家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果租樓住, 有乜野可以叫業主提供?

我下個月就會搵樓租, 我想問下除左一般基本既冷氣機之外, 我仲可唔可以要求更多? 例如窗簾 (因為都幾貴)。 或者中途有咩 "腎" 左要換的話, 係咪都係入業主數? 或者租客有咩 "特權" (當然會準時交租兼好乾淨果隻), 例如搬入去之前要佢搵清潔公司清潔或者要重新全屋油過等。

請各大業主賜教。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Re: 如果租樓住, 有乜野可以叫業主提供?

我唔係業主,係租客。通常有就會俾,要佢地出錢買就難d. 窗簾應該都會有,無理由自己整,搬屋又帶唔走…我租過兩個地方, 試過泠氣機,tv(因包家電),熱水爐short左,佢地都肯整。其實睇你自己negotiation power同業主好唔好人。

大宅

搬入去之前要佢重新全屋油過,就一定冇人肯采你了,
多數佢有心裝修都會搞好先放出去招租,除非係真係
殘破不堪等有人睇先算果類懶業主,中途有咩 "腎"左
要換除非燈泡燒左同你整爛既野要自己買返裝返外,
其他都係搵業主叫佢搵人整的,以前我租人屋時坐爛
人廁板都係自己買過裝返比人的,如果佢本身有傢俱
但你有部份用唔著,都可要求佢搬走該傢俱的,呢d都好合理,
不過都係要睇下你個業主係咩人啦.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

大宅

如果你租新樓,大部分入牆裝置同電器都可以包啦,因為通常d業主都拿唔走!仲有睇下你既bargaining power,如果你係好客(收入穩定),通常d業主都會就晒你!
我租呢度前就要去應承重新油過油同地板打立及裝窗花,佢都提供窗簾,不過好肉酸所以做過!不過個業主好cheap,佢想反口唔裝窗花,之後又想唔整洗衣機,我地後來警告佢要出律師信佢先裝!所以你想點,唔好講完就算,一定要b &w寫清楚!倏租客通常都好有bargaining power.

禁止訪問

大宅

我今個星期都會去第一城睇租樓, 諗住租最細既單位, 我想問包傢電同唔包既, 價錢會差幾遠? 公務員之類既工作, 係咪又會有藉口講價? 搬入去之後係咪可以換左個匙膽? 換既費用又可唔可以要佢俾呢?
我個仔好得意架

伯爵府

傢電包唔包都唔差好遠, 除非傢電好新, 咁就貴少少. 一定要表明公務員身份, 比埋咭片稅單佢睇, 同業主講有好多其他 offer, 應該減到價. 可以換匙膽, 一般都係自己比, 如果業主比都唔會換靚野比你啦.

禁止訪問

大宅

租樓時, 會在租約上寫清: 業主提供的傢電有D mug, 且要寫明除非租戶惡意破壞, 一概由業主負責保養維修, 如想在租約期內佢地洗冷氣機, 也要列明, 這些o甘難做o既事, 梗係由agent 做啦. (有些agent會話唔識寫, o甘我會draft俾佢, 但一定由佢出聲, 以保持日後你同業主的良好關係~) 當然, 這些事在一開始睇樓時同agent講明你的要求, 日後要black &white 寫下便容易做.

我試過睇樓時講好了業主會從新paint過全屋, 沒有black &white 寫下....後來簽完約個agent反口說個業主不會從新paint, 我便寫了封英文信話個agent要負法律責任云云, 信尾寫埋cc俾律師事務所, (係俾個agent, 不是俾業主), 咁我收屋時就有一間新油的屋了. 日後同這業主關係仲好好, eg, 吊燈壞了, 也肯換新的, 仲有xmas card收. :-P

男爵府

多謝咁多位既教路! 我諗最基本冷氣、窗簾、地板打立一定要有啦。至於咩換廁板, 換鎖膽呢d野我諗就要自己um荷包架啦。

除左ask for basic野之外, 有人教我一定要check水, 如果間屋d水壓唔得的話, 間屋靚極平極都唔使租, 因為呢d除非全新裝過水管, 如果唔係都冇得解決。

至於要求比稅單, 可唔可以唔比睇呢? 我覺得稅單都幾私人, 租樓其實都係一個trust game, 就算一個人好多錢但唔鐘意比租都吹佢唔脹架喎。

大宅

同意, 我租幾次都無需要俾稅單(無被問過), 只係出示兩夫婦是但一個的o吉片(不是什麼特別的公司/職位)便ok. 其實業主已有兩個月按金在手, 佢都有"jar拿".

大宅

heehee, 另一方面, if still on mortgage, 我會問佢提供bank consent (同意 rent out the house)通常俾唔到, 因為銀行可能會加佢息, 但有些都可以提供到; or 佢供樓的record, 睇佢尚欠多少, 是否負資產得好金(隨時斷供, o甘你就有被趕走的可能)...其實這是租樓時要保障租客的 :-P

男爵府

Mao, 唔係嘛, 從來都冇聽過呢樣野, 呢d都好私人架喎, 就算要你走都係要賠錢姐, 你叫業主比呢樣你睇, 我諗佢彩你都傻。

大宅

>>呢d都好私人架喎: 公司租開的apartment一向要o甘做, 業主俾唔到bank consent就會俾mortgage statement 睇; 我自己租樓時都有試過睇. (業主都會問你取稅單, 俾唔俾一回事)

>>就算要你走都係要賠錢姐: 若業主俾銀行收樓, 而你地簽的是一般agent提供的租賃合約, 沒有清楚註明在此情況下的處理及按金的退還方案, o甘就會有被趕走或追討不了按金的可能.

公司做開的是律師樓做的合約, 同埋成日向律師偷師, 所以這方面知道皮毛. 如有錯漏, 祈為指正.

首頁

尾頁

跳至