心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 奶奶好唔好?

我有一個好好的奶奶,佢生左4個都係仔,所以當4個新蒲就如自己個女一樣, 奶奶係同我地兩公婆一齊食架,晚晚佢都會煮好飯等我地返黎食,食完就同我老爺返去佢地間屋,平時仲會黎我度幫我地搞清潔(洗衫,拖地,換洗床單,抹檯等等),佢好民主,好update架,仲有佢成日都叫o的仔要對老婆好些,多o的幫手做家務,所以佢4個仔都好錫老婆架,當然佢對我地咁好,我地4個新蒲都對佢好好,個個禮拜日必定約埋一齊飲茶,每逢節日一定全家12人一齊出去食,我好開心有個咁好的奶奶!!!
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

我奶奶OK啦, 唔講是非, 心地幾好, 對新抱都唔錯, 不過有少少重男輕女, 又偏心個細仔, 但仍算係好奶奶.

洋房

我奶奶謙棄我個媽住得近佢(一條馬路之隔),當我地要結婚後不出二個月,搬都搬唔切.明眼人都知佢唔多like 我屋企人.謙親家家景唔好,無教育.佢衰到話我媽講野噪,話我及我D兄姊妹嗅坑出嗅草.又話我大老無做工,時時係條街見到佢,懶到死!
佢對眼生在額頭上.我奶奶對個女好好的,因為個女比好多錢佢洗.但我老公比得少,佢唔多happy,所以我老公無嘜地位. 有甚麼事發生,第一個便會找個女問,當我地透明(我老公係大仔)連剛剛要買樓咁大件事,都係叫佢個女和女婿搵樓睇樓.連扑鎚及議價都係個女話事.自己睇都唔睇,你話厲唔厲害.(事實唔係個女買比佢).個價重係比其他樓價貴左一大節,抵佢死!

民房

我覺得我奶奶非常非常好,實在太多事對我太好!
有時我會覺得有這位奶奶開心過嫁比老公.

複式洋房

我好幸運遇到一個好好的奶奶啊

複式洋房

真的感到好幸福有好奶奶及家公,每朝來家趁孫仔,每晚等著我們回家吃飯!

大宅

我覺得我奶奶最錫係佢自己.非常自我 = 自私.
我好少同佢接觸,因我老公知我唔like佢,亦可以咁講,佢知自己亞媽為人.
好似昨日,我仔仔生日.奶奶+我地+兩個姑仔三家大細去黃金海岸游水. 佢一見到d水,已經急不及待除衫跳落水,都唔埋d細路ready未,其實落水的只得佢同1個姑仔老公,但就要同4個細路游水,本來諗住1對2都ok,點知佢...睇都唔睇下d孫,自己攬住個水泡係到浸,足足粒幾鐘. 我2個姑仔其實都有微言,但都係個句,知自己亞媽為人自私. 我就係到笑,真係好好笑,我想像唔到會係咁,亦唔理解?! 照計見到人地個d 細路都會幫手眅下,仲要係自己d孫,完全莫不關心 難為我2個姑仔係咁眅實,個海又大浪,佢地話頭暈tim. 而我最慘,仲要take care 囡囡.
收到奶奶俾仔仔封利是,我仔'朗'名變'郎'.而個女,佢見到個澄字問點讀.你地老爺奶奶知道自己個孫叫咩名嗎?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

大宅

我奶奶都非常好呀,當我仲同我老公拍緊拖時已經對我好好(其實佢對家中各人也很好)後來我同我先生同居,佢亦冇反對,仲當我女一樣...家務都唔洗我做,仲煮埋飯比我食,我非常唔好意思,so我亦幫手做家務,but佢點都唔比我做 佢話:你都冇做開野,唔好洗碗喇,洗到隻手鞋晒,等我洗啦,你出去睇電視啦...又有一次,因為佢對我好好,我真係唔好意思佢煮埋飯比我食,so,我多數夜晚同午餐都係出街食or買野返黎食,有次我病左,佢比左碗燕窩我食,我話:唔好啦,留返你食啦,我冇事,好返好多喇...佢話:得喇,我食左喇,你食啦,以後我食o羊,你就食o羊啦,(可能因為佢見我成日食麵包)唔洗客氣架,我煮埋你飯架,食飯時間就出黎食,唔好成日呢埋係房呀...我當時聽左,真係有d想喊.... :cry: :cry: 好感動,佢仲對我家人好好,我地依家返去食飯,佢都成日問我媽媽近來好嗎之類,仲叫我有時候叫埋我家人一齊飲茶,佢仲周不時會買d金器比我,我地結婚擺酒,佢都借左大部份錢比我地,仲話唔洗我地還,話d錢係我老公佢比佢d家用"草"返黎,so唔洗我地還...所以我覺得我奶奶真係好好好好好人...

大宅

可兒
你奶奶真的對你好好...依家都好少有了!!!由其係BK呢度睇番多數回應都係話個奶奶一係就要孫唔要就抱、一係就刻薄、孤寒、一係就教子離婚等等~~~同奶奶相處真係一門學問,我成覺得人地點對我我就會點對番人地,好既奶奶好難搵的~~~而我奶奶對我都唔錯..係!有時囉嗦左D,但諗深一層佢係老人家...係咁架喇!!最初頭我好mind佢煩實晒我,但依家相處耐左,大家都有咩都傾,佢仲話如果佢有咩地方做得唔岩既,我可以出聲,羅番出黎同佢講,好過屈住係心度,咁樣對個家庭都冇好處~~~所以依家我咩都睇開左,唔計較咁多了!!!咁樣佢老人家又開心,我老公又開心,自己都覺得開懷左!!! :-P

大宅

奶奶=是非棈,扮可憐,心好毒,口好賤,小氣......

伯爵府

好媽媽勳章

我都有個好奶奶!雖然我同奶奶無乜兩句(因習慣同代溝),而我又皮氣唔好,但係佢都從來無話過我,人前人後都話我好(我老公話比我知)。不過我都好感激個天比個好奶奶我!我奶奶唔要求我個個星期返去,亦無呀要我做乜做乜!我煮餐飯比佢食佢就好開心,是個好知足的老人家。不過我始終都會同奶奶保持一個距離,因為我知自己皮氣唔好,唔想嚇親佢呢!
不過,我認為不要計較奶奶對自己好唔好啦!唔好米唔好見,至緊要自己對自己好!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

我也搞不清楚我奶奶到底好唔好?
好:佢幫我照顧囡囡,我晚餐係佢度,佢從來都唔會理我做什麼,
唔好:佢唔會幫我做任何家頭細務,朝早抱著囡囡就過去佢度(我地住同一屋苑),每個月要準時付家用,囡囡的奶粉,其他用品自備,每次出外的費用都由我老公俾,成日同個仔申冇錢,佢會當著我的面話俾我個囡聽,唔好同您媽咪好,佢唔係我地的人,我唔知佢有心定無意,但我唔會同佢計較,我會當聽唔到.
所以我根本唔會與佢傾解...............

伯爵府

好媽媽勳章

kk1706
或者,你奶奶咁樣就叫唔好啦!佢唔理你做乜,係因為佢跟本唔關心你。就以--佢會當著我的面話俾我個囡聽,唔好同您媽咪好,佢唔係我地的人.--中可以理解佢當你係外人!充其量你只是付錢請奶奶照顧女兒擺..
還有佢想分化你同囡囡,所以試下下次你奶奶再講時,你直接問你先生呢句話是什麼意思?不要愚孝,既然奶奶為老不尊,就不要比太多面佢!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

好媽媽勳章

我都有個好貪錢的奶奶, 多多都唔夠, 成日算住人

洋房

我奶奶好好.... 經常好心做壞事!

別墅

我奶奶都幾好架, 個人冇物所謂 (最緊要我老公比家用)!
最感動都係岩岩生完個仔, 個仔發燒, 要留院, 而我要出院, 日日晨早去醫院探個仔, 我奶奶每日由香港仔到QE攞佢煮既飯比我食. 個一刻幾鬼死感動呀! (我奶奶平時好小去咁遠路程架).

男爵府

我最深刻又係我奶奶係我入醫院個時,
日日煮飯拿來給我食.
我個女1歲個次住醫院,
我地兩公婆日日"步"係醫院,
佢除左煲粥比我個女食,
重煲埋湯比我地飲,
話我地唔夠訓, 幫我地下下火咁話wo,
而家稔番都好感激佢.

所以真係"患難見真情".

子爵府

我奶奶非常唔好,我非常非常hate 佢, 每月有8仟幾蚊家用都話no夠, (我老公& 2 brothers give her) But我老公 find 7仟only, 岩岩生完個BB, 奶奶只go to Hospital for 1time. no煮飯比我食 , but I don't care, 自己亞媽 煮飯比我食 on everyday & everytime must see me. (Even my 亞媽 sick)
I'm & BB go to Home 1day, 奶奶 tell me she sick can't煮飯比我食, 自己亞媽 know 奶奶非常唔好,
Next day, I aldy go to 自己亞媽 home la .....
1 month, I can't see 我老公 on everynight!!!!
每月有家用, but weekend must not 煮飯(sat & sun) & always (mon-fri) 扮 sick still not 煮飯, but will go to play mahjong, 我& 老公 always buy 飯 eat.
Now, 我好少同佢接觸, even BB come back to Home, I don't talk to her, & no say Hi.

複式洋房

Joycemary 寫道:
我奶奶好好.... 經常好心做壞事!

我奶奶都係, 仲幫埋死
:-P :-P

大宅

初初嗰陣時一齊住覺得唔係咁好,終於(同住難)嘛,不過依家分開咗住,又覺得我奶奶其實都幾好嫁,好錫我哋
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

首頁

尾頁

跳至