嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

Castle系唔系只可以機洗?A Cream E+比阿b搽甘,成日都差唔多好甘,退紅,但d皮膚都系好粗燥lor,無再進一步改善甘。
我個工人只系take care 我一個b,同買我兩公婆晚餐,其他家務都唔多,洗阿b d衫用最多時間。如果阿B d衫儲兩日先洗,d奶跡會晤會好難洗?

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-16 17:09 發表
我以前都是用Castle抗敏洗粉, ok㗎又平.
工人又唔會冇野做, 機洗都是她洗, 還又其他家務呢, 又要照顧我兩只野.
現在用豬油膏都ok, 但再熱啲濕啲就太油啦, 可試下用aqueous cream 洗澡.

...

大宅

Hello mami,
May I ask do you know any good skin (demotology) 兒科doctor in central? apart from the Dr Lee they have mentioned in this website? I want to get one more reference.

My son always got scatch around his neck and pat pat area, appeared as some pink dots, but I'm not sure that is 濕疹 or 敏感........

Many thanks.

禁止訪問

大宅

係呀, 有隻羊0架. 你真用了好多款. 我都覺得chicco唔得, 之前朋友送俾bb, 佢用沖涼親都0的紅, 莊生就乾. 所以依家搞 oatmeal 或derxxxveen bath oil

原文章由 jolo 於 08-5-15 09:35 發表

vendom 係咪透明膠樽, 有個羊公仔果隻 ???
我囝囝由 bb時, 用過 施巴敏感, chicco 敏感... 唯有用莊生藍樽 (洗頭沖涼都用得果隻), 先得.... 到歲幾開始有頭皮, 再用過 一隻日本牌子, 都唔得... 再用 思x樂 , ok ...

大宅

珀珀, 慧慧媽,

我忍唔住, 今日帶了阿b去睇皮膚科, 佢開了以下的cream ,麻煩你幫我睇下 o 唔ok?

搽面 hydrocotrisone
搽頸 cliocort
手腳 mometasone

手腳其實我覺得淺色左, 但係範圍大左, 但係依幾日半夜2-4:30 ar唔停, 開冷氣都唔得,逼住睇啦. 點知醫生話佢屬於嚴重, 平時唔開抗生素, 今次都要開 :Soficlor 同抗敏藥 : Synchloramin, 係未好勁0架, 我好驚呀mouth: 如果俾佢睇到之前紅紅腫腫, 唔知會點開藥

大宅

依家傷口好些沒有, 希望快些好返啦!

原文章由 annpoon51 於 08-5-16 08:52 發表
上星期六阿囝比滾湯燙傷, 現在日日都要返健康院洗傷口, 定期又到醫院看醫生, 我想說包紥用的紗布原來都會令他敏感, 唔包又唔得, ...

大宅

nlilo,

今日問皮膚科醫生, 佢話阿b 一歲前就可以考慮, 一歲後就不用喎,
所以你都係問返你睇開的醫生, 等佢地俾建議啦! 但我就食開森永,
係我朋友介紹, 佢個女以前都是嚴重濕疹, 食過 能恩和s26, 轉食森永就好左好多.

原文章由 nlilo 於 08-5-15 15:49 發表
吃甘雅培,我都有考慮呢個因素,不過他身無,我又唔想輕易轉奶粉,轉奶粉聽聞都幾複雜下,又擔心換果只都有問題。如果換,又唔知換邊只好,你有咩建議呀?thanks ...

大宅

多謝大家關心, 事源是我們出街食飯, 侍應把碗湯放在阿囝前面, 我和老公已即時出手拿開, 怎知不及阿囝快, 所以被燙傷, 而當時已即時沖洗手仔, 亦檢查了雙腿, 只是原來鞋內也滲了湯, 我們比手仔遲了十分鐘才發現, 所以腳仔就好嚴重, 面積有三吋乘一吋, 今天已是第六天, 腳仔仍然是甩皮, 出水,泛紅和起白點,
點知今日阿囝又開始打噴嚏和流鼻水, 個人仲好似熱熱地, , 真是一波未平一波又起, 希望仔不要惡化啦.
珀珀慧慧媽, 你說的皮得露適合我個囝現在用, 點解呢? 請指教.

複式洋房

看看這段新聞
http://hk.news.yahoo.com/070725/12/2c9d9.html
唔知可唔可以幫到bb呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #85 soeries 的文章

cliocort:

Clioquinol 3%
Hydrocortisone 1%
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php
http://www.derchk.org/modules/wfsection/print.php?articleid=1037

Soficlor:

http://www.mims.com/Page.aspx?me ... =Soficlor+oral+susp
有GI disturbance, 即係可能會肚痾, 有時食抗生素都會肚痾o架...

Synchloramin:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008050300104

翡翠宮

好媽媽勳章

激 c 我... 今早打左幾次都無哂...
依家又要打過........

岩岩又打完一大段, 又話我唔夠十個字, 無哂..... 離哂譜呀 ~~

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-17 11:26 編輯 ]

大宅

我bb就黎四個月, 由第二個月開始面仔起濕疹, 就開始用aqueous cream, 後來情況越黎越嚴重, 仲有水出, 所以就同佢睇左醫生, 而家一塗醫生的藥膏一兩天面仔就會好, 但係兩天左右又出過, 另外手仔腳仔都有出, 但感覺同面仔的有d不同, 比較乾身同埋粗糙, 塗左醫生d藥都好似差不多, 不過沒有這麼紅.
我bb是人奶的, 我已介了大部份致敏食物(海鮮, 牛肉), 又買了空氣清新機, 床單也隔天換, 但好像還是很反覆

以下有些問題麻煩各位媽媽幫幫手
1. bb用aqueous都係好乾, 有無其他比較潤的cream介紹呢?
2. 醫生的藥膏塗多少次才算太多, 會有副作用呢?
3. 而家bb用施巴洗澡, 但係好似好乾咁, 又無其他好介紹呢?
真係麻煩晒各位!

大宅

Thanks kleinpunkt,

soeries,

有少少append,

Clioquinol 3% ==>
抗菌作用
cliocort
結合了Clioquinol 的抗真菌、抗細菌作用及Hydrocortisone的消炎、止癢作用用於廣泛控制急性和慢性皮膚病

Synchloramin ==>不是合格的Labeling. 我估是 Synco廠出嘅Chlorpheniramine(=Piriton).

mometasone = elomet, 有沒有開稀?

老實講是普通的藥物, standard package...

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-17 11:16 發表
cliocort:

Clioquinol 3%
Hydrocortisone 1%
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php
http://www.derchk.org/modules/wfsection/print.php?articleid=1037

Soficlor:

http://www.mims.com/Page.aspx?menuid ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-17 17:58 編輯 ]

大宅

皮得露適用於: 過敏疹,香港腳,嬰兒疹,咬傷,燒傷,念珠菌,水痘,皮膚炎,乾燥皮膚,.........

原文章由 annpoon51 於 08-5-17 00:58 發表
多謝大家關心, 事源是我們出街食飯, 侍應把碗湯放在阿囝前面, 我和老公已即時出手拿開, 怎知不及阿囝快, 所以被燙傷, 而當時已即時沖洗手仔, 亦檢查了雙腿, 只是原來鞋內也滲了湯, 我們比手仔遲了十分鍾才發現, 所以 ...

大宅

kleinpunkt & 珀珀, 慧慧媽,

多謝晒
但係佢頸仔只係少少紅, 唔明醫生點解會開cliocort, 晚間我見佢會痕, 但係無爛無損喎? 所以我無俾佢搽, 但我老公話睇得醫生就要信, 搽下啦. 面仔我覺得都ok, 因為係hydrocortisone
致於搽手手腳腳, 我都估到係勁野, 因為佢搽面同頸一日搽2次, 但係搽手腳就一日搽一次, 醫生無講有無開稀喎, 唔係原支, 係普通醫生用的白色圓盒仔, 只係貼了個名, 無話幾多%, 但係佢叫我放心, 佢會開都係俾bb用0既類固醇. 佢同我講佢bb都有濕疹, 都係搽類固醇. 但記得見好就要停. 我梗係唔放心, 所以在此徵詢你地意見啦!

另外, 開了我估係豬油膏俾阿b沖涼, 叫我沖涼唔好多過5分鐘同 bath oil. 但我覺得唔夠潤, 如果都係咁, 我諗我會沖返 oatmeal ???
咁係未都ok, 抗生素都要照食呀

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-17 17:56 發表
Thanks kleinpunkt,

soeries,

有少少append,

Clioquinol 3% ==>
具抗菌作用
cliocort結合了Clioquinol 的抗真菌、抗細菌作用及Hydrocortisone的消炎、止癢作用,用於廣泛控制急性和慢性皮膚病

Synchloramin ==>不 ...

禁止訪問

大宅

回覆 #95 soeries 的文章

我o地o既經驗就係醫生見有損同發炎就會開抗生素, 如果唔見有的話, 不如你再打去問下醫生仲使唔使食啦...食得多唔係太好, 因為肚痾痾哂o的營養...

如果用燕麥沖ok, 咁就繼續啦, 最緊要係o岩用嘛...

我有次睇千幾蚊o既醫生, 佢畀原支elomet, 仲冇教我開稀tim呀

大宅

回覆 #92 佩兒 的文章

如果aq cream唔夠潤, 可以試qv/ oilatum/ cetaphil cream...沖涼又可以試oilatum/ dermaveen...呢o的都可以去萬0/ 屈人寺買...

你有時間可以睇下之前o的post, 有好多關於用唔同creamo既分享o架...

大宅

lamlam-mama,

專科醫生我就冇得介紹啦,因我一直都是政府跟的, 可請教其他媽咪幫手. 但就算睇都是治標不治本, 醫生都會要妳找出至敏原才可幫到妳囡囡.
而妳囡囡到12個月之後開始出風疹, 我覺得可能和環境轉變有關, 最近有冇搬屋, 或買新傢俬、地墊, 附近有冇裝修? 因妳形容得妳囡囡比較嚴重, 如果真的找不到至敏原, 就可能真的須要去醫生處做皮膚測試, 一般大約$3000 for ~10種至敏原. 又可自已去啲lab做blood test for 96 food and environmental factor, 大約$2500起.
http://www.hkbiotek.com/chi/C_AFC.html

珀珀,慧慧媽,

你好! 我囡囡巳經14個月大,在她12個月之後開始出風疹, 日日出, 全身都有! 看過兒科, 比一D抗敏藥, 食了個日就白雪雪,無出風疹,一唔食就出來! 咁日日不停食了2個月藥, 都覺得唔係辦法, 為有救助中醫, 食了半個月中藥, 一D幫助都無!! 現在想找個專科醫生,請可否介紹一下?

非常感激!

lamlam-mama

大宅

但是我未試過要食抗生素喎, 最多-非常少數時只搽有抗生素的藥. 其實除非全身或大面積發炎, 我覺得是唔須要食抗生素囉,搽藥只是局部性, 食就是全身性, 分量還重好多.

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-19 09:21 發表
我o地o既經驗就係醫生見有損同發炎就會開抗生素, 如果唔見有的話, 不如你再打去問下醫生仲使唔使食啦...食得多唔係太好, 因為肚痾痾哂o的營養...

如果用燕麥沖ok, 咁就繼續啦, 最緊要係o岩用嘛...

我有次睇千幾蚊o ...

首頁

尾頁

跳至