母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

超輕磅

終於餵bb餵到一歲啦!本來好開心,覺得自己成績唔錯,但去健康院打針時磅重,死o勒!只得7.15kg(出生時3.08kg),体重跌到出哂界。見醫生時,好彩佢無乜點話我,只係叫我3個月再覆診,真係有d壓力!

bb一日食兩餐粥(有肉/魚和菜,有時加隻蛋)每次差不多一碗中碗,其他時間埋身食,我返工就食5安人奶(有時仲要分兩次食)

要不要開始加奶粉?其實幾時開始要俾佢地食奶粉/鮮奶/豆漿?我真係唔捨得同佢戒人奶啊! :-(

侯爵府

Re: 超輕磅

我個B又係細食BB, 其實我都好擔心佢架.... 唯有比佢少食多餐啦, 我個B又係1歲, 你個DOCTOR咪好law, 佢冇話你, 我o個呀..... 話我b3個月冇重過, [size=large]係咪有病wor, 咪重激死..... 我係佢1歲之後... add多左餐比佢, 之前早餐食餅餅, 而家會比細碗半碗糊仔佢, 11:30 1碗粥, (雖然有時食唔晒), 中午我番去佢會飲奶奶 (佢從未飲得多過15分鐘, 好多時5分鐘, 我地話佢唔係餓, 只係要過下d白粉"忍"), 4:00午睡後又食細碗半碗糊仔, 咁我放工一見我又要過下d白粉"忍", 7:00又會比粥仔佢, 但由於我番左去, 佢會食少d, 因為成日提住"奶奶"...

大宅

Hingying:
我兒子打歲半針時亦因體重和身高成長減慢而要在三個月後覆診,結果三個月後醫生再比對父母的體重、身高,發現其實兒子的體重已經比他父親好很多(爸爸是10-25曲線之間,兒子是50),而身高則和父親差不多(都是75),所以你也要看看你們兩夫婦的身型,不要太擔心,而加奶粉亦不一定有幫助的。
一歲寶寶每天吃兩餐粥每次一碗中碗已算吃得不錯了。

大宅

Hingying:
You can try to give more high calorie snacks such as cheese, yogurt to your bb.
My nurse told me that breastmilk has higher calorie than cow milk. So, I think you should keep on breastfeeding your bb.

[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

民房

不幸中之大幸,我個女只係体重不夠,但身高是細碼,頭圍係中細碼。

譚媽媽,我記得你好似話過俾豆漿個仔飲。你幾時開始俾佢飲?你俾o左佢飲之後,泵奶會唔會少o左?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你同你老公既身型係咪都係比較細粒既人呢?如果係既..都唔駛咁擔心既...我有朋友既bb都係好細粒(不過唔知佢有冇跌到出哂界)...我只係知佢兩公婆都係細粒既人...同我bb相比...我bb剛好大佢bb6個月..但係睇起上黎就差成歲..

如果真係擔心既...不如試下係你返工既時候留多d人奶比bb食丫...我覺得一歲食5安奶真係太少了...我bb係3個月既時候出街就要比8安奶佢食了(果時出街真係好辛苦:-( 早一日要勁泵奶)....至於粥仔...係唔係應該都可以大碗少少呢??

我bb依家16個月..我都係餵人奶到一歲先轉奶粉...本來我都想繼續餵..但係我真係冇咁多奶比佢:cry:....你要加油丫~~人奶永遠都係對bb最好既..

等待驗證會員

要開始加奶粉la
salami

侯爵府

camillemom,
you know what? It seems that I know your baby very well, as I really see her grow up. She is just one month older than my baby. I have a very strong feeling, a lovable one, whenever I see your baby's new photo..... Isn't that strange? I don't know her, but it seems that I know her very well... (she's cute)

侯爵府

DELETED...

民房

月希 寫道:
你同你老公既身型係咪都係比較細粒既人呢?如果係既..都唔駛咁擔心既...我有朋友既bb都係好細粒(不過唔知佢有冇跌到出哂界)...我只係知佢兩公婆都係細粒既人...同我bb相比...我bb剛好大佢bb6個月..但係睇起上黎就差成歲..

如果真係擔心既...不如試下係你返工既時候留多d人奶比bb食丫...我覺得一歲食5安奶真係太少了...我bb係3個月既時候出街就要比8安奶佢食了(果時出街真係好辛苦:-( 早一日要勁泵奶)....至於粥仔...係唔係應該都可以大碗少少呢??

我bb依家16個月..我都係餵人奶到一歲先轉奶粉...本來我都想繼續餵..但係我真係冇咁多奶比佢:cry:....你要加油丫~~人奶永遠都係對bb最好既..

我都唔知我o地算大碼定細碼。我同我老公出世時都唔足磅,不過而家佢中大碼,我就偏細碼囉!希望佢係因為似我先至輕磅啦!

其實都唔係我唔俾佢食,而家好多時仍要餵夜奶(一至兩次,每次只需食幾個字)如果我返工,佢好多時5安奶都唔會一次過食哂,通常食剩二三十毫升,要隔一個鐘頭先食完哂5安,但好快又到粥仔時間(通常食完奶後兩三個鐘就到食粥)。佢食到大半個大人飯碗咁多粥.但如果勉強餵多d,佢一係含住唔吞,一係一個唔該同你嘔哂出黎。唉!而家埋身餵仲愈來愈唔專心,掛住玩,我都唔知點算好!

大宅

delete
孩子, 忠﹔請不要為了利益,隨便出賣別人。 孝﹔是我對你唯一的要求。 仁﹔仁者無敵,善待你身邊的人,便不會有敵人。 愛﹔珍惜你所擁有人和事。 在我而言,你已是個完美的人。 2003年2月8日出世

大宅

Hingying :
hi,我相信我同你既境況差唔多,阿b已經十四個月大,
但就連8kg都冇,又係"跌到出晒界",亦都要經常
番健康院見醫生,亦都試過[一係含住唔吞,
一係一個唔該同你嘔哂出黎]...............
所以你既心情,小妹係絕對明白,壓力就好似四方八面
湧埋黎咁,無論遠至你搭車時既路人甲,
抑或近至你身邊既親人,都好鍾意問:
[你bb幾大呀?][好奀喎!!]
不過有時有d野,真係冇得迫架,
唔理得咁多,唔好理佢地。
雖然阿b而家仲係"跌到出晒界",但計番身長比例
就ok,終於唔駛再見醫生,脫離左"觀察行列"lu。
孩子, 忠﹔請不要為了利益,隨便出賣別人。 孝﹔是我對你唯一的要求。 仁﹔仁者無敵,善待你身邊的人,便不會有敵人。 愛﹔珍惜你所擁有人和事。 在我而言,你已是個完美的人。 2003年2月8日出世

大宅

Hingying:
因為我兒子是較大食的一種,他一歲前我上班時會多留一些新鮮人奶備用,一歲後則只放大約13安士的解凍奶,若吃完13安士還想吃,我媽才會給他喝無糖豆漿。假如你的寶寶較細食,我覺得還是多喝人奶,又或可考慮普通全脂奶粉。

siukitma:
好久不見了。
恭喜小傑脫離了觀察行列,反而我兒子5月底還要回健康院磅重呢!

大宅

譚媽媽,
想問下普通全脂奶粉同平時那些123號奶粉有什麼不同呢?我個b女13個月,都係奀b啦!開始覺得唔係好夠奶,但係又唔想戒人奶,所以都想加d奶粉/豆漿俾佢。

別墅

我仔仔昨天剛滿一歲,磅重才15磅 , 他吃的也不少,餐餐都可以一大碗粥, 三餐人奶及豆奶粉,但就是不重,昨天也被他嬸嬸數落,怎麼那麼輕飄飄, 她的兒子是吃奶粉的,屬於大碼BB,但大病小病不斷 而我的仔仔一年才病了二次,而且很快好返 而且活動力又強,也許他不是很吸收吧.
現在我也加了豆奶粉給他喝,但他好像不是很喜歡喝,我又不想給奶粉,所以只有順其自然啦
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

大宅

譚媽媽 :
(好久不見了。)
係呀~前排"閉關靜養"丫嘛~而家出關咪周圍八掛囉 :-P
醫生見阿b其他發展都ok,最有趣既係,雖然佢
"跌左出界",但係又幾有規律、穩定咁增長喎,
簡直係自創左自己既一條成長線!!
果下先吹佢(阿b)唔漲丫嘛。 :-P

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

siukitma,
真是沒見你和小傑多時了! 看你的風趣又生鬼行文, 教人笑呵呵!
小傑拿刀對著一歲生日蛋糕的專注好可愛! 不經不覺他一歲多了, 有你這個幽默的媽媽, 他穩步上揚的成長一定繼續努力! :-P :-P
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

民房

多謝你們的鼓勵!我幾驚我bb係唯一一個超輕磅的人奶bb呀!雖然頭腦上知道人奶是足夠俾bb食,但係見到自己身體唔係太好(目訓得唔好,成日都好累)泵得又唔多,bb又奀,真係會對自己的媽媽奶無乜信心。

siukitma,你個阿b好得意呀!我最鐘意d細細粒既bb,睇落細細粒,但係好多o野都做得好好,好似好叻咁。

大宅

cwy:
對我來說,主要是價錢的差異吧。雖然所謂助長奶粉說加了甚麼甚麼令孩子聰明些,但又如何及人奶?
你是全職媽媽還是上班媽媽,又如何覺得自己不夠奶?

大宅

譚媽媽,
我是全職媽媽,我個女13個月大,一日食三餐奶,兩餐飯,中間有俾水果,水等俾佢。佢無成日要奶,三餐奶都好定時食!我諗住俾多d營養佢,同埋以前都會谷下奶,依家都唔會,所以咪覺得唔夠奶囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊