論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

today, 係我工人出新contract salary $3480 的日子

佢就 happy 呢. 後天起放14 日大假

佢收$ 時同我講 6 月簽contract 的工人 有3880元人工. 因政府不用我們 pay Levy . pay 係佢地人工

佢好sure 話個個印妹都知

shxx . 但我唔知啊! 係我out 咗?

天呀! 乜工人感多保障架. 我都想有人pay 我保險, pay 我睇牙.
救命!
我只講事實

大宅

政府就係唔肯停levy,我地先上街喎!佢係咪發緊夢?
你同佢講,6月開始所有工人都減人工,去返$3200,所有傭主都知!

大宅

原文章由 bb012506 於 08-5-6 08:01 發表
你同佢講,6月開始所有工人都減人工,去返$3200,所有傭主都知!

係咪真係減人工呢??????????

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我都想呀~~
原文章由 Nanaleung 於 08-5-6 11:12 發表

係咪真係減人工呢??????????

侯爵府

好媽媽勳章

Tell her that, she have the right don't renew the contract with you now. She can back to Indo and find another employer in HK and then sign her contract in June for 3880 (if she can find one) But don't forget, she need to pay 3000 X 7 for agent again!

原文章由 janjet 於 08-5-6 02:09 發表
today, 係我工人出新contract salary $3480 的日子

佢收$ 時同我講 6 月簽contract 的工人 有3880元人工. 因政府不用我們 pay Levy . pay 係佢地人工

佢好sure 話個個印妹都知 ...

複式洋房

好似係真架!!
我uncle個印尼工人幫佢交時, 入境人員告知
工人人工加到$3880
有無人知詳細情況???
如果係真, 呢個政府真PK!!!!!!!!!!!!!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地d工會一早吹晒風出去啦,哼,知正苦軟腳蟹一定迫到嘛. 所以我地都要趕趕趕快企出黎出聲呀.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=desc&tid=1371731&pid=22585741&page=1&extra=page%3D1#pid22585741

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但我哋爭取停交levy唔係加返落工人度喎! 政府搞咩呀? 嗰日我立到立法會直播(冇詳細睇)郭家麒喺立會話要求政府停收levy但加返喺外傭度(唔知有冇睇錯, 有請指正), 有冇搞錯呀! 通脹關外傭屁事呀?僱主要包佢哋食包佢哋住, 啲通脹係加咗喺僱主身上呀! 邊個幫僱主分擔呀!

珍珠宮

一句講晒!! 怕你有牙!! 一於11/5出黎威比外傭同政府睇!!

男爵府

子爵府

原文章由 bb012506 於 08-5-6 08:01 發表

. 係就good啦~~

大宅

班工人真係 DREAMING 中
我只講事實

伯爵府

如果levy取消俾去工人度, 咁我地5.11遊行咪即係間接幫d工人爭取?!!

有無可惡d呀! d工人分分鐘又食又拎(攞野出去用/賣), 3支油都要$100, 真係貴到飛起, 仲要加俾工人

子爵府

原文章由 mylulu007 於 08-5-7 09:05 發表
如果levy取消俾去工人度, 咁我地5.11遊行咪即係間接幫d工人爭取?!!

有無可惡d呀! d工人分分鐘又食又拎(攞野出去用/賣), 3支油都要$100, 真係貴到飛起, 仲要加俾工人 ...

唔好嘩, 取消到levy又加反比工人, 咪一樣要付出咁多, 如果個工人係好, 個別自願加比佢地無問題, 但要強制加真係唔掂喎! 想迫死我地咩!

[ 本文章最後由 christy-mama 於 08-5-7 09:40 編輯 ]

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我果個都有提過, 佢話係HK既印尼報紙講, 我話我未聽過, 係都應該比番我地僱主啦....
咁 $3200係咪真嫁?我都唔知呀............

原文章由 janjet 於 08-5-6 02:09 發表

佢好sure 話個個印妹都知 ...

複式洋房

如果加工人底薪, 僱主仲金啦, 以後陪俾工人的一個月代通知金, 年假, 日薪.....都要base on 個新人工計 mouth: 佢地着數哂啦

大宅

真想說粗口xxxxxxxxxxxyyyyyyyyzzzzzz
我只講事實

大宅

我岩岩問過我個agent, 佢話由6月起簽約, 工人人工變左$3,780. 每月levy $400都要照比. 我岩岩上星期請左個新工人, 好彩, 如果唔係基本費用都要成$4xxx. 仲未計其他因為請左工人而大左嘅開支(水, 電, 媒, 油, 米...等等) + 埋睇面色....死得...

首頁

尾頁

跳至