懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我懷孕21週,常常出現失眠,令我好困擾

我有一女一仔,now懷住21週大的bb,
唔知點先可以晚上訓得好d,
我常常不能入睡,就算訓左都好容易會醒
請help help我~.~
thankyou!!!

大宅

Re: 我懷孕21週,常常出現失眠,令我好困擾

我平時好少失眠, 但陀b.b時就試過2次長期失眠, 連續4-5天每晚只能睡2小時, 第2天還要上班辛苦到死, 後來好看中醫, 因陀bb.好燥所以失眠, 飲了1濟便好了, 不過你要找個信得過的中醫才好

男爵府

You can drink hot milk before sleep or have 龍眼水

大宅

我都試過飲龍眼水都無用, 我個中醫話我因燥而失眠, 飲龍眼水只會仲衰, 另外若果有妊娠糖尿就不要飲龍眼水了。

男爵府

我都係唔知點解呢幾日成日失眠..訓著o左好易醒..
同埋成日去廁所..攪到無覺好訓....

大宅

Hi, 潮流媽咪,

你可以試下飲桑寄生蛋茶,我本身都係燥熱底,每隔一至二個星期就飲一碗,我由五個月開始已經飲到現在六個幾月都無問題。

這方法是我亞e教我的,她話有清熱解毒的功效和大肚婆都飲得(尤其熱底的人),她已經生了二個仔啦並bb的皮膚都幾靚架,你即管試下有無用。

複式洋房

Wing05,

我想問下呢, 我個肚得8 星期乍, 可唔可以飲架?
我都齊佢地講既問題, 訓得唔好啦, 夜尿啦, 又易醒啦, 但我是在職媽媽, 所以日間好辛苦, 係公司釣晒魚咁呀.

別墅

我有咗大約21 週,都有同一個情況.係因為成日餓到醒咗. 但現在26週,情況巳好轉.但我都沒有特別嘢食過. 不過我會在"林"瞓前食少少嘢先瞓.

大宅

i had the same problem before. so, try to sleep during lunch hour. it can help you not so tired.

男爵府

Wing05 我想問你自己煲or出面買黎飲..
如果自己煲桑寄生邊到買同點煲....

民房

我都想試下wing05既方法,點煲
請指教

男爵府

環保接龍勳章

食多些維他命B豐富的食物可幫助睡眠。最簡單如糙米,小麥胚芽等。也可補充維他命B
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

Hi, 各位準媽咪,

我在中藥房買10元桑寄生(可分2次煲),然後將預先浸淋的蓮子煲30-45分鐘再加入桑寄生煲1小時左右加糖便可。鐘意的話可加去殼雞蛋一起煲。我有時自已煲,有時出街飲。

Canon123
最好過左三個月先飲。

男爵府

Wing05 唔該晒..等我去買黎試下先~~

首頁

尾頁

跳至