烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

煲魚湯點可以有奶白色?

每次煲魚湯我都有煎下條魚然後先煲,但從未試過奶白色的魚湯,可以點做
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 煲魚湯點可以有奶白色?

Is it not enough fish or too much water?
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

點先岩比例呢?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!
該用戶已被刪除

大宅

除左煎過條魚外,奶奶教落話要用滾水灒落d煎魚度,
跟住用猛火滾一陣先用中火淆,你試下呢招得唔得啦!
Elina

洋房

同elina 的方法好相似.............
用薑起鑊將魚煎至微黃, 倒左d油(等d湯無咁油膩), 魚keep係鑊倒入滾水先用猛火滾佢十零分鐘, 然後用中火再煲佢半個鐘.
-->加滾水時亦可以加木瓜 或 紅蘿白 或 番茄等

首頁

尾頁

跳至