嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

玫瑰疹

囝囝昨日發燒,無傷風感冒特徵,醫生話可能玫瑰疹,要燒四日才出疹,今早仲燒過昨日38.4度,嚇死我,而且今日保持在37.5-38.2,仲訓足整日,情況差過昨日.

有無媽咪有此經驗,講吓俾我知有什麼要注意.
該用戶已被刪除

Re: 玫瑰疹

複式洋房

玫瑰疹係頭一次BB發燒幾日後會有,
初時我都好驚,因為會出到成面成身都係紅色粒粒!
只要留意BB體溫,出玖瑰疹唔駛驚!
因為...就算睇醫生都無用,因為醫生最多會開D維他命比BB食!等BB過幾日就會自然消失!
不過,D人通常教落買D芫茜煲水比BB沖涼!
我都有試過! :-P
我個至愛[好]字 :-P

伯爵府

我囝囝早2個月先出過,初初真係驚左好耐,發第一日燒,已經同佢睇醫生,醫生都話可能係玫瑰疹,但佢燒到103度,幾晚都要塞patpat,但都唔退燒,成5日都係咁,到第6日,我見佢個身有一點點,就知係出疹,當時仲即刻退埋燒,一到退夜晚,全身都係呀,我媽咪叫我煲芫茜水同金銀菊花煲水比囝囝沖涼,3日後好番哂,一粒都冇啦...

別墅

唔使驚!我都係同佢地所講的一樣,我仲慘睇左2個醫生都唔知係出玫瑰疹。
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

子爵府

茵茵
請問中醫有冇講點解唔好食carrot呢?
因我仔仔依家發燒+咳+有痰, 唔知食carrot會有咩影響呢?

[size=xx-large]THANKS!

別墅

Doctor will not know, just can by guessing that it is 玫瑰疹. My Baby also has 玫瑰疹 before. My doctor said maybe virus attack and need to take medicine. After a feel day, I saw baby has many red spot on the body. I take Baby to see doctor again. Doctor told me that is 玫瑰疹. He explain to me that doctor cannot know that is 玫瑰疹 until it really shown on the body. But don't worry after 玫瑰疹 come out that the fever will go away. But just little "hen". The doctor told me don't put so much soap while take bath. And help him to dry the sweat if any.

別墅

I also wants to know why cannot eat carrot?!

別墅

醫生預計囝囝今晚會出疹,即燒了第四日,你o地BB於第幾日出疹.
用芫西水沖涼是出疹前或後,要沖多少天,o的水要煲幾耐.
媽咪仲叫我煲茅根竹庶甘筍水俾囝囝飲.

複式洋房

ctf1029,
唔駛擔心。我囡囡(10個月)剛剛出完玫瑰疹,佢燒咗兩日,第一日我就帶佢睇醫生,醫生check過佢無throat痛,又唔係耳仔發炎,就估計佢係玫瑰疹,不過都真係要出咗點點先可以confirm係出玫瑰疹架。我囡囡退了燒先出疹。
最緊要留意體溫,比退燒藥佢食,浸和暖的水幫助降溫(不要浸凍水)醫生會比定啲塞肛藥,高燒時作退燒之用。

洋房

hi, can you pls tell me how old (many mths) a baby will hv 玫瑰疹? Is it a one-time thing only? Is it itchy for the baby? Coz' i am a new mom, Thanks a lot!

別墅

Any age.
Can have few times.

子爵府

saiwin
歲半兒童患玫瑰疹機會比較大, 高峰期係3月至6月. 部份兒童會覺得痕癢.

大宅

我囝囝2月也出過,第1日係sat出下午又無醫生看結果夜晚去法國睇但醫生咩都冇說只比了退燒藥同塞pat pat, 第2日又燒(40.5度)佢成個人震晒不停打冷震,好驚佢抽根結果都係入了醫院call番睇開醫生,才估佢出玫瑰疹......結果燒了4日便出,雖然醫院我地大人好幸苦但有姑娘睇住我地就安心d,可能囝囝燒得較高la....出完呢次疹瘦了成個碼~~~~

別墅

芫茜煲水比BB沖涼 - very useful.

point to remember: don't mix tap water with the 芫茜水, just leave the 芫茜水 to cool down if it's too hot for bb to bath.

大宅

玫瑰疹通常幾時出架?
係咪只出一次就唔會再出?

別墅

囝囝今日出疹了,但探熱仍然係37.2度,醫生話可能會燒多兩日.o的疹先出係額頭兩旁,之後到肚及腰;今日出得未有咁多.
最慘個patpat屙到紅晒.

男爵府

睇到你地的分享安心d, 今日我個女證實玫瑰疹,之期三晚每晚燒到40.5度,俾佢嚇死, 現在好好睡, 是否暫不宜吃粥,只吃奶?

侯爵府

2019勳章

dorismama

如果bb出玫瑰診,最好煲炎西水沖涼,好快啲架

男爵府

loloma 寫道:
dorismama

如果bb出玫瑰診,最好煲炎西水沖涼,好快啲架

多謝你意見,是否現在適宜, 份量如何??many thanks

首頁

尾頁

跳至