嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救!!我就黎同老公打架﹗

咩情況先會俾BB食奶咀﹖我唔想俾BB食奶咀, 但係又安撫唔到佢, 我老公一見佢喊就俾, 而家攪到食左一半奶大喊都要用安撫奶咀先可以安撫到BB, 我好煩, 就黎同佢開火, 有冇人可以幫到我﹖

大宅

Re: 求救!!我就黎同老公打架﹗

其實bb喊有好多原因, 唔一定係扭食奶嘴, 有時可能會係熱/凍, 飽/餓, 漏左尿d衫濕左up住, 有時係唔舒服, 或扭眼訓, 你要睇下佢係邊樣o野然後對症下藥, 你話bb食一半奶喊, 可能係佢已經飽/窿仔細/食得唔好等等原因, o甘要靠你做媽媽o既慢慢去摸索bb o既脾氣先啦 !!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實 bb 食奶咀好平常姐, 點解你咁大反應既??
你要知道每個 bb 都會經過食奶咀既階段, 所以你放開 d 啦, 唔洗咁緊張喎...

別墅

其實食奶咀都唔係大問題,唔食奶咀可能都會食手指
如果真係唔想bb一哭就比奶咀bb食, 咁不如試下下次bb哭的時候搵其他野分散bb的注意力啦

別墅

bb唔食奶咀就會食手指,食奶咀仲好啦!乾淨d嘛!
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

別墅

其實食食下奶喊好可能係bb扭眼訓又或者有氣頂住, 試下先幫佢掃風, 等佢er氣出來再繼續餵丫(如果扭眼訓掃掃下風可能就訓左啦)。而家我bb唔肯食奶咀, but成日咬手, 成手成面口水 =.=
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

子爵府

畀面勳章

係囉, 食奶咀好平常咋嘛
大個d先戒都唔怕
bb唔係食奶咀就食手, 食手你仲煩呀...

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

其實食奶咀都唔係話唔好架。BB細個時總會感到insecure,佢會用喊來表示,我睇過書知BB係suckering motion時會感到secure,所以比BB食奶咀係可以安撫到佢既情緒的。我仔都有食的,介既時候不是太難,忍心唔比喊兩日便介了。

別墅

Both my husband and me were not willing to give my son pacifier before. But he found it always, especially when he was sleepy. Maybe he was not breast feeding. Then, we agreed to give him pacifier when he wanted to sleep since 2 weeks after born.

It's better as he feels more secure. We did not give him when he waked up and played. We took the pacifier away when he fell into sleep.

He got out of it easily when his teeth coming out.

Don't worry about this and it seems no harm to give baby pacifier.

洋房

http://www.cnn.com/HEALTH/library/PR/00067.html

The ariticle might help with your problem. It talks about the pros and cons, dos and don'ts about using pacifiers.

Hope this helps.
Be your true mind

男爵府

係呀係呀! 我阿b都好鍾意食手指架, 有時成排手指咁塞入口, 搞到成手成面口水, 甚至鍾意食手多過鍾意食奶咀, 但我好怕佢食手指時"where"損d牙肉啊!

大宅

我個b好細個出世至8個月到, 佢一訓就要食咀咀, 不過吾訓就吾食wor, 不過佢出牙仔時成日食手, 我又比佢食住玩(怕佢食手污濁), 但係由佢13個月直頭吾食, 就算食都係玩下甘, 食一下又放底hehe...........吾好甘緊張啦, 佢想食咪比佢食law, 之後先介啦.........

首頁

尾頁

跳至