心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個心好痛呀!我個女已經日半無食野,單飲少少水.

我見女女個樣落哂型,佢已經好瘦,e+都唔知幾時先食野!
she hate to drink milk very very much, so she cut milk a few months ago!
點好呀?
[/img]

子爵府

Re: 我個心好痛呀!我個女已經日半無食野,單飲少少水.

你囡囡幾大呀???如果仲係bb嚟,你最好帶佢去睇醫生check吓,睇吓係咪唔舒服...

別墅

hi bandband,

我個女20個月大,昨日已經同佢睇咗醫生,但食咗藥仲差咗??
[/img]

別墅

咁醫生話佢乜野事?

瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

複式洋房

有時大人唔舒服都食唔到野, 睇埋聽日佢可能會好番d, 唔好擔心啦, 最緊要冇發高燒...

子爵府

如果佢真係病咗而無胃口,你都唔駛太擔心,佢食到幾多就幾多啦,試吓煲啲稀粥仔俾佢食,如果佢唔食jar,試吓俾佢剩係飲啲粥水,再唔係就將啲粥攪爛,等佢唔駛咬當水咁飲咗佢...等佢好番就會無事...唔駛太擔心!

別墅

多謝你們!

佢"物"都唔食,only 飲水咋!
佢得 9.5kg, 我唸e+無啦!
[/img]

別墅

我個女今朝都唔肯食,點算?
我同工人試過迫佢食,但佢嘔呀!
我個心好似比火燒咁痛呀!
[/img]

大宅

lsl,

Sorry to hear that for your little girl.

Is your girl always the same and doesn't like to eat? Mine is just like that. She can use 1.5 hr to eat a bowl of congee (quite thick) and sometimes not even half a bowl in 1.5 hr. She simply refuses to open her mouth, or spits out the food, or keep the food in the mouth without swallowing. I guess it just takes time and patience for her to improve.

But if this happens only these few days, maybe you should take her to the hospital and check if she has dehydration. My little niece (27mths old) was ill during the Easter holidays. She vomited whenever she ate, even when drinking water. At the end my sister took her to the hospital fearing she will have dehydration. She stayed there for a week before she fully recovered. If the medicine given by your doctor doesn't improve the situation, it's better to consult the doctor/or change doctor.

May god bless you and your family.

別墅

Hi justjust,

My daughter same as your bb, I think you are the one know and understand my feeling, how many weight of your bb?
[/img]

別墅

lsl:佢係米腸胃炎呀?我囡囡前兩日都係咁,重口淡淡無食慾!我就煲左D粥仔加D大良牛乳,咸咸地,佢初時都只係食左幾啖!後尾就食成碗!唔好咁啦!我都明白妳心情,我個囡病左成個星期,又痾又食乜嘔乜!由24磅得番依家20磅!要慢慢調理好佢就得架啦!加油呀!

別墅

多謝你呀tiffany's mum,
我個女無病時都食得好少同好慢,e+宜情唔食呀,我現佢walking都無energy,你話我個心點會唔痛苦!
[/img]

男爵府

lsl,

你囡囡淨係唔飲奶定係咩都唔肯食呀??? 幾時開始咁架??? 佢會唔會身體唔舒服呀??? 檢查下佢喉嚨, 會唔會口腔炎.. 痛到唔想食???

你有無試下俾d 餅乾 or 麵包 佢食呀??? 咁零食呢? 雖然零食唔健康, 但好過無野落肚啦.... 你仲可以試下俾d雪糕佢試試.. 雪糕都好有益架!

別墅

hi ruby,

我個囡無飲奶幾個月啦!
完全唔肯食野就係前日開始!
至於你話俾d 餅乾 or 麵包 佢食,其實講都無人信佢20個月大仍未食到哩d野!
she is unwilling to bike as she doesn't like/hate to eat
[/img]

別墅

lsl:E生話佢咩事?咁唔係辦法!妳不如轉個兒科幫佢睇下!阿囡之前食乜嘔乜!又係睇兒科先oK!E生重開左D止嘔,營養水,補充劑同維他命比佢!!

男爵府

lsl

其實e生話佢乜事呀?

別墅

我今日會同囡囡去hospital checking,所以會睇埋!
早知我就比死更難受!
[/img]

男爵府

lsl,

如果囡囡唔想咬食物, 你係更加要俾多d 機會佢去試架, 初時你俾d"林"d既.. 會易吞d... 慢慢先再俾d 硬d 既.. 唔可以一開始俾d 太難咬既食物佢試架.... 市面上有隻bb 餅, 係for 6 個月以上bb架... 紅色盒... 係一粒粒好細, 細過波子size 既餅, 一入口即溶架... 你試下買俾囡囡學習下吞野先啦...

咁你囡囡有無食粥 or 糊仔???

別墅

lsl:記住要揾兒科呀!

別墅

我比粥 佢食"law"!
我試過比"林"d既野佢食,但佢無intension去咬食物,所以成日嘔吐!

我會同佢睇兒科,謝謝!
[/img]

首頁

尾頁

跳至