婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

99煮野食同煲湯都唔落鹽,佢話覺得夠味,同埋健康啲。我知低鹽低糖健康,但都唔使完全唔落鹽掛,啲湯仲淡過水,真係唔想飲。各位jm會唔會同99反映?

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔會,人地咁多年既習慣都係咁,冇理由要人去就你。 其實你覺得唔夠味自己去加鹽咪得囉

cat_koo    發表於 15-1-19 13:01

伯爵府

回覆:99煮野淡謬謬,會唔會同佢講?

唔會
唔落鹽只係無咁好飲
所以無咩所謂

珍珠宮

引用:99煮野食同煲湯都唔落鹽,佢話覺得夠味,同

原帖由 conconfong 於 15-01-19 發表
99煮野食同煲湯都唔落鹽,佢話覺得夠味,同埋健康啲。我知低鹽低糖健康,但都唔使完全唔落鹽掛,啲湯仲淡過 ...
唔會,有啲老人家受唔得鹹,因有血壓高

我會落小小鹽比自己,但唔會要求全部都落

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

放小小係自己個碗未得囉

WinsomeHK    發表於 15-1-21 14:37

大宅

conconfong 發表於 15-1-19 12:23
99煮野食同煲湯都唔落鹽,佢話覺得夠味,同埋健康啲。我知低鹽低糖健康,但都唔使完全唔落鹽掛,啲湯仲淡過 ...
其實淡好過咸,不過如果你覺得唔夠味,自己落啲餐桌鹽就得。如果你堅持要同佢講,到時理虧嘅只會係你,無謂製造啲不必要嘅婆媳問題啦。

男爵府

可能老人家唔鐘意咁重口味,and清淡d對老人家健康好d~~ 個人認為你99應該唔會就你噶,如果覺得唔夠味,大家又唔mind,可以整多碟自己食or另外整d調味醬料?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

好少老人家食淡喎
煮得過咸仲難食

男爵府

唔會要求佢加鹽,但如果自己覺得淡,咪加小小喺自己度,問題不大。老人家,食淡啲好

複式洋房

回覆:conconfong 的帖子

通常老人家煮野都多油多鹽,難得你奶奶煮野淡味,好羨慕添!

basketboy    發表於 15-1-19 16:58

公爵府

咁你自己果碗咪自己加鹽囖,有乜計

珍珠宮

淡好過咸,如果一齊住,而有小朋友,直頭要感恩

伯爵府

你99肯煮咁淡係好好事,至少你自己可以控制加鹽去食,反而落太咸無得救仲慘啦!

唔駛咁少事話99,最多你自己入廚房攞鹽加囉!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

煲湯我都唔會成日落,口味唔同好難講你奶奶煮係咪真係無味定你自已濃味。
但我覺得少咸少甜係好事,有料煲無可能淡過水,最多似飲水架姐,唔鐘意食就自已煮多d咁就想食乜都得。

翡翠宮

如果佢唔落,可以自己落,你C6又會頂得順嘅?

子爵府

育兒性格勳章

回覆:conconfong 的帖子

自己加啦,費事比人講

伯爵府

我自己飲湯都唔洗落鹽
菜我白灼都ok,所以無呢個問題~

淡左我覺得小問題,你自己落d鹽或者點醬油就ok

水晶宮

唔會 我99試過煮野鹹 話佢又黑面 跟住咩調味都唔落

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

唔會~~~

99肯煮已經好好,湯唔夠味可以自己加鹽,餸唔夠咸可以自己點醬油之類

首頁

尾頁

跳至