嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB肚痾左成2個星期,請問點先可以止痾?

BB一日痾成4 - 5次,大便稀爛,已經食住止痾藥,請問各位媽咪有什麼辦法? 唔該哂

子爵府

好媽媽勳章

Re: BB肚痾左成2個星期,請問點先可以止痾?

佢有無keep住睇醫生呀?如果係同一個醫生,就轉醫生啦

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

停左奶未?如一路仲飲住奶好難止痾的。
最好問問醫生是否需要轉飲豆奶。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi Sally ma,

E生有冇話你bb什麼事?普通腸胃炎都唔會柯咁耐的。

最好轉食豆奶,和用粥水開奶,because 粥水有止柯作用,要注意補充水份,唔系好易脫水。

洋房

睇左2個醫生,有一個就話bb食得太多,叫我唔好比佢食咁多,另一個就只是開止痾藥,但都無好轉。真係頭痛啦

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi Sally ma,

I suggest you to see another "good doctor". :-P

子爵府

畀面勳章

嘩, 你真係要再搵第二個醫生好d再唔係帶一帶佢去醫院好d
我個囡都岩岩肚痾中, 佢三個半月大
我今日即刻帶佢睇急症, 醫生話腸胃炎痾兩三日就會好返, 如果三日後都仲痾要即刻入院檢查.
同埋要留意d便便有冇血, 有冇發燒, 有冇脫水. 求其有一樣野都要即刻入院. 尤其小心脫水, 要入院吊"炎"水架
醫生話其實冇醫學報告証明豆奶係會止痾, 好多時都係d私家醫生同d奶粉商既協定, 咁細個bb唔可以用止痾藥, 因為好易腸塞. 到時仲大單..痾清d菌就會好返 平時食開隻奶粉冇問題就唔駛轉, 照平時一樣就得, 最緊要同佢補充水分, 葡x水之類既野會更好..可以補充返擴物質
不過你個bb都痾左兩個星期, 真係應該去檢查下........

別墅

肚痾呢味野我可以答你. 我大女幾個月大時, 中左隻沙門氏菌, 個次的大便還有血添, 肚痾當日不只有五次, 即看醫生, 冇藥食, 醫生只是給了我 1 罐豆奶粉來代替奶粉, 我當時心諗, 咁嚴重, 什麼藥都冇, 只是比罐sample 豆奶粉, 得唔得, 結果真係一飲就好好多

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

其實豆奶唔係用黎止痾,只係一般奶粉(牛奶)中有成份會刺激敏感的腸胃,令BB唔止痾。BB細個又無其他野可以食,只有飲豆奶作為食物。有好多BB對奶中lactose敏感,一路都只可飲豆奶的。如果BB大個D,可食其他副食物如麵包,粉麵,稀米飯之類的,便不用轉豆奶,只停牛奶一排就得。

子爵府

畀面勳章

我個女一個鐘痾一次添呀....
家下密密同佢換片, 我即刻走去買包最平既片俾佢用住先.....

大宅

畀面勳章

SallyMa :

我bb之前又係肚疴成個月,醫生話如果係有菌,就要疴出黎先得,要轉食豆奶,重要食"希"粥,醫生重比咗啲營養水比bb飲,好彩驗咗的屎屎都冇咩特別,所以我諗你都要考慮睇第2個醫生啦!

大宅

我bb之前肚疴, 1 日幾次, 醫生比咗啲藥, 食2次就冇事啦. 考慮睇第3個醫生啦!

小心bb脫水呀, 如果脫水, 要入院的. 買d營養水比bb飲啦, 上次醫生教ga, 幫肚疴bb保充"碘解質"呀

不要用粥水開奶, 會更疴, 開奶的奶粉要小一半.

大宅

我的女兒也是, 星期六發燒,星期日

別墅

meiyip,

我bb由前兩日開始疴, 醫生朋友叫我比一隻叫 GES 45 o既營養水佢, 係美樂寶牌字架, o向萬寜屈臣都有架啦, o向賣奶粉果欄, 搵唔到就叫人幫你拎囉~
如果bb疴水疴得勁, 就比佢飲啦! 疴完就飲, 比佢補番o的水分, 一包開200ml水, 可分幾次比佢飲... 關於營養水有咩問題可pm我呀!!!
bb脫水, 可以睇下佢有冇尿疴(不過有時o的大便好水, 好難分到尿定屎水), 睇下佢喊有冇眼淚, 咀乾, ...

bb肚疴真係好令人擔心... :-( 希望你地o的bb, 同我個bb都快o的好番啦~!!! :-( :-(

大宅

Yuling,

Thanks.

今日我bb

大宅

畀面勳章

我記得醫生講過啲營養水唔可以長期飲,而且個盒都有寫咗,要注意!

洋房

醫生都有比左罐奶粉比bb食,佢話可以止痾,希望大家的bb都快D好番,開開心心!

大宅

頭先lunch去左買yuling講個隻營養水喇.

BB頭maimimi,

thanks, 我會注意的.

洋房

我仔個15個月大, 都痾了成個星期.
中醫教我, BB肚痾用 淮山/番薯 煲粥可止痾.
我煲淮山粥會+果皮+很多很多水. 我用d 粥水來開奶(6安粥水+1-2匙奶粉), 阿仔飽d, 又冇痾得多.

大宅

My Doctor ask me to try Apple Juice and it works.

首頁

尾頁

跳至