夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 SASA滾 於 08-5-8 00:26 發表
我感覺d99姑9係天生對付新抱最佳拍擋.佢個仔唔做家務係天公定義,個仔番少次見佢地,係個新抱罪大惡極, 個老公錫老婆係自己個女係應份,但係自己仔或哥細佬就係俾個老婆蝦,個老婆係佢一家人敵人 ...

真係講得好呀, 雖則我99已仙遊, 但果兩個姑9就真係........

別墅

咁都要睇下果個媳婦抵唔抵幫先得架,如果個女既佢做d野係無錯既,我諗男家所有人都會幫佢囉!個天好公平架,邊個真邊個假一眼睇得出,唔係單憑一個人既片面之詞,就可以呃晒所有人架!!唔好意思,好似離左題,但我只係有感而發!!

翡翠宮

我姑9姑仔好好架, 佢地都係一個明事理既人黎
原文章由 吹吹水 於 08-5-8 00:06 發表
越來越發覺愛唔係2個人的事,係身邊所有人的事,尤其係男家一個家屬的事,唔理你地都幾愛大家,大家可體諒缺點,但人邊d人都會搞到大家感情變差,仲係大件道理扮到好好心好似係到救個男人咁,見到人2公婆嘈交或唔開心佢地先 ...

複式洋房

我只是有感而發,亦是親身體驗過,想提提所有對老爺或99真有不滿或只是因少少不習慣,不協調而有多少怨言的朋友說, 不管是否真的是他們錯. 千萬不可在老公面前說出自己的不滿,甚至是怨言或數他們的不是,這樣其他已無形中傷害了你們夫妻的感情.
不是叫你有苦自己知,你可以向自己的親人"呻",但一定不可在老公面前或普通朋友面前"呻".
你老公可以說他父母的不是,但你不可以,正如你有不滿自己的父母時,你可以說,甚至鬧他們,但若是同一番說話,由你老公口中向你說出,試想想你又會接受嗎?!這就是父母與老爺99的分別.
可能有人會說做夫妻不是要坦白嗎,對!是要,但應怎樣說才可定他聽得舒服,我亦在學習中.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有某d人係唔鐘意睇見人哋感情好架, 好奇怪, 可能佢哋妒嫉啩
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

我想講我99是一個職扮可憐的人, 真的可以騙到全世界人, 但我同佢相處過後...就知佢的為人。由於佢擅長扮可憐, 所以佢攪到我抑鬱, 我都無辦法可以呻, 因人地一定會幫佢, 好慘!

原文章由 包包媽 於 08-5-8 02:32 發表
咁都要睇下果個媳婦抵唔抵幫先得架,如果個女既佢做d野係無錯既,我諗男家所有人都會幫佢囉!個天好公平架,邊個真邊個假一眼睇得出,唔係單憑一個人既片面之詞,就可以呃晒所有人架!!唔好意思,好似離左題,但我只係有感而 ...

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-5-8 09:52 編輯 ]

禁止訪問

回覆 #4 包包媽 的文章

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原文章由 SASA滾 於 08-5-8 00:26 發表
我感覺d99姑9係天生對付新抱最佳拍擋.佢個仔唔做家務係天公定義,個仔番少次見佢地,係個新抱罪大惡極, 個老公錫老婆係自己個女係應份,但係自己仔或哥細佬就係俾個老婆蝦,個老婆係佢一家人敵人 ...

說出我心底話, 佢地永遠都係雙重標準 -- 利益一方, 永遠係男家所擁有!!!

禁止訪問

回覆 #11 SASA滾 的文章

複式洋房

不知所謂﹗

大宅

我想講, 我又有個搞事死8婆姑9..我憎佢的程度多過99 好多好多倍!!! 佢簡直係搞屎棍!! 我自問無對佢做d 乜野..但係佢超賤格..連我99 同我媽咪fd d , 佢都會亂講是非, 搞到我媽咪都怕佐佢地一家!!!

呢樣野唔係我自己講, 係我老公都咁講!! 證明佢真係pk!!

我係人地姑仔..自問無講過阿嫂一次是非, 更加唔會係媽咪面前講乜!! 我成日覺得, 一家人, 和平相處未好囉...仲乜要搞咁多事先安落!?!

複式洋房

原文章由 hinghing22 於 08-5-8 14:21 發表
我只是有感而發,亦是親身體驗過,想提提所有對老爺或99真有不滿或只是因少少不習慣,不協調而有多少怨言的朋友說, 不管是否真的是他們錯. 千萬不可在老公面前說出自己的不滿,甚至是怨言或數他們的不是,這樣其他已無形 ...

萬分認同!! 我都重係學緊炸!!

禁止訪問

回覆 #16 EMMYC 的文章

男爵府

我有個姑奶都有呻過, 話佢細佬(我老公)結左婚, 就唔聽家姐話, 只係聽老婆話. 我覺得我姑奶是有問題的, 但我冇唔開心, 因為我又冇要我老公聽我話, 而是實係我老公都冇聽我話, 不過佢都冇聽姑奶話. 有時奶姑(尤其係單身的姑奶), 真係以為自己係奶奶.

不過我的心態是, 姑奶都係想個細佬好先著緊, 可能方法錯誤, 但好過只為自己面子而要個細佬聽話.

禁止訪問

回覆 #18 yuenwa 的文章

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 hinghing22 於 08-5-8 14:21 發表
我只是有感而發,亦是親身體驗過,想提提所有對老爺或99真有不滿或只是因少少不習慣,不協調而有多少怨言的朋友說, 不管是否真的是他們錯. 千萬不可在老公面前說出自己的不滿,甚至是怨言或數他們的不是,這樣其他已無形中傷害了你們夫妻的感情.
不是叫你有苦自己知,你可以向自己的親人"呻",但一定不可在老公面前或普通朋友面前"呻".
你老公可以說他父母的不是,但你不可以,正如你有不滿自己的父母時,你可以說,甚至鬧他們,但若是同一番說話,由你老公口中向你說出,試想想你又會接受嗎?!這就是父母與老爺99的分別.
可能有人會說做夫妻不是要坦白嗎,對!是要,但應怎樣說才可定他聽得舒服,我亦在學習中.

Totaly Agree, I am still learning how to do so.

首頁

尾頁

跳至