人湊,你知工人靠唔住,我份人又比較緊張,様様都要夾到實,同様様都要親力親為,精神壓力都幾大,不過煮到黎就食啦,咪當湊twins咁囉,好快就捱過!

大宅

Irisyoyo:

係呀!我第一胎冇0左果個又係男仔哩架!你都咪話唔邪呀! 所以我都信你講係上一胎返0番哩,只係人0地陀10個月,我就double 囉! 我D朋友都覺得我好西利,問我連續三年都0係到生仔,唔辛苦咩?不過我真係好鍾意BB,所以辛苦都值得

至於你問我哩胎需唔需要比之前檢查得密啲,我反而冇第二胎咁緊張,可能第一個冇0左0既關係,好多時D野係整定0既,係你就係你架!因為我生哩胎時,都係一樣有菌,但BB又冇俾D菌感染,出世都好健康 !所以唔洗咁緊張,隨遇而安啦!:-P

大宅

kaayee:

真羨慕你呀!你就好啦!兩個都大0左,已經捱過最辛苦的日子,我還有排呢!雖然而家都還未感受到,到我下一個出世時就慘啦!我又冇請工人,都唔知到時攪唔攪得掂!有時我都諗過請工人,但一個人做,四個人食,仲要養埋個工人,都咪話唔重皮.......遺有見步行步啦!以前阿媽個年代,都係咁捱啦! :-P

男爵府

juliet

恭喜你!我都係個大B十個月大時有左細B...佢地兩個0岩0岩差年半~!我都係自已一個人湊兩個,你都已經好好有媽媽幫你,我媽媽響香港要返工都過唔倒黎幫我...所以你已經好好架喇~!我要湊兩個,坐月都係自已坐,仲餵人奶添呀...我都覺得自已好勁 ...話咁快已經一個2歲幾,一個都8個月lu..~!

民房

睇到你地個個咁辛苦都仲會想有BB,
岩岩既唔開心都冇左一半,近排成日都有好消極既想法唔想生
本來4人家庭我都可以應付但好意外地又有左,
要揍2個小朋友同處理一家既家務已經忙到不得了,
加上我大女讀緊K1,連埋功課同溫習已填滿我全日既時間
我細仔末夠嵗半岩岩係最癡身既時期,
所以成日覺得再生會揍唔掂,依家成21週仲有唔想生既感覺
因為個肚愈大我係屋企就咩都整唔到力不從心壓力自然愈大
又因為我成日都好困擾休息時間又唔夠自然成日發脾氣
好容易就鬧個女,鬧完我又唔開心係度想如果唔係個肚都唔會鬧人有時仲衝口而出鬧埋我老公,唉!完全都冇D期待新生命來臨既幸褔感覺,最擔心都係要入院時都唔知會點
到依家我都未抽時間去健康院做檢查,因我住天水圍嘉湖
鬼咁遠想搵親人幫手都怕麻煩車程來回都要3個鐘
依家只希望我可以收下火唔好咁火爆,
唔係B都未出世頭家就散左,我老公好唔鐘意我依排既言行
成日都同佢吵架,2個小朋友又一齊病左全晚都咳,
細仔咳下咳下就嘔攪足全晚,真係想揾個地方收埋自己 :-(

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

juliet ,

Why your BB 成 六個月俾細菌感染胎膜導至小產?

I'm very afraid!

別墅

xxxyiuxxx
你會去邊到產前檢查?天水圍有健康院

大宅

oknsca:

你真係好勁呀!我想問你平日三餐點攪?自己煮定買飯盒呀?仲有你餵人奶時,大果個點算,佢會唔會搗亂架?你坐月時點樣幫BB沖涼呀?實在太多問題啦!請見諒!:-P

大宅

SumSumBB:

你唔洗驚,因為我係萬中無一的不幸例子..........

話說前年我懷住興奮的心情知到自己剛有BB,是我第一胎,我一直都很小心,直至到我陀了六個月的某日,早上起來突然肚子很痛,下面流了小量血,還有些發燒,我立即叫醒我老公,我知當時不妙,我說我可能會生,他當時還以為我講笑,直至去到醫院才知道........(所以他比我還更傷心)

我一直都唔知道,原來我被那可惡的(B型鏈球菌)感染了胎膜,細菌直至影響胎兒致死,其實(B型鏈球菌)很多懷孕都會有,照道理是不會走上胎膜,有些甚至生了下來都冇事,而我就是萬中無一的一個,在聯合醫院由開院到現在,只有兩單,其中一單就是我,而另一單比我更慘!懷了十個月,直至生了下來才被這菌感染入血致死,你說多可怕!

如你想確保安全,可以叫私家醫生幫你種菌,其實一般政府產檢都會有一次例排檢查,若再有懷疑再去私家CHECK,希望你平安地等待BB出世啦!

大宅

xxxyiuxxx:

首先恭喜你再做媽媽,但點解你成21週仲有唔想生既感覺?你千奇唔好諗埋D咁傻0既0野呀!其實當你決定要這胎時,唔係一早預0左要咁辛苦咩?我雖然都係意外有0左哩胎,但我一係唔要,若果決定0左要,就點辛苦都要揍大佢0地架!咁先對佢0地負責呀0麻!其實你已經好西利啦!揍2個小朋友,唔好咁火爆啦!俾D耐性啦!我0地會支持你架!唔開心唔好同老公哎烚啦!上里同我0地傾0下啦!可能對你會好D架!

首頁

尾頁

跳至