自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔12月足2歲…因為講野比較慢…醫生建議比佢早d入學…所以1月比佢入左n班…希望佢接觸多d小朋友…帶希望會有進步…但返丄2日學就大病左4日~又痾又嘔…跟住每返學前都喊~攬住我唔肯換衫…喊住甘返學…岩岩係學校外面又聽到佢係課室不停喊又喊到咳又喊住甘嗌媽媽…聽到我好心痛……其實……我係咪真係太早比佢入學呢?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

有啲細路三歲返幼稚園都係喊爆同會病

始終都係第一次離開媽媽,而且又未接觸過很多細菌未有抵抗力即使三歲還是一樣

遲痛早痛,隨你喜歡

男爵府

回覆:其實我甘既決定有無錯?

你講的問題,就算3歲入學都可能遇到。喊,係可能的;病,係一定的,證明你個小朋友好正常
留意下情緒有無極大困擾,例如持續性半夜爆喊/發惡夢等。同時,隔一排問下老師佢的表現,好多時係分別/重逢先喊俾你睇,上堂時開開心心四圍玩
如果老師都認為佢未ready先考慮停學

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

醫生建議的,是為佢好,繼續返。

水晶宮

每個小朋友都會經過這階段,醫生說但凡上學後,小朋友會接觸不同病箘,可能會成日生病,但康復後身體內就有抗體,再遇那些病箘,就不易病倒。

琥珀宮

引用:仔仔12月足2歲…因為講野比較慢…醫生建議

原帖由 sara0901 於 15-01-16 發表
仔仔12月足2歲…因為講野比較慢…醫生建議比佢早d入學…所以1月比佢入左n班…希望佢接觸多d小朋友…帶希望 ...
忍耐加堅持,再多一兩個月佢就會喜歡返學!

珍珠宮

一返學就成日病,我最怕

禁止訪問

大宅

小孩滿2歲零8個月可入讀K1,
你要預早同佢報名考K1入學試,
快去學校查詢。

通常讀K1前,先讀一下playgroup幾個星期,
n班幾個月。
讀playgroup,家長可陪同上課,小孩容易適應。
跟住才讀n班就會比較好。

子爵府

sara0901 發表於 15-1-16 15:56
仔仔12月足2歲…因為講野比較慢…醫生建議比佢早d入學…所以1月比佢入左n班…希望佢接觸多d小朋友…帶希望 ...
我女細個時勁怕人, 好無膽, 我同佢返playgroup.....慢慢地, 佢吾再怕人, 又主動同人講野, 一路一路我不在場都得....甘細個返幼稚園, 太長時間LOL

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:仔仔12月足2歲…因為講野比較慢…醫生建議

原帖由 sara0901 於 15-01-16 發表
幾多歳都會喊,慢慢會習慣

伯爵府

想生BB熱投

希!分離焦慮症,好正常,我女果時仲會發開口夢都喊,朝朝都好不安⋯ 我就日日同佢讀有關上學嘅故事。佢都喊左成3個月架,到佢唔喊我先自己接佢送佢,點知我接送佢,佢又撒嬌喊返,不過我無理佢,我想佢好,唯有恨心。回家補返鍚。宜家無嘢,雖然學乜都想好似playgroup咁想似以前咁一齊返,但我話老師唔準,但我會湊你架麻,咁佢都好樂意去返。

I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

諗返果時佢喊到癲晒係度敲門,叫老師開返度門俾佢出去,話open the door please, daddy, I am here, anybody? 個心都係實晒的。(爸爸帶佢返,關我門之後我先上去偷聽)

I am Agent P

珍珠宮

呢個係必經階段..
好多小朋友初初返幼稚園都會喊爆同病...
早d適應左就無事 ga la..

珍珠宮

我女都係剛滿2歲不久就返N班(12月細女, 2月下學期開始返)
起初佢返學唔喊, 但放學喊(好奇怪既小朋友), 喊左1,2個星期就已經冇乜喊啦~

我覺得, 你千祈唔好返學/放學時就好似就黎骨肉分離/別後重逢咁攬到實一實, 同埋要比個正面D既信息佢, 例如放晚臨訓前同佢講, "嘩~ 聽日返學呀, 你開唔開心呀? 媽咪好開心呀, 因為我寶貝大個仔呢~" (千祈唔好提叫佢唔好喊, 你可以話, 我地一齊笑住返學~)

到放學時, 問下佢今日開唔開心, 隔離同學仔叫咩名, 邊個係佢BEST FD, 老師有冇同你畫畫呀之類, 盡量令佢回憶起開心既野~

有時亦可以比D期待佢, 例如下星期五係學校生日PARTY, 你可以早D同佢講定, 甚至如果係你小朋友既生日月份(有D係2個月一次), 你可以幫佢準備D小禮物, 都係D糖呀, 文具呀, 叫佢幫手入落禮物袋仔度, 等佢果日可以親手派比同學仔, 另外有D特別日子PARTY, 可以帶埋佢去行街買衫, 問下佢想整個咩LOOK (有時我會自己親手整D衫比我囡), 佢就會好期待返學了~

我女而家K2, 已經係返全日(8-4:45), 好長時間架, 不過仍然係好鐘意返學, 甚至乎做功課都當係玩, 我另外再整比佢既練習, 佢都覺得係考智力既GAME~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

諗返起阿囡N班時, 每朝早一帶佢返學, 就係見到2個班主任, 1, 2個助理老師人人都好似棵樹咁, 左手抱一個, 右手攬一個, 左腳有一個抱住, 右腳有一個攬住, 仲有1,2個憫衫尾~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

熱血金章 畀面勳章

返學喊同病係好普遍現象呀!

我仔都係N1,佢算大B,九月開學果時2歲7個月咪一樣喊,佢係唔癡身獨立既BB,都喊左3日先肯同我say goodbye。病就更加難避免,一班十幾廿個小朋友,其中一個病就一傳十十傳八,你咪當係儲下抗體囉!唔洗太擔心喎,小朋友適應能力好強架!

大宅

BK Milk勳章

我仔初初都成日病,返多一排會好啲

大宅

唔關年齡事, 我個女同學仔由預備班喊到K2都係咁,仲要係日日喪喊,我地巳經見慣哂!

語言問題要早解決, 我個都有咁問題,后來接觸多D人同睇多D電視,真係好好多.

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

個個都係咁ga la... 之前我仔喊咗差不多半年先冇再喊.現在都不知幾仲意返學.

首頁

尾頁

跳至