興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問如何將MOV format 短片,放上網供人瀏覽??

請問如何將MOV format 短片,放上網供人瀏覽
(好似相薄咁樣)
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

Re: 請問如何將MOV format 短片,放上網供人瀏覽??

請問如何將MOV format 短片,放上網供人瀏覽
我用 quick time 播放....
(我想好似相薄咁樣, share 出來)
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

Re: 請問如何將MOV format 短片,放上網供人瀏覽??

如果要做到網上播放, 即係做Streaming, 就要搵個support mov既streaming server放上你既movie.
我個仔好得意架

子爵府

mingb 寫道:
如果要做到網上播放, 即係做Streaming, 就要搵個support mov既streaming server放上你既movie.

mingb,

我係電腦白痴, 唔係好明 ?? how to 做Streaming....
我想將去旅行拍到o既片段, 同d bk friends 分享, 我淨係識放d photo 放上 yahoo 相薄, yahoo 相薄可以放 gif, 但我又唔識 將 d mov 換成 gif, 而且每個 mov file size 都有4-5千kb(每個內容只有幾秒), 如果要遂個 file send e-mail 比人, 又好麻煩.....

唔知有無d 網位 support mov, 可放上網同其他人分享 呢 ??

大宅

mmak,

我之前都好似你一樣, 但我搵到另一個bb網《http://www.babyhome.com.tw》係可以有辦法將MOV upload o向網上, 跟住link 上黎bk度.

Please click example

你試試啦

大宅

alanchoi果個咁正, 都唔使我多作解釋了.
我個仔好得意架

子爵府

mingb 寫道:
alanchoi 果個咁正, 都唔使我多作解釋了.

alanchoi,
Thank you, 介紹依個網站, 我登記左啦, 等緊e-mail ......

mingb,
唔好介意我貪心, 如果你有其他網站資料(support mov file)可以告知, 我怕 如果alanchoi 介紹依個網站(30MB)full 左, 都仲有其他地方擺video ...... Thanks again !!

大宅

mmak,
冇呀, 要找個免費又可以放video既地方好難呢. :-(

alanchoi,
你介紹既果個網勁正, 我已經幫我個囝整左個~
我個仔好得意架

子爵府

mingb 寫道:
mmak,
冇呀, 要找個免費又可以放video既地方好難呢. :-(

alanchoi,
你介紹既果個網勁正, 我已經幫我個囝整左個~

mingb,
你咁叻o既, 咁快整好啦, 我仲係處摸索緊丫...... hehe 我係個蠢婆尼架 :lol: :lol:

BTW,
alanchoi,
你介紹既果個網勁正, thanks again....

大宅

mingb & mmak,
唔洗多謝 , 我之前都係咁盲目摸索的, 後來睇到有D媽咪的BB網先識呢個網. 你地link你地的網出黎啦, 我得閒寫留言比你地啦. 果度的台灣媽咪好nice & friendly的, 佢地仲幫我造埋logo. 但我唔識link上黎bk.

mmak,
30mb其實都幾大容量的, 放心放多d都唔怕. 如你需要幫助, 你隨時PM比我啦. 不過我都係初哥 :-P

大宅

alanchoi,

我條link黎啦, 你又post你果條啦~
我個仔好得意架

大宅

mingb,

剛剛去探你呀!! 好開心霸左個頭位.
你有時間也來探探我Alan仔吧.

子爵府

alanchoi 寫道:
mingb,

剛剛去探你呀!! 好開心霸左個頭位.
你有時間也來探探我Alan仔吧.

alanchoi ,

<<http://www.babyhome.com.tw/bb/32578>>
我已將網址, 放左係{私人傳訊}隔離啦!! 你睇o下 下面....

我個網頁, 什麼也沒有, 依家研究緊整movie, 你遲d先探我啦! 我o岩o岩探完你Alan仔 啦 ....

大宅

mmak的頭啖湯給我霸了

alanchoi,

想問下, alan仔細個月大的寫真是你自己拍的嗎?
我個仔好得意架

大宅

mingb,

多數都係我拍的. 有d係o向studio拍的. 你指邊幅呢?

大宅

alanchoi,

我就是指Studio那些, 因為我看見Alex's Studio, 以為Alex就是你本人 :-P

我個仔好得意架

大宅

mingb,

我本人叫Cecilia, Alex's Studio係間影樓.

複式洋房

Hi, alanchoi (Cecilia),

I've followed the advice from http://www.babyhome.com.tw,由http://www.tmpgenc.net/big5/big5_main.html 下載 TMPEG 中文版本及由http://www.geocities.com/SiliconValley/4942/svcd.html 再下載QTReader.vfp。

但是不明白如何把 QTReader.vfp 檔案放到 TMPG 目錄,令到 TMPEG支援 mov 格式。請指教應把 QTReader.vfp 檔案放到 TMPG 的哪一個 file or folder 內。I've tried to copy the whole folder of QTReader.vfp to the folder of TMPGEnc,但不成功,仍然不能選擇 mov file for transfering to mpg file.

Thanks for your advice in advance.

大宅

hhmami,

你想將mov format轉去mpeg format嗎?
我未試過跟佢的指示去轉過, 以往我係用另一個途逕做, 不過我試一試再話比你知啦.

大宅

hhmami,

Sorry, 我幫唔到你呀. 我都唔係太識呀, 你嘗試email去台長問下啦.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題