烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

兩次都失敗了!

我跟著旦糕書學整芝士旦糕,試過兩次,都係個旦糕底唔熟.
表面熟左(其實味道都ok),但係個底唔熟.,有水添.點解呢?
仲有我試過整芒果糯米滋.0的皮比出面賣口既”韌”好多.
點解呢?
有冇人可以幫我!!!
謝謝!

大宅

Re: 兩次都失敗了!

你用幾多度焗同焗幾耐呀? 旦糕要放焗爐的中層喎
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

至於芒果糯米滋, 你可以這個, 我細妹好笨, 但都整到http://forum.lifeofelegancy.org/viewtopic.php?t=1685&highlight=

大宅

多記呀!!我同你有同一遭遇,我整麵包牛油布丁都係底唔熟,有水出,但上面d麵包已香脆,熟哂,點解呢?

我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

洋房

康仔媽咪,
我跟足書0架!150 度 焗一個鐘.己放在中層了!!!!!!
點解呢????

大宅

你試下用180度先焗20分鐘, 再用150度焗40分鐘, 如仍唔得, 下次再試用180度焗多些時間吧(而且你個焗爐set150度, 有機會唔係出現150度o家, 個個爐都有機會唔同, 你若想肯定d, 可以買支焗爐溫度計check o下)

首頁

尾頁

跳至