嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇方法可以訓練bb轉身?

如題

洋房

Re: 有冇方法可以訓練bb轉身?

You can't "teach" a baby how to roll over, they start to roll over around 3 -5- 5 months (it varies coz every b is different).
Be your true mind

大宅

Galaxia 寫道:
You can't "teach" a baby how to roll over, they start to roll over around 3 -5- 5 months (it varies coz every b is different).

同意..........

大宅

我仔仔而家4個幾月,都未識得反身,但好多同月份出世既BB都已經識得反身啦…我都係好擔心架…不過好多媽咪都話BB反身係毫無先兆,無啦啦會自己反架,所以我唯有日日望佢會無啦啦自己反身啦…

洋房

嘉嘉:

我o地兩個囝囝一樣大,只差一日。Ryan仔唔單只唔識轉身,佢連自己打側身90度都唔識。我每晚都同佢玩轉身,我用手幫佢轉身至趴o係度昂高頭,然後又幫佢相反方向轉番身至平訓,左右兩邊都轉o下,當做運動同遊戲囉。我亦都好似妳咁,會扶住佢企o係度,扮o下行路,一來練習o下腳力,二來俾佢腳板底feel o下踏住o野o既感覺。唔駛理D老人家講咩,佢o地實話我o地做阿媽o既太心急,呢樣唔好做,o個樣又唔做得,由佢o地做就乜都得!其實佢o地想由自己第一個見到阿B做到之ma。我仲舉起阿B玩“高高”tim呀,佢唔單只唔驚離心力,仲笑得好開心,不過我玩一兩o下就算,驚佢興奮過頭發夢。實情我o地只想引導阿B學習一D動作,都唔係迫佢o地,親子活動之一呀!

我支持妳!
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至