懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

開刀生bb幾時先可以生第二胎

那位知道開刀生第一胎的要幾耐先可以生第二胎 第二胎一定都係要開刀麼
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 開刀生bb幾時先可以生第二胎

最好等兩年至三年先生啦!!會唔會一定要開刀??就要睇你之前因為咩事開刀喇!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

生完後一年內,最好唔好咁快有第二胎,最近見到一單case,有個媽咪生完第一胎後,唔夠三個月就有咗第二胎,仲要係孖胎添,不過生咗出黎之後,先發覺對孖女既腰部以下活動能力唔係咁好,家陣仲做緊物理治療,個細既仲聽唔到野添,所以而家18個月大啦,仲未識講野 :-( ...聽d人講,應該係個胎盤唔夠營養,兼且個孕婦都未恢復原氣..
至於生第二胎就未必一定要開刀,每個人情況唔同,但我生bb時,對面床嗰位媽咪生第一胎時係開刀,到呢一胎最初係諗住自然分娩,但生唔到,醫生叫佢做無痛分娩,都係生唔到,最後都係開刀 (痛咗拾幾廿個鐘)講出黎唔係想嚇你,只係講d個別例子比你知.

男爵府

呢個問題我都問過我醫生, 他說基本上 一年後就可以再懷孕..! 最主要是驚傷口爆裂...! 之前都有 聽 呢度有個 bk 媽咪講佢朋友係 開刀生產後, 三個月再度懷孕, 但又唔想唔要個 bb, 懷孕一段時間後,傷口爆裂要立即做手術, 都幾麻煩...!

至於第一胎開刀, 第二胎是否一定都要開刀, 我最近上產前講座, 個助產士 同 我醫生, 都說, 如果第一胎開刀, 第二胎就不要試自然生, 因為個子宮已經有個傷口, 已經唔係一個完整 ke 子宮, 係生產過程中, 他的一收一放, 對傷口是有問題的...>!

男爵府

環保接龍勳章

最好是隔三年,因有兩個傷口,尤其是裏面
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

別墅

多謝晒 各位媽咪
:-P
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

首頁

尾頁

跳至