嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

7個月大bb一日瞓幾耐

我囝囝由早上七時起來後, 一直至晚上十一時期間, 最多會瞓約3小時, 仲會係分開3次瞓, 想問下有無7個月大的bb會係咁的

男爵府

Re: 7個月大bb一日瞓幾耐

我呀仔訓既時間
12:00am-7/9:00am訓覺
9:00am-10:00am玩一陣
10:00am-12:00pm訓覺
呢轉起身後會訓3次到,大約半個鐘至一個鐘.
你呀b訓得咁少你咪好累

別墅

我個仔日頭訓四、五次,最多六次,次次半個鐘,好好彩果次先至會訓一個鐘!
夜晚九點訓到十二點,之後起身要飲奶,飲完奶再訓到六點左右,不過唔係一覺到天光,期間不時醒……
我個仔五月都未夠,之前由三個月開始係咁!

別墅

不單只累, 直頭想死, 佢唔瞓就反身, 但係反身唔夠2分鐘就叫或喊, 我掃地都要掃成半個鐘, 但係我屋企都係得果7百幾呎, 有時佢仲試果瞓5分鐘就起身, 直至下一餐奶.. 真的累死我@@

男爵府

AnnAnn..你平時有冇同bb玩呀..我呀b都係訓練番嚟..我見佢玩大約2-3個鐘我就會"愛"佢訓...而家佢己經習慣左.我就可以自已分配時間做其他嘢

別墅

我都會抱起佢"愛"佢瞓, 但係佢唔想瞓, 而我又咁做的話, 佢會好似發脾氣咁, 跟住好快就會成身濕透, 面又紅了, 係度喊, 咁我就唔會再"愛"佢瞓了.
而家我多數當佢瞓了時做家務, 醒時上下bk 或做d可以一齊的家務..@@ 其實我都唔係好明點解佢可以瞓咁少的.

洋房

我而家個仔都係7個月,每日要瞓3次,夜晚就由11:00瞓到第2朝7點
我o既可愛Longlong 豬係2003月9月29日出世,而家13個半月la Longlong's Ablum Longlong豬的成長寫真

男爵府

我諗你要同佢玩多d..你有無帶bb去公園玩.比佢望多d嘢會累d架..我日日都帶呀b出公園玩木馬仔..我呀仔同你呀仔一樣又時''愛'佢訓會發脾氣,大喊大叫,有時我會等佢喊到累再整支水比飲,之後佢又會訓覺,Dbb如果過左眼訓時間佢就唔肯訓覺架,我呀仔試過等到下餐奶先肯訓,所以要好好編配佢作息時間

男爵府

AnnAnn我諗你要同佢玩多d..你有無帶bb去公園玩.比佢望多d嘢會累d架..我日日都帶呀b出公園玩木馬仔..我呀仔同你呀仔一樣又時''愛'佢訓會發脾氣,大喊大叫,有時我會等佢喊到累再整支水比飲,之後佢又會訓覺,Dbb如果過左眼訓時間佢就唔肯訓覺架,我呀仔試過等到下餐奶先肯訓,所以要好好編配佢作息時間

大宅

catcatchong,

請問BB係未應該食左奶就訓, 訓醒先玩架﹖我BB而家三個月大, 食左奶唔肯訓, 有時大喊要安撫奶咀先肯訓, 又唔訓得耐, 點算呢﹖

大宅

我諗佢唔肯訓既原因係因為佢唔眼訓!
我仔仔只有4個月幾月,又係成日訓一陣就醒,我都好累,有時日頭直頭唔訓覺!但係夜晚就一覺訓天光,仲要訓10個鐘!
我覺得BB訓得少冇問題,因為佢係眼訓自然就會訓(我試過佢眼訓到唔洗我「暗」佢佢都自動訓著),有時一日冇乜訓,到左第2日會係咁訓,如果佢唔想訓,我「暗」佢訓,佢都會係咁喊同發脾氣,咁我就會同佢玩,等佢玩到累想訓,咁就會好快訓得著架啦!

男爵府

KX...我呀b就習慣左飲完奶就訓..如果你唔想佢食奶咀,連"愛"都唔得,你可試吓比歌佢聽,有d係for bb訓覺既歌,有時如果自己行開唔得閒理bb我就會比兒歌佢聽,我呀仔好鐘意聽twins..你呀b而家3個月,比佢聽多d歌,到遲d就好有用,例如佢扭計,發脾氣,一聽到音樂會立刻收聲,靜晒,碟唔駛多,一隻攪惦晒.

首頁

尾頁

跳至