論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請約滿印印好定唔好呢??

想請約滿印印, 但係好多人話現成既印印好古惑同唔可以underpaid, 大家有咩意見呢?? 麻煩分享下, 唔該哂咁多位, thanks

大宅

Re: 請約滿印印好定唔好呢??

我諗唔係o甘好la~~
講真好工人難求,如果個工人做得好,多數僱主都會和佢續約~
其次我覺得在港的印印已越

侯爵府

有媽咪鍾意請現成工人, 亦好好彩, 請左個好工人, 其實請現成工人同overseas的一樣有risk, 一樣看下你好不好彩.

請現成工人, 可以面對面interview, 聽清楚佢的口音, 如果係印印的, 更加可以看下佢溝通有無問題. 又可以試工.

但係試工試得果一兩日, 做場戲比你看有幾難?

我就不鍾意請現成工人, 可能因為試過請過兩次, 兩次都衰晒.

如果係印印的, 佢地一定不肯underpaid, 假期亦會要求與賓賓看齊.

複式洋房

以本人用現成賓賓和印印的心德,必須了解此人是否續約,沒有續約的原因。本人曾聘Overseas的賓賓和印印,但本人較喜用賓賓(Overseas 或現成),因多年前聘用印印,是因為她們的假期比較少(她要求在假期裹工作而領取假期薪金和津貼),而每月薪金又比賓賓較低(因為是underpaid),因此人非常懶惰、污糟、說謊等。但因為是underpaid,結果容忍了二年。自聘用賓賓後,本人不用擔心家居清潔問題。

大宅

所有的都係講彩數
我個印唔懶惰、唔污糟、又唔說謊(可能我唔知la)

大宅

請問印印講廣東話定英文o架?

大宅

Totally agree with hinhinmummy, my current maid was exactly that case. At the very beginning, they can pretended to be very obedient and loyal to you. She even pretended to love my BB, but finally after 1 year, she shows lazy and always told me that she intends to work in hotel after completion with my contract. Also they are familiar with the local labour law now and tends to have the same benefit with the Philippino !!!!!!!

So I decided going to terminate contract with her and looking for a new one from Indonesia.

民房

Major of Indonesian maid doesn't speak English. But they learn Cantonese very fast. Usually they can talk to you with Cantonese in about three months.

大宅

我家印印是約滿Agent親自推薦. 初時很勤力, 現在就沒記性,懶惰, 家居清潔隨便(表面乾淨其時非常髒), 粗心大意... 總而言之, 常常挑戰我的EQ和IQ.

禁止訪問

別墅

我覺得係好唔好彩, 之前我請賓賓, 因為個仔細, 覺得賓賓乾淨D, 講英文, 但我個賓賓既唔好地方都好多, 如電話多, 煮食味道差, 開始懶, 唔講廣東話, 一定要放星期日.......但仔仔鍾意同跟佢, 終於做滿4年, 才換左依家呢個約滿既印印, 佢唔敢講電話, 煮食正, 好勤力, 英文廣東話都識講, 唔一定要放星期日, 好彩轉左, 由於之前係香港工作4年, 基本好清楚香港人既要求, 又唔駛點教, 真好好彩.

伯爵府

我覺得係好唔好彩, my maid so far ok la, she work for me 4 mths, she worked in HK for 4 yrs loooo

首頁

尾頁

跳至