跳至

首頁

尾頁

男爵府

2015.01.18 - 去與留 播出日期: 2015.01.18 (日)

回歸前,不少香港人因為對政治前景憂慮而萌生移居海外的念頭,八九至九四這五年間,香港出現大規模的移民潮。

至回歸前後,由於內地經濟不斷發展,不少人對香港前景改觀,移民人數逐漸回落,更有不少已移居外國的人開始回流香港。

香港經歷九七金融風暴、零三年沙士、零八年金融海嘯等,但移民海外人數一直維持每年平均七千二百人的水平。

根據保安局的數字,移民人數近十六年有鮮見的上升趨勢。有辦理移民的中介公司表示,欲移民的香港人數量增加一倍。當中有嫌香港樓價太高;有擔憂香港社會及政治氣氛;有不滿香港教育制度等。

究竟現在的香港為甚麼會令選擇移民者有「待不下去」的感覺?移居海外是否就能海闊天空?留下來堅決不走的人又有甚麼原因?

記者:張慧敏

男爵府

https://www.youtube.com/watch?v=WS8fbOv9L4Y

別墅

回覆:JamesFoo 的帖子

我覺得如果只係因為香港的政治而去移民… 就算移到民你日後都可能會失望… 正如節目中有話… 每個國家都有佢不公的地方…

別墅

回覆:goobegoo 的帖子

我覺得留是因為生老病死都能照顧,有長遠策劃,工作生活愉快,讀書置業有法,各方面都做到生態平衡咁一定有人留底。

如果有任何偏差,一定有某一層人流失,現在只怕人人自危,做成斷層!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

回覆:星期日檔案 2015.01.18 - 去與留

以前好Iike睇港台節目,因覺得佢中立又有分析性。但唔知係咪我近幾年醒左,定分析力強左,發覺佢節目質素差哂,有時仲變左政府既洗腦工具。

這集我覺得佢分析性唔多夠,好似講到主因係佔中/政局令多左港人移民咁,可能好入肉既佢唔敢講。
我走既考慮因素係因以下政\'策\'不力,令人不再安居而走。
1/ 要我飲又貴又污糟既東江水。
2/ 冇食物安全,為左媚共,對大6食物監管係寬鬆,為左經濟,咩都可以入口,日本福島食物都可以買到,美國GMO食物又可以買到(反而大6有禁入口)。香港食物多元化到冇監管。
3/ 空氣一年比一年差,氣管頂唔順,仲有個好近HK既核電廠。。。多得祖國。
4/ 教育。。。大家知。
5/ 樓價。。。。
6/ 下一代前景。。

有錢揾係好,正如北京上海都多外國商人/專才去搵食,但近年都因頂唔順空氣太差而走。。。

有錢搵,真係唔搵?緊係健康至上喇!

首頁

尾頁

跳至