親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

用真空柸焗粥仔

請問有無人記得點樣用真空柸焗粥仔 !

曾經有媽咪係度教過, 但我搵唔到. 請問有無人記得?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

Re: 用真空柸焗粥仔

我平時自己係屋企的方法係:

用清水洗淨d米後...........再用熱水過一次.........放入真空壺........加熱水至滿........蓋好.........待2小時.........取出........加水加菜同肉再煮一煮.

伯爵府

1. 珍珠米+水,明火煮沸5分鐘或以上(可+入瘦肉一齊煮)
2. thermo燜燒杯(真空杯)先用熱沸水預熱
3. 直接將(1)撞入(2)內
4. 密封約2-4小時
5. 倒出,明火煮沸5分鐘或以上
6. +入蔬菜(或已蒸熟去骨的魚肉),再煮沸5分鐘或以上

禁止訪問

大宅

beauty,

你呢個方法一共要煲15分鐘以上, 我明火煲都只係要30分鍾咋啵

如果去旅行, 用真空柸焗粥仔, 焗完就食得啦

男爵府

我將米浸過夜,第二朝用熱水long杯,跟住攏米落去焗3個鐘,點解都係水還水,飯還飯?

大宅

焗完就可以即食, 方便旅行就撈 babyfood 啦, 唔使再煲.

秘訣係:
-> 水要滾;
-> 真空杯要先用大滾水"long"過;
-> 落米、沖入滾水要快手, 擰實個杯蓋唔好再打開.

男爵府

thanks Pat!

我去韓國呀,成程都係五星酒店,但唔知酒店有冇大滾水呢?

男爵府

再請問一日兩餐份量:
係埋一湯匙米加約一碗水?Thanks!

大宅

Elsamouse,

差o的講漏佐, 滾水一定要注滿成隻杯, 最少都要有9成滿, 如果唔係就焗唔到架啦.

你先上酒店個 website 睇睇 room facilities 內有冇 coffee/tea making facilities, 咪知有冇水煲唻. o個o的水煲的水, 一煲好就係大滾架啦, 見到煲好就拿拿聲倒少少水"long"隻杯, 然後加米, 再沖水. 如果自己有的話, 帶埋都唔係好重.

若真係做唔切(或者個水煲容量細), 都可以分兩次做.
> 第一次煲滾的水就倒入真空杯先, 蓋好. 再煲第二煲水,
> 第二煲差不多滾時, 就倒佐個杯o的熱水, 然後放米, 噤第二煲滾啦就可以沖水入杯啦.

米同水的份量要自己調教. 因為真空杯的容量有差義;小朋友食稀 or 濃又唔同.

焗好後係會見到水係面, 開花的飯係底, 好似"潮洲粥"噤. 不過, 攪兩攪就撈埋架啦. 越攪得多o的粥就越唔見o的飯粒架啦. BB細個要食"稀飯"就少o的米多o的水唻. BB食得飯仔就少o的水多o的米啦.

我就會將o的米分好一份份, 用袋仔or奶粉隔盒分好一日一份. 大約1/2杯米加2杯水.

男爵府

Elsamouse,

請問要焗幾來, 先可以開蓋呢?

伯爵府

記得有一期Choice做過真空杯/煲的保溫測試
不同品牌保溫效果不同
只有Thermo & Tiger可以在4小時後,仍然keep住70度攝氏以上安全溫度
有d牌子在2小時後,已經跌到得番50-60度攝氏,開始滋生細菌

因此,我買左Thermo
出外或旅行時,我就會貪方便,不會番煲,但一定會在4小時內比bb食用
咁倘若存放超過4小時,我就會將d粥番煲至沸,一來食得放心,二來d粥亦會綿d

大宅

都啱o架!想用真空杯煲粥仔,用邊隻牌子嘅杯係主要因素!

首頁

尾頁

跳至