懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位半身麻醉開刀生bb的mammy, 你們有腰骨痛的後遺症嗎?

我阿b剛滿4個月, 但我現在已有腰骨痛了(我才28歲呢!)

Be

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

Re: 請問各位半身麻醉開刀生bb的mammy, 你們有腰骨痛的後遺症嗎?

囡囡快三歲啦,都唔覺有呢個後遺症

大宅

Re: 請問各位半身麻醉開刀生bb的mammy, 你們有腰骨痛的後遺症嗎?

my mother say : In the first month (坐月) you must always 休息, if u always sit & stand will have 腰骨痛.

大宅

我囝囝已經二十個月大,除左起初兩個幾月覺得痛之外,而家都冇乜問題。

妹妹七個幾月,重21磅

大宅

其實我覺得腰骨痛係同半身麻醉開刀生bb無關的, 腰骨痛主要係要經常彎低身揍bb, 如換片, 餵奶,抱bb及沖涼等而令腰骨致痛.

點解我咁講, 因為我兩胎都係半身麻醉開刀生的, 第一胎時都以為係半身麻醉的後遺症, 經常腰骨痛, 仲持續了很久!到第二胎時, 很可惜bb有問題, 一直住在醫院, 一個月就離開了. 故我是完全沒有揍bb, 腰骨亦完全沒有痛過! 故此深信腰骨痛係與揍bb有關的.

所以希望各位媽咪在揍bb注意姿勢, 儘量減少腰骨勞損!

大宅

我bb已經7個月,但我都無腰痛問題。其實最緊要係坐月時要特別小心就真。

複式洋房

應該無問題,呢個方法現在都算流行。I did that before , it's Ok.

首頁

尾頁

跳至