嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-15 16:27 發表
我1星期1次,但就用90度水洗.

你手洗定機洗呀?我其實擔心工人手洗唔乾淨

大宅

上星期六阿囝比滾湯燙傷, 現在日日都要返健康院洗傷口, 定期又到醫院看醫生, 我想說包紥用的紗布原來都會令他敏感, 唔包又唔得, 包又乾又起晒紅粒, 又塗不到cream和藥, 個傷口成五日都仲出緊水, 遲d結焦時肯定仲痕, 攪完傷口有排攪友膚, 現在晚晚都無得瞓, 因為傷口周圍好痕, 但是又紥住, 怕他抓脫紗布會感染, 所以大家也要小心.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #62 annpoon51 的文章

聽到都"鄧"你同囝囝辛苦
希望佢快o的康復, 大家都有覺好訓啦...同埋你都唔使咁操勞...日頭有冇屋企人可以幫手睇下囝囝o架?

別墅

我baby個身無紅, 只係手同腳既摺位
keep住紅好似腫左咁, 搽極類固醇都唔得, 磈面就時好時差, 唔知係咪多口水關係,口附近成日都紅, 睇醫生都係叫我搽膏, 佢d皮膚已經厚哂喇, 點好呀?
不過而家用緊oilatum hyprowash好似幾好wo.見佢好似無咩痕.

大宅

妳囝囝冇事嗎?要小心啲喎, 有巴就唔好啦. 妳試唔試下ego的皮得露? 它正正for 這樣的情况用.

原文章由 annpoon51 於 08-5-16 08:52 發表
上星期六阿囝比滾湯燙傷, 現在日日都要返健康院洗傷口, 定期又到醫院看醫生, 我想說包紮用的紗布原來都會令他敏感, 唔包又唔得, 包又乾又起曬紅粒, 又塗不到cream和藥, 個傷口成五日都仲出緊水, 遲d結焦時肯定仲痕, ...

大宅

我用機洗的, 她們手洗永冇過乾淨

原文章由 nlilo 於 08-5-15 17:05 發表

你手洗定機洗呀?我其實擔心工人手洗唔乾淨

大宅

皮膚已經厚咗搽普通舶1% Hcream是冇用的, 問下e生可不可用強少少的只用在皮膚增厚的地方?

原文章由 icookies1 於 08-5-16 09:15 發表
我baby個身無紅, 只係手同腳既摺位
keep住紅好似腫左咁, 搽極類固醇都唔得, 磈面就時好時差, 唔知係咪多口水關係,口附近成日都紅, 睇醫生都係叫我搽膏, 佢d皮膚已經厚哂喇, 點好呀?
不過而家用緊oilatum ...

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #6 annpoon51 的文章

心痛 c 囉.....
希望 你囝囝好快埋哂口, 唔再痕.....

洋房

我怕洗衣機有大人洗衣粉殘留系入面,又洗阿b d 衫會唔好,同買阿b一日 d 衫都唔系甘多,點開機?

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-16 09:22 發表
我用機洗的, 她們手洗永冇過乾淨

洋房

回覆 #62 annpoon51 的文章

點解會燙到家??真系心痛c……希望你仔仔快d好返啊~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #69 nlilo 的文章

我每次洗亞b衫前一定會開一轉空機洗, 落埋漂白水用90度洗一轉, 之後至再洗亞bo的衫, 咁好似乾淨o的...

我都要儲埋一星期至洗, 中間就手洗咁o的囉...

你可以試用埋Castle抗敏洗粉, 百佳有時會買一送一幾抵...

大宅

大人和BB衫當然分開洗, 但我囝已大可一齊洗, 而床單等可以有1機. 如妳怕有大人洗衣粉殘留, 可以和BB1樣用冇blue珠珠的洗衣粉就冇問題. 不過如1起洗就要用消毒劑啦.

原文章由 nlilo 於 08-5-16 12:24 發表
我怕洗衣機有大人洗衣粉殘留系入面,又洗阿b d 衫會唔好,同買阿b一日 d 衫都唔系甘多,點開機?

翡翠宮

好媽媽勳章

以前... 我機洗完大人衫, 會按『半量』+ 『速洗』掣, 行一轉空機先洗 bb衫...
bb衫, 儲埋兩日, 唔夠一機都開, 當少 d 衫洗得乾淨 d., 一係順手拎埋 bb 床單、被洗, 當洗密 d 囉..... 洗完, 會再行多次 『過水』, 怕過唔乾淨 d 洗衣液 (我係用正常 2/3分量度 bb 洗衣液)...
老公成日話我浪費.... :;pppp: :;pppp:

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #2 珀珀,慧慧媽 的文章

洗粉有 藍珠珠, 係咪即係有藍色粒粒呀 ???
如果大人洗衣液呢 ?? 有邊隻盡量唔好用呀 ??

大宅

嘩!電費水費都好甘喎

係呀, 即是冇藍色粒粒的洗粉, 那些是enzyme
, 過唔乾的話是最傷皮膚的. 洗衣液最好唔好用超濃縮的那種.

原文章由 jolo 於 08-5-16 15:27 發表
以前... 我機洗完大人衫, 會按『半量』+ 『速洗』掣, 行一轉空機先洗 bb衫...
bb衫, 儲埋兩日, 唔夠一機都開, 當少 d 衫洗得乾淨 d., 一係順手拎埋 bb 床單、被洗, 當洗密 d 囉..... 洗完, 會再行多次 『過水』, 怕 ...

複式洋房

原文章由 jolo 於 08-5-15 10:10 發表
我 lotion & cream 都用過好多隻喎....
施巴, chicco, qv, mustela, 愛麗她, aq, 豬油膏, dermaveen 同 physiogel...
紫雲膏, 都用過........

HI, JOLO

我同你一樣呀!又係用過好多隻了, 最近試了紫雲膏,請問你覺得紫雲膏有無效?

洋房

好方法,請問有邊只成人洗衣粉好介紹呀?無藍色珠珠果d

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-16 14:23 發表
大人和BB衫當然分開洗, 但我囝已大可一齊洗, 而床單等可以有1機. 如妳怕有大人洗衣粉殘留, 可以和BB1樣用冇blue珠珠的洗衣粉就冇問題. 不過如1起洗就要用消毒劑啦.

...

洋房

回覆 #71 kleinpunkt 的文章

用曬洗衣機,工人咪好得閒,她E+都已經無咩做

你覺得豬油膏會晤會太油,系夏天用

洋房

甘一定好乾淨,用水系多左d,不過我覺得我工人用水都好勁,好似d水唔曬錢甘(菲律賓系唔曬錢家)。

原文章由 jolo 於 08-5-16 15:27 發表
bb衫, 儲埋兩日, 唔夠一機都開, 當少 d 衫洗得乾淨 d., 一係順手拎埋 bb 床單、被洗, 當洗密 d 囉..... 洗完, 會再行多次 『過水』, 怕 ...

大宅

我以前都是用Castle抗敏洗粉, ok㗎又平.
工人又唔會冇野做, 機洗都是她洗, 還又其他家務呢, 又要照顧我兩只野.
現在用豬油膏都ok, 但再熱啲濕啲就太油啦, 可試下用aqueous cream 洗澡.

原文章由 nlilo 於 08-5-16 16:56 發表
好方法,請問有邊只成人洗衣粉好介紹呀?無藍色珠珠果d

首頁

尾頁

跳至