少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我個女唔肯著裙^~^!!!

Hi all moms,

點好呢!買了漂亮的裙回來,她竟然拒絕穿上! :-( :-(

我老公仲怪我都係我平時少著裙所致! :-( :-( :-( :-x :-x :-x

大宅

Re: 我個女唔肯著裙^~^!!!

由得姖,大此些姖會覺得著裙好

大宅

我 個女6 歲 半啦, 自她懂事以 來便唔肯著裙, 唔肯梳bin 了, 點 tum 都 唔肯, 很激氣呀. 我現在都 投降了, 見到d 靚 衫 都 唔 敢 買 呀, 見到人地 著裙 的囡囡 便 很 羨 慕.

大宅

我女女亦是, 今年9歲半, 除了返學, 一律穿褲子, 裙子免問.
她雖不是一個男仔頭, 但一般女孩子喜愛的手鍊, 或繽紛色彩的衣服, 她都不要. 頭上結的亦只是馬尾, '賓'辮或一些花巧的裝飾, 她亦一概拒絕. 沒法子!

God Love Us

大宅

I don't have a girl but quite believe that kids love to copy adult.

You could try wear dress more often turn around in front of her and tell her how graceful and pretty when wearing a dress.
已代刪除

伯爵府

好媽媽勳章

我個女剛六歲,佢都係唔係幾鐘意著裙,仲叫我唔好買添,又唔鐘意梳”邊”就算梳左都要除番落黎,我都係由得佢,每個人有個人的性格∼
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

仲有冇計呢???

我已經日日都著裙啦!!! :-( :-( :-(

男爵府

GiGiMum:
Hi!我都係芝芝媽。

從小我都不是一個喜歡穿裙的女孩(女人),中學前媽媽都會用強硬的語氣迫我就範。查實我的童年時代,淚水比歡笑聲多好多。

所以囡囡出生時我已決定,我要囡囡有個真正開心快樂的童年。只要不是有危險性、有違道德、違非作歹的事,我都讓囡囡有自主權去選擇(當然先經我篩選再由她選,或者我從旁指引)。

別讓穿裙�不穿裙傷了母女倆的和氣。

伯爵府

好媽媽勳章

YY(芝芝媽咪) 寫道:
GiGiMum:
Hi!我都係芝芝媽。

從小我都不是一個喜歡穿裙的女孩(女人),中學前媽媽都會用強硬的語氣迫我就範。查實我的童年時代,淚水比歡笑聲多好多。

所以囡囡出生時我已決定,我要囡囡有個真正開心快樂的童年。只要不是有危險性、有違道德、違非作歹的事,我都讓囡囡有自主權去選擇(當然先經我篩選再由她選,或者我從旁指引)。

別讓穿裙�不穿裙傷了母女倆的和氣。

同意~因我細時都唔鐘意著裙~
日日貓狗大戰^^

男爵府

My situation is totally different.

My daughter loves to wear the dress all the time.
Even the weather is very cold or we want to take her to country side.

Last time, we had a bad experience that no matter how we pursued her to wear a pant or jean because we took her to coudntry side. However, she didn't listen to us and therefore get a seriouly hurt on her legs.

I think next time she will wear a pant when we go to country side. Ah........ the outcome is she still insisted to wear a dress.

I want to say different families have different story.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Thank you your reply.

我小時都好中意著裙架,但我女就唔系。 :-( :-(

其實我老公比我仲介意,because 有時去朋友家,希望她著靚d,但她總不肯。

梳辮她最初也不肯,但返學要,所以她會就範。

我朋友話她女兒以前也是這樣,但3歲就肯,而且仲成日著tim。有冇人話我知真唔真架??

伯爵府

好媽媽勳章

GiGiMum 寫道:

Thank you your reply.

我小時都好中意著裙架,但我女就唔系。 :-( :-(

其實我老公比我仲介意,because 有時去朋友家,希望她著靚d,但她總不肯。

梳辮她最初也不肯,但返學要,所以她會就範。

我朋友話她女兒以前也是這樣,但3歲就肯,而且仲成日著tim。有冇人話我知真唔真架??

HI GiGiMum,
我有兩個女,一個4.5歲,一個6歲,大的那個女都唔愛著裙,可能佢比較性格硬朗些,而小的那個就喜歡了,不過我個大女有時見妹妹著得咁靚都會話著,我老公以前都好介意架,佢覺得女孩子應該要打扮下,梳下"邊"子,著下裙先似樣,成日話我唔幫個女打扮....不過而家就冇咁講,因個女唔想都迫唔來,其實有時中性打扮都好好睇架~
我個女反而三歲前比我著乜都肯喎,反而愈大愈有自己主見~
日日貓狗大戰^^

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi Kitty,

Thank you for your reply.我都希望我女遲d曾肯著裙啦! :-P :-P

首頁

尾頁

跳至