論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

煩呀, 用左手的賓賓, 到底好唔好續約呢??

本來, 我都已經諗住同賓賓續約, 表都攞埋, 但係早幾日俾我發現佢故意教我個仔用左手揸筆同揸刀, 真係火都o黎, 即刻鬧到佢飛起.

本來佢用左手我一早知, 佢用過o既刀全部變廢鐵, 做野慢吞吞, 我都忍得佢, 總之阿仔健健康康, 冇病冇痛我都算喇, 我老公係咁話佢唔好, 我都話算喇, 續啦.

我個仔佢用右手揸匙羹食飯, 做野都多數用右手, 但係我阿媽叫我小心D, 佢見到賓賓捉個仔用左手畫畫, 我就試下佢, 點知俾枝筆阿仔, 佢右手攞左交俾左手畫, 我真係嬲到出唔到聲, 問佢就依依哦哦, 叫佢以後唔好咁, 今日又俾我捉到佢用左手教個仔蓋印仔.

本來, 用左手唔係罪, 但係佢真係令我好困擾, 如果阿仔天生係左手人, 我都冇所謂, 佢故意教佢用左手, 都唔知係咩居心, 個仔以後都唔知教唔教得番用右手揸筆同揸刀tim呀.

佢張約6月19日就到期, 而家都差唔多要搞手續, 好煩呀, 你地話點算好!?

大宅

Re: 煩呀, 用左手的賓賓, 到底好唔好續約呢??

Did your maid follow your instructions in other aspects?

If the answer is yes, give one more chance to your maid. Talk to her seriously that you don't want her to teach your son to use his left hand for writing, drawing etc.

If the answer is no. Say goodbye to your maid and send her back to the Phillipines.

Chinghimma

大宅

Re: 煩呀, 用左手的賓賓, 到底好唔好續約呢??

Samuel媽,

如果我係你就唔同個賓賓續約喇,我以前個衰賓就係用左手的,佢同我講用左手嘅人係聰明啲,佢仲好鬼自豪,所以我先知喺佢哋嘅觀念,用左手係醒啲嘅,所以你唔被佢教你個仔用左手,我諗佢都幾難唔教,你諗清楚先啦,況且佢又唔係做得好好.

首頁

尾頁

跳至