興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想換DC, 有冇好介紹?

而家用緊Nikon coolpix 3100, 覺得:

* 超級食電, 用閃燈影幾張就話冇電, 而家出街要叉定6粒AA電, 搵到靚景又要換電
* 拍照速度慢, 明明在BB望鏡頭時按下快門, 但出來結果是BB已轉頭

所以想換機囉!有冇好介紹, 要求如下:

* 400萬像左右
* below $3500
* 拍照反應快
* D相要靚
* 唔食電
* 不雖在相機內叉電
* 可show日期

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Re: 想換DC, 有冇好介紹?

我諗 Canon A80 會o岩曬你所有o既要求。

佢係採用AA電,使用時間非常長久又方便。另外,A80 有得加 adapter 安裝 tele、wide鏡或 filter,又有旋轉 LCD,非常方便低角度和高角度拍攝。

禁止訪問

洋房

其實a80 在這價錢叫好好嫁啦, 數碼單鏡機咁貴, 又要再買鏡頭, 沒 10000 budget 都唔好想.
p 記fz10 好似幾好, 恆F2.8 12x zoom 4百幾mm, 防"鎮" 4千元左右, 計鏡頭超晒班, 但quality 唔知點, 請問有沒有人用緊, 比d comments 好嗎? 因我想買

stccmc 寫道:
A80 唯一問題是反應時間都係慢, 要貴啲至有明顯唔同。

真係要随心所欲就一定要數碼單鏡機喇。

最好去大电器鋪試清楚先。
:-P :-P

該用戶已被刪除

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ixus 好處係細細部, 好輕; a80就牛龜咁大部, 不過用AA電就好方便; 兩處的共通壞處係要用software後期加番日期上去囉!
我而家睇中panasonic的LC70, 有冇人用緊呀?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

想問下有無Nikon Coolpix5200 既 Comments, 係咪好食電架! :-P

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Nikon 5200 reviews
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/coolpix5200-review/index.shtml

洋房

Giant 寫道:
ixus 好處係細細部, 好輕; a80就牛龜咁大部, 不過用AA電就好方便; 兩處的共通壞處係要用software後期加番日期上去囉!
我而家睇中panasonic的LC70, 有冇人用緊呀?

下,乜咁煩要自已加個date架? 我仲諗緊一係換canon一係sony添...
Don't worry, Be Happy!

首頁

尾頁

跳至